Τα 13 σημαντικότερα Ανοικτά Πανεπιστήμια της Ευρώπης

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Τα Ανοικτά Πανεπιστήμια – αγγλική ορολογία Open Universities- είναι τα ιδρύματα εκείνα στα οποία η εκπαιδευτική διαδικασία παρέχεται εξ αποστάσεως και επικεντρώνεται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο υλικό που είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές (έντυπη, οπτικοακουστική και ηλεκτρονική). Η όλη οργάνωση στηρίζεται πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα πλαίσια του οποίου προβλέπονται η αυτομελέτη, η αυτοαξιολόγηση, οι ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις, οι τηλεδιασκέψεις, οι γραπτές εργασίες κ.λπ.

Κάθε Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει τις δικές του διαδικασίες εισαγωγής και διαμορφώνει ένα μοναδικό πρόγραμμα σπουδών. Στους κανονισμούς αναφέρονται οι υποχρεώσεις τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και τωνεκπαιδευτών καθώς και το ύψος της συμμετοχής των εκπαιδευόμενων στις οικονομικές δαπάνες των σπουδών τους.

Βάσει φήμης, παραθέτουμε σήμερα τα δέκα σημαντικότερα Ανοικτά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για τα οποία μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

1. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – ΕΑΠ (Hellenic Open University) – http://www.eap.gr/

Πρόκειται για το 19ο ελληνικό Α.Ε.Ι που εδρεύει στην Πάτρα. Παρέχει πιστοποίηση σπουδών από τη μεταδευτεροβάθμια επιμόρφωση έως το διδακτορικό δίπλωμα για ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων όπως οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές και θετικές επιστήμες, οι επιστήμες τεχνολογίας και εφαρμοσμένων τεχνών.

2. Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Open University of Cyprus) – http://www.ouc.ac.cy/

Είναι το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης κρατικό πανεπιστήμιο της Κύπρου και το μοναδικό που λειτουργεί με βάση την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Παρέχει πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών καθώς επίσης και εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα σύντομης διάρκειας. Στο ΑΠΚΥ λειτουργούν σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.

3. The Open University (UKOU)- http://www.open.ac.uk/ – Μεγάλη Βρετανία

Το αγγλικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν ανεξάρτητο και αυτόνομο οργανισμό που απονέμει όχι μόνο τίτλους σπουδών βασικού και μεταπτυχιακού επιπέδου αλλά και διπλώματα συνεκτίμησης και προγράμματα δια βίου επαγγελματικής ανάπτυξης σε διάφορα θεματικά πεδία όπως: Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια , Νομική και Δίκαιο Επιχειρήσεων, Τέχνες, Εκπαίδευση και Γλώσσα, Μαθηματικά, Κοινωνικές Επιστήμες, Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνολογία.

4. Fern Universitat in Hagen- http://www.fernuni-hagen.de/ – Γερμανία

Είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας ανώτατης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που λειτουργεί στη Γερμανία. Παρέχει τίτλους σπουδών σε βασικό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και παράλληλα προσφέρει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς: Μαθηματικών και Επιστήμης των Υπολογιστών, Κοινωνικών Επιστημών και Πολιτισμού, Δικαίου και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

5. Open Universiteit- http://www.ou.nl/ – Ολλανδία

Το ολλανδικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο με πολυάριθμες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Προσφέρει πτυχία ή προγράμματα master σε πολλούς τομείς όπως Διοίκηση, Δίκαιο, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Επιστήμη Υπολογιστών, Επιστήμες, Επιστήμες Μάθησης και Ψυχολογίας.

6. Universita Telematica Intarnazionale UniNettuno (UTIU) – http://www.uninettunouniversity.net/portal/it/default.aspx – Ιταλία

Το UNINETTUNO παρέχει ακαδημαϊκούς τίτλους πρώτου και δεύτερου επιπέδου: βαθμίδα (L), ειδική βαθμίδα (LS), δίπλωμα ειδίκευσης (DS) καθώς επίσης και μεταπτυχιακούς τίτλους πρώτου και δεύτερου επιπέδου σε πολλά γνωστικά αντικείμενα όπως: Οικονομικών, Φιλολογίας, Νομικής, Μηχανολογίας, Ψυχολογίας, Επιστήμη της Επικοινωνίας.Το UNINETTUNO λειτουργεί αποκλειστικά με τη φιλοσοφία της εξ ‘αποστάσεως εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας αντίστοιχα εργαλεία και υπηρεσίες τηλεματικής.

