Σία Αναγνωστοπούλου: «Ο νόμος για τις μετεγγραφές θα παραμείνει ως έχει»

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Τα παρακάτω είναι τμήμα άρθρου από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής  24 Ιουλίου 2016,.
Όλο το άρθρο εδώ
Τέλος στο ράβε-ξήλωνε των κριτηρίων για τις μετεγγραφές βάζει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξη που δίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

 Sia_AnagnostopoulouΟ νόμος για τις μετεγγραφές παραμένει ως έχει, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά και για τις επόμενες, ενώ ως αντίβαρο το υπουργείο Παιδείας προβάλλει υποτροφίες μέσω ΕΣΠΑ για τους προπτυχιακούς και ανοικοδόμηση νέων εστιών μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ζητήματα όπως η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η κινητικότητα των προπτυχιακών φοιτητών στα τμήματα των ΑΕΙ μετατίθενται για το μέλλον, ενώ φειδωλή εμφανίζεται για το επερχόμενο νομοσχέδιο των μεταπτυχιακών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των πανεπιστημίων.

● Εστίες και υποτροφίες σε προπτυχιακούς φοιτητές

Παρά τις διαρροές για επιπλέον κριτήρια στις μετεγγραφές, η κ. Αναγνωστοπούλου ξεκαθαρίζει: «Εχουμε μια απόφαση του ΣτΕ, την οποία την έχουμε διευρύνει αλλά δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε». Το νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε επί Αριστείδη Μπαλτά με μοριοδότηση των οικονομικών κριτηρίων και πλαφόν 15% θα παραμείνει ως έχει, με το υπουργείο να στρέφεται στο ΕΣΠΑ και στη συνεργασία που αναμένεται να ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση και τη δημιουργία νέων εστιών. Εγγυητής για τη δανειοδότηση θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά μόνο στις εστίες, ώστε να γίνουν κάποια έργα υποδομών στις ήδη υπάρχουσες. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους δήμους των περιοχών όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα για την αναζήτηση χώρων στέγασης των φοιτητών.

Υπάρχουν κενά διαμερίσματα, των οποίων ψάχνουμε το νομικό πλαίσιο, ενώ και η αξιοποίηση ξενοδοχείων (σ.σ.: όπως το «La Mirage» που είχε προταθεί και επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) είναι στα σχέδιά μας».

Τις επόμενες μέρες αναμένονται πληροφορίες για υποτροφίες που θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια για τους προπτυχιακούς φοιτητές. Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι των ευνοουμένων θα αφορά σε φοιτητές των κεντρικών Ιδρυμάτων, καθώς εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών, στόχος του υπουργείου είναι να εκμεταλλευτεί τα εν λόγω κονδύλια ως κίνητρο και για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε περιφερειακά Ιδρύματα, ώστε να μην ερημώσουν.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
eoiknomidi@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προσθήκη του διαχειριστή: Επομένως για το Ακαδημαικό Έτος 2016-17 θα ισχύσει η υπουργική απόφαση  143456/Ζ1/2015

Σχολιάστε

8 + seventeen =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here