Μόνο στοχευμένες προσλήψεις πλέον από τις τράπεζες
ΑΛΕΚΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Η εποχή των μαζικών προσλήψεων και γενικότερα της αύξησης του προσωπικού των τραπεζών ανήκει οριστικά στο παρελθόν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα ανανεώνουν το προσωπικό τους και δεν θα προχωρούν σε προσλήψεις για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας σε όλες τις βαθμίδες, μερικές από τις οποίες θα είναι και πολύ καλά αμειβόμενες», επισημαίνει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας.
Η μεγέθυνση του τραπεζικού συστήματος και η ραγδαία αύξηση του αριθμού υποκαταστημάτων έφτασε στο ζενίθ το 1998 πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όταν τα καταστήματα έφθασαν τα 4.100 και οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τους 66.100. Εκτοτε ξεκίνησε η σταδιακή του συρρίκνωση για να φθάσουμε σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, να έχουμε 20.000 λιγότερους υπαλλήλους και μόλις 2.300 καταστήματα.
«Από πλευράς αριθμού εργαζομένων και καταστημάτων, προσεγγίζουμε πλέον τα επίπεδα όπου θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Το τραπεζικό σύστημα όμως βρίσκεται στο ξεκίνημα του ψηφιακού του μετασχηματισμού με επενδύσεις που θα προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ, μια διαδικασία που θα επηρεάσει κάθε πτυχή του τραπεζικού συστήματος και φυσικά και το ανθρώπινο δυναμικό», αναφέρει χαρακτηριστικά το επιτελικό στέλεχος.
Ειδικότητες που συνδέονται με τον ψηφιακό αυτό μετασχηματισμό θα έχουν ζήτηση και εστιάζονται στους τομείς της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών αλλά και