Οι χώρες με τις καλύτερες αμοιβές των εργαζομένων

Όσοι σκέφτονται να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, η Ελβετία είναι στην κορυφή της λίστας με τους υποψήφιους προορισμούς. Ο λόγος είναι απλός: οι ξένοι εργαζόμενοι αμείβονται με 188.275 δολάρια κατά μέσο όρο ετησίως, σύμφωνα με έρευνα της HSBC Holdings Plc που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Η χώρα των φαρμακοβιομηχανιών, του fondue και των ακριβών ρολογιών προσφέρει, επίσης, εξαιρετικές επαγγελματικές ευκαιρίες για τους τραπεζικούς, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην κατάταξη με τις ευκαιρίες ανέλιξης στον κλάδο για δεύτερο συνεχές έτος.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι απολαβές που κάνουν την Ελβετία –και ιδίως τη Γενεύη– παράδεισο για τους ξένους εργαζόμενους. Το 69% των ερωτηθέντων στην έρευνα της HSBC δήλωσαν ότι η ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής είναι καλύτερη στην Ελβετία, ενώ δήλωσαν ενθουσιασμένοι και για την εργασιακή κουλτούρα.

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν η Γερμανία και η Σουηδία, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι οι απολαβές στις δύο αυτές χώρες κυμαίνονται στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αξιοσημείωτο είναι δε στις 6 θέσεις της κορυφαίας 10άδας συναντάμε ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι ξένοι εργαζόμενοι στη Σουηδία και τη Γερμανία απολαμβάνουν προνόμια και πέραν των χρημάτων», σχολιάζει ο Dean Blackburn, επικεφαλής της HSBC Expat. «Η Γερμανία, παραδείγματος χάριν, προσφέρει τη μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια ενώ η Σουηδία, εκτός από πρωταθλήτρια της εργασιακής κουλτούρας, προσφέρει εξαιρετική ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, όπως δήλωσε το 79% των συμμετεχόντων».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε παλαιότερα η HSBC, παρότι η Ελβετία θεωρείται ο καλύτερος εργασιακός προορισμός για τους πολίτες άλλων κρατών, «πατώνει» στην καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων και στην κοινωνική ζωή. Ένα ακόμη σημαντικό αρνητικό είναι το υψηλό κόστος ζωής. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung, τα τρόφιμα είναι 70% ακριβότερα στην Ελβετία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι υπηρεσίες υγείας έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος.

Τα καλύτερα πακέτα για τους ξένους εργαζόμενους –περιλαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη, επιδόματα κατοικίας και οδοιπορικά για την πατρίδα τους– τα προσφέρουν εταιρείες από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την έρευνα της HSBC 26.871 ξένους εργαζόμενους από 100 χώρες.

Τις καλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης προσφέρουν το Χονγκ Κονγκ και η Σινγκαπούρη, όπως δήλωσε το 68% και το 62% των συμμετεχόντων. Εκεί που χωλαίνουν οι ασιατικές χώρες είναι στον τρόπο ζωής, καθώς το 30% και το 50% των ερωτηθέντων αντίστοιχα ανέφεραν επιδείνωση της σχέσης επαγγελματικής-προσωπικής ζωής.

Πηγή

Το παρακάτω γράφημα είναι από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που αναφέρεται στο ίδιο θέμα