7. Universidad Nacional de Educacion a Distancia (UNED)- http://portal.uned.es/ – Ισπανία

Με έδρα την Μαδρίτη το UNED αποτελεί έναν αυτόνομο οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ισπανικής Κυβέρνησης. Παρέχει σπουδές που βασίζονται στηχρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας μέσω εικονικών μαθημάτων. Προσφέρει τίτλους σε βασικό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα: Περιβαλλοντικών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Φυσικών και Επιστημών Υγείας, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής, Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Επιπλέον παρέχει προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης.

8. Universitat Oberta de Catalunya (OUC)- http://www.uoc.edu/portal/english/ – Ισπανία (Καταλονία)

Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο με έδρα τη Βαρκελώνη και κέντρα στήριξης στην Καταλονία και την υπόλοιπη Ισπανία. Το OUC παρέχει τίτλους σπουδών βασικού και μεταπτυχιακού επιπέδου σε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων όπως είναι οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμη Υπολογιστών, Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες, Μελέτες της Επιστήμης της Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Μελέτες Επιστημών Υγείας, Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Πολυμέσων, Ψυχολογία και Παιδαγωγικές Επιστήμες). Ακόμα απονέμει διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης αλλά και στην Εκπαίδευση και ΤΠΕ (e-learning) καθως επίσης και πιστοποιητικό επαγγελματικών δεξιοτήτων και προγράμματα εικονικής κινητικότητας στα Πολυμέσα και τις Τηλεπικοινωνίες, στην Ψυχολογία και τις Παιδαγωγικές Επιστήμες αλλά και στην Εκπαίδευση και τις ΤΠΕ.

9. Universidade Aberta (UAB) –  http://www.uab.pt/ – Πορτογαλία

Λειτουργεί απότο 1988 με έδρα τη Λισαβόνα. Διαθέτει περιφερειακά κέντρα στην Κοΐμπρα και Πόρτο καθώς επίσης και κέντρα μελέτης σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντας πτυχία σε βασικό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Οι τομείς εκπαίδευσης είναι εστιασμένοι στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, στα μαθηματικά και τις εφαρμοσμένες επιστήμες μέσω χρήσης εργαλείων εικονικής μάθησης.

10. Oscail DCU Distance Education – https://www.dcu.ie/oscail/index.shtml – Ιρλανδία

Το Oscail είναι ένα κέντρο παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης διαπιστευμένο από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου με επιλογές βασικών σπουδών στον ανθρωπισμό, την ιστορία και τις τεχνολογίες πληροφόρησης και μεταπτυχιακών στη διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και συναφών αντικειμένων.

11. Zentrum fuer Fernstudien Univeristaet Linz (ZFUL)- http://www.esc.ac.at – Αυστρία

Το ZFUL ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Linz και είναι πλήρως ενσωματωμένο στη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος της Αυστρίας. Συνεργάζεται με το Fern Universitat in Hagen και παρέχει τίτλους σπουδών σε βασικό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στους ευρύτερους τομείς των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών, των Κοινωνικών Επιστημών και του Πολιτισμού καθώς επίσης του Δικαίου και της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

12. Universitare Fernstudien Schweisz (Schweizer Fernuni)- http://www.fernuni.ch/ – Ελεβετία

Παρέχει εκπαίδευση σε 20 περίπου προγράμματα για τα οποία δεν προβλέπονται ορισμένα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης κύκλου σπουδών βασικού και μεταπτυχιακού επιπέδου καθώς και προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης στα Αγγλικά και Γαλλικά. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων διεξάγονται σε συνεργατικά εκπαιδευτικά σχήματα με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Καλύπτει τα γνωστικά πεδία της ψυχολογίας, των οικονομικών επιστημών, των τεχνών, των μαθηματικών, των επικοινωνιών και τεχνολογιών πληροφόρησης.

13. Centre National d’Enseignement à Distance (CNED) – http://www.cned.fr/ – Γαλλία

Πρόκειται για ένα δημόσιο φορέα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας και προσφέρει εξ αποστάσεως σπουδές σεπερίπου 500 προγράμματα σπουδών. Οι τίτλοι σπουδών που παρέχονται αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από τη στοιχειώδη εκπαίδευση έως το πανεπιστήμιο και εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων όπως η νομική, η οικονομία, οι πολιτικές επιστήμες, η διοίκηση, οι κοινωνικές επιστήμες, το εμπόριο και ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πολυμέσων, η υγεία, οι τέχνες, οι γλώσσες κ.ά.

Πηγή

Σχολιάστε

10 − two =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here