Ιατρική vs ΗΜΜΥ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Στο ΚΕΣΥΠ Λαμίας τις τελευταίες μέρες βρέθηκα να συζητώ με υποψηφίους το δίλημμα : Ιατρική ή Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος & Μηχ/κος Η/Υ (ΗΜΜΥ).
Στο http://ischool.e-steki.gr/showthread.php?p=4186476 βρήκα τις παρακάτω ενδιαφέρουσες απόψεις:

O Savonius έγραψε στις 20:24, 27-10-11: #165
(μιλω ως αποφοιτος ημμυ)

Ιατρική ή ΗΜΜΥ μου φαινεται αρκετα ατοπο ως διλλημα. Αναγεται στη νοοτροπια της μεταπολιτευτικης οικογενειας που θελει το παιδι της να σπουδασει σε μια σχολη υψηλων μοριων γιατι νομιζει οτι ετσι θα ερθει η κοινωνικη αναγνωριση και καταξιωση ή (ανεξαρτητα απο βασεις σχολων) να ασκησει το επαγγελμα που προσφερει κοινωνικη καταξιωση. Αυτες οι νοοτροπιες προκαλεσαν το γεγονος της υπερπληθωρας ιατρων και μηχανικων φαρμακειων κτλ. Η νοοτροπια εχει μεταδωθει στα παιδια. Ειναι ηδη αργα. Ειστε ατυχοι. Κοινωνικη καταξιωση επιτυγχάνεται μεσω αντιστοιχων πραξεων/κατορθωματων που δεν προκειται να τα πραγματοποιησετε (κανεις) στα επομενα 30 χρονια λογω κρισης. Ασε που τι να την κανεις την καταξιωση σε μια διαλυμενη κοινωνια.
Πρακτικα, οι δυο σχολες δεν εχουν καμια σχεση. Αλλα στην ΗΜΜΥ θα συναντησεις αρκετα αρνητικα πραγματα. Πρωτον και κυριοτερο δεν μπορεις να καταληξεις αν σου αρεσει το αντικειμενο γιατι τα πρωτα 2 χρονια θα κανεις μαθηματικα και φυσικη κυριως και προγραμματισμο. Δεν θα ξερεις τι δουλεια θα κανεις μετα. Μονο οταν πας καπου να δουλεψεις θα καταλαβεις.Αν το μετανοιωσεις στη μεση, ειναι αργα. Χεσε ψηλα και αγναντευε που λεμε. Δευτερον, πλεον δεν εχει δουλειες. Η ανυπαρκτη οικοδομικη δραστηριοτητα εχει επηρεασει ολους τους κλασικους κλαδους μηχανικων. Γιατι μην νομιζετε οτι θα ασχοληθειτε με τιποτα σημαντικοτερο. Αν α) δεν εχεις πατερα μηχανικο να δουλεψεις μαζι του, να παραλάβεις έτοιμη δουλειά ή να σε προωθήσει στην πιάτσα ή β) δεν έχεις γνωστό να σε προωθήσει στην πιάτσα ή γ) δεν εχεις λεφτα να ανοιξεις γραφειο (που δεν σημαινει οτι ανοιγοντας θα επιτυχεις) την εχεις βαψει ασχημα.Ετσι ειμαι και εγω.
Στην Ελλαδα η υψηλη βαση των σχολων ΗΜΜΥ αντικατοπριζει το παραμυθιασμα που εφαγε η κοινωνια τα τελευταια 20 χρονια. Οι ΗΜΜΥ χωριζονται σε ενεργειακους, ηλεκτρονικους και τηλεπικοινωνιακους. Οταν υπηρχαν δουλειες το πιο πιθανο ηταν να δουλεψεις ως πληροφορικαριος (πραγμα που ειναι πολυ μειωτικο πιστεψτε με, σε υποβαθμιζει) ειτε ως σχεδιαστης ΕΗΕ (Εσωτερικης Ηλεκτρικης Εγκαταστασης), που ειναι τα κλασσικα εδω και δεκαετιες ηλεκτρολογικο σχεδιο, πινακας κτλ.
Στην ιατρική θα μαθεις θες δεν θες την δουλεια μεσα στη σχολη και θα κανεις πρακτικη εξασκηση σε αγροτικο ιατρειο θες δεν θες. Δυσκολα θα χαθεις. Αν ηταν να διαλεξω σημερα αναμεσα στα δυο θα διαλεγα ιατρικη γιατι γουσταρα και βιολογια και χημεια αν αυτο θεωρειται το κριτηριο για να αρεσει σε καποιον το επαγγελμα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 4 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
********************************************
O fockos έγραψε στις 11:33, 28-10-11: #170
