Νέα από τον Πλανήτη planet.ellak.gr: Δημοφιλέστερα λήμματα Ιουνίου 2016 της Ελληνικής Βικιπαίδειας

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Σε συνέχεια της σειράς μηνιαίων άρθρων μου, παρακάτω βρίσκεται ο σχολιασμένος κατάλογος των 20 δημοφιλέστερων λημμάτων της ελληνικής Βικιπαίδειας για τον Ιούνιο 2016 και μερικά ακόμη σχόλια.

Θέση Λήμμα Επισκέψεις Σχόλια
1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016 62.862 Με το Euro 2016 να διεξάγεται μεταξύ 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου η αυξημένη κίνηση στο λήμμα ήταν δικαιολογημένη και είχε προβλεφθεί ήδη από τον προηγούμενο μήνα που ήταν στην 14η θέση.
2 Ισλανδία 42.806 Εθνική εορτή στη χώρα είναι η 17η Ιουνίου, ωστόσο κινητήρια δύναμη της επισκεψιμότητας στο λήμμα είναι η δυναμική εμφάνιση της πρωτοεμφανιζόμενης στο Euro εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας.
3 Ηνωμένο Βασίλειο 39.119 Το Brexit και το σχετικό δημοψήφισμα ήταν κάτι που συντάραξε τη διεθνή ειδησεογραφία, και θα αναδειχθεί ως ένα σημαντικό γεγονός για το μέλλον της Ευρώπης.
4 Καρλ Λαντστάινερ 32.792 Ο Κάρλ Λαντστάινερ ήταν Αυστριακός γιατρός που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη συστηματοποίηση των ομάδων αίματος κατά ΑΒΟ. Η Google τον τίμησε με ένα Google doodle στις 14 Ιουνίου.
5 Ελλάδα 32.235 Το λήμμα για την Ελλάδα έχει πάντα υψηλή επισκεψιμότητα στην ελληνική Βικιπαίδεια, όπως αντίστοιχα λήμματα χωρών έχουν υψηλή επισκεψιμότητα στις βικιπαίδειες άλλων περιφερειακών γλωσσών.
6 Μοχάμεντ Άλι 29.465 Ο θάνατος του μεγάλου Αμερικανού πυγμάχου στις 3 Ιουνίου (σε ηλικία 74 ετών) κίνησε το ενδιαφέρον γύρω από το πρόσωπό του, αμέσως μετά αλλά και σε σχεδόν όλη τη διάρκεια του μήνα.
7 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 26.470 Το Euro 2016 διεξάγεται μεταξύ 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου και η αυξημένη κίνηση στο λήμμα ήταν δικαιολογημένη, ακόμη και για το γενικότερο λήμμα για τη διοργάνωση διαχρονικά.
8 Βόρεια Ιρλανδία 25.944 Η εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας είναι άλλη μια πρωτοεμφανιζόμενη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
9 Ουαλία 25.641 Άλλη μια πρωτοεμφανιζόμενη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
10 Ιρλανδία 24.661 Η επισκεψιμότητα κορυφώθηκε κατά τον αγώνα της εθνικής της ομάδας με την Γαλλία στην φάση των 16, οπότε ηττήθηκε και η επισκεψιμότητα άρχισε να σβήνει.
11 Ευρωπαϊκή Ένωση 23.409 Το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε κίνητρο για να μάθουμε περισσότερα για ένα από τους περισσότερο ισχυρούς πολυεθνικούς οργανισμούς.
12 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο 21.072 Ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ήταν Αργεντινός οδηγός αγώνων. Στη μνήμη του Φάντζιο είναι αφιερωμένο το Doodle της Google στις 24 Ιουνίου.
13 Κριστιάνο Ρονάλντο 18.211 Ο Κριστιάνο Ρονάλντo είναι Πορτογάλος ποδοσφαιριστής. Το λήμμα γι’αυτόν είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα τις ημέρες που η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας είχε αγώνα στο Euro 2016 (14, 18, 22, 25 και 30 Ιουνίου).
14 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004 17.553 To Euro 2004 ήταν αυτό στο οποίο νικήτρια αναδείχθηκε η εθνική ομάδα της Ελλάδας. Στο Euro 2016 αποκλείστηκε στα προκριματικά αλλά η νοσταλγία και περηφάνια των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων κινεί την επισκεψιμότητα του λήμματος κατά τη διάρκεια κάθε διοργάνωσης.
15 Αγγλία 16.962 Στο Βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit η Αγγλία (εκτός του Λονδίνου) ήταν η χώρα στην οποία κυριάρχησε η ψήφος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
16 Σκωτία 16.373 Στο δημοψήφισμα για το Brexit στη Σκωτία κυριάρχησε η ψήφος για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μεγάλη διαφορά ανακίνησε την επιθυμία κάποιων σκωτσέζων για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το ΗΒ.
17 Μεγάλη Βρετανία 15.880 Σχετίζεται επίσης με το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συχνά η ονομασία Μεγάλη Βρετανία ταυτίζεται στην καθομιλουμένη με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου.
18 Κωνσταντίνος Β΄ των Ελλήνων 15.494 Ο τέως μονάρχης της Ελλάδας έδωσε συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι στις 31 Μαΐου και τροφοδότησε την ελληνική ειδησεογραφία με σχολιασμούς και αντιπαραθέσεις για αρκετές ημέρες.
19 Αλβανία 15.031 Άλλη μια πρωτοεμφανιζόμενη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου με αγώνες στις 11, 15, και 19 Ιουνίου οπότε και κορυφώθηκαν οι επισκέψεις στο λήμμα για τη χώρα.
20 Λιονέλ Μέσι 14.926 Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος, ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής δήλωσε ότι αποσύρεται από την εθνική ομάδα της χώρας του στις 26 Ιουνίου.

Λίγο παρακάτω στη λίστα υπάρχουν τακτικές και έκτακτες εμφανίσεις όπως για τη  και το .

Το λήμμα για την δολοφονημένη βουλεύτρια Τζο Κοξ δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία της, χωρίς πολύ περιεχόμενο, και λόγω ειδησεογραφίας είχε αρκετή επισκεψιμότητα, μεγαλύτερη από αυτό για την επίσης δολοφονημένη τραγουδίστρια Κριστίνα Γκρίμι, ενώ αμφότερα ήταν πολύ δημοφιλή λήμματα στην αγγλική Βικιπαίδεια. Ακόμη περισσότερο ήταν δημοφιλή στην αγγλική Βικιπαίδεια τα λήμματα για την ταινία τρόμου The Conjuring 2 (κυκλοφόρησε 10 Ιουνίου) και άλλα λήμματα σχετικά με το Game of Thrones, αθλητές του NBA, και το Copa America.

Το λήμμα για την Γερμανίδα σκηνοθέτιδα και πρωτοπόρα του κινουμένου σχεδίου Λότε Ράινιγκερ (για την οποία υπήρχε Google Doodle στις 2 Ιουνίου) είχε σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα καθώς δημιουργήθηκε την ίδια μέρα, ενώ παρά το αντίστοιχο Doodle για την ορνιθολόγο Phoebe Snetsinger δεν υπάρχει λήμμα ακόμη στην ελληνική Βικιπαίδεια (όπως δυστυχώς και στις περισσότερες).

 

Elwiki_top9_2016-05
By Geraki – Own work, CC0,

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/  http://geraki.gr/

Source: Ελεύθερο Λογισμικό

Σχολιάστε

nine + eight =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here