Είναι κάτι που το λέω πολύ συχνά και όλοι νομίζουν ότι τρολάρω. Πολλοί λένε ότι στην ιατρική διαβάζεις 12+ χρόνια και εγώ απαντώ και εσείς τι λέτε ένας μηχανικός, ένας δικηγόρος διαβαζει μονο 4 και 5 χρόνια ; φυσικά και όχι με τον ανταγωνισμό που υπάρχει για να πετυχει καποιος απο το 0 πρέπει να διαβάζει συνεχώς και πάντα. Τι διαφέρει λοιπόν η ιατρική από τις άλλες σχολές; Η πρακτική γίνεται από το δημόσιο, σου εξασφαλίζεται δουλειά για τουλάχιστον 7 χρόνια (με μισθό αρκετά καλό). Ο ιατρός με ειδικότητα έχει πολύ καλές προοπτικές για εργασία. Συνεπώς η ιατρική ΄σε αντίθεση από αυτό που λεει η πλειοψηφία έχει καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές από καθε άλλο κλάδο.
Ένας μηχανικός που τελειώνει το ΕΜΠ κακά τα ψέματα δε μπορεί χωρίς πρακτική να δουλέψει (ως μηχανικός) πολλοί καταλήγουν ως προγραμματισρες πληροφορικοί γιατί δε μπορουν να βρουν κάπου να μάθουν την δουλειά.
Η πρακτική δυστυχώς δεν αναλαμβάνει το δημόσιο πολλοί καταλήγ=γουν σε μια εταιρία που πολλές φορές δουλεύουν χωρίς μισθό ή με αστείο μισθό (αυτό το πράγμα στην ιατρική δε συμβαίνει). Ένας φιλόλογος μαθηματικός στα 4 χρόνια το μόνο που μπορεί να κάνει ουσιαστικά μόνος του είναι ιδιαίτερα (μαύρα) ή να διοριστεί ως υπάλληλος σε ένα φροντιστήριο (και τα 2 τα θεωρώ κατάντια).
Ένας δικηγόρος κανει πρακτική σε ιδιωτικά γραφεία και παίρνει 600 ευρώ. Ένας ιατρός στην πρακτική του παίρνει 1100 καθαρά (πέρα από τυα τυχερά).
Ας δούμε όμως και το άλλο
Ένας μηχανικός για να ανοίξει γραφείο πρέπει να έχει σοβαρό κεφάλαιο ένας ιατρός μπορεί να ανοίξει ιατρείο με πραγματικά πολύ λιγα χρήματα (ακόμα και οι εργαστηριακές ειδικότητες υπάρχει ενίσχυση από τις φαρμακευτικές), επίσης είναι και τα ταμεία που στην ουσία ωθούν τον κόσμο να πηγαίνει στον ιατρό με το παραμικρό.
Διαφωνώ με το απόφοιρο ημμυ Σαβονιους υπάρχουν πολλοί ιατροί που δεν ξέρουν να ασκούν ιατρική (οι περισσότεροι) παρόλα αυτά περνάνε απαρατήρητοι (εφαρμόζουν πρωτόκολλα ) με αποτέλεσμα πολλοί άσχετοι που έχουν κεφάλαιο να έχουν πολύ καλό όνομα. Μη ξεχνάτε ότι κατά καιρούς πιάνονται πολλοί ιατροί που δεν έχουν πτυχίο ιατρικής (δε νομίζοω να συμβαίνει το ίδιο σε δικηγόρους ή μηχανικούς).
Επίσης η ιατρική έχει παρα πολλές επαγγελματικές διεξόδους. Μπορεί να ασχοληθείς με τα πάντα (το ημμυ και η νομική έχει και αυτα παρα πολλούς επαγγελματικούς διεξόδους παρόλα αυτά κανένα επάγγελμα δε συγκρίνεται σε αυτόν τον τομέα με την ιατρικής.
Πολλοί λένε ότι για να ασκήσεις ιατρικη πρέπει να έχει κάποια προσοντα (μέχρι και εδώ υπάρχει θέμα για αυτό) εγώ σας το λέω καθαρά όποιος και αν ειναι ο χαρακτήρας (ακόμα και τα αίματα να φοβάσαι) υπάρχει μια ειδικότητα ιατρική πλασμένη για σένα.
Επίσης πολλοί πληροφορικοί λένε ότι στην σχολη του μπορείς να γίνεις προγραμματιστής, στέλεχος επιχειρήσεων και κάτι τέτοια κλασικά εικονογραφημένα (αυτά τα πράγματα μπορεί να τα κάνεις όμως και χωρίς πτυχίο) αυτό που μετράει είναι τα αποκλειστικά επαγγελματικά δικαιώματα (που στην πληροφορική είναι μόνο καθηγητης στο δημόσιο και τιποτα άλλο )
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε πάνω από 4 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
****************************8
ΟΙ προπτυχιακες σπουδες στην ιατρικη διαρκουν 6 χρονια και των ημμυ 5 χρονια. Ωστοσο οι φοιτητες της ιατρικης τελειωνουν την σχολη τους στην ”ωρα” τους κατι τετοιο δεν συμβαινει με τους ημμυ.Υπαρχουν φοιτητες που το τελειωνουν ακομα και σε 8,5 χρονια
********************
περισσότερες απόψεις εδώ

Σχολιάστε

20 − eleven =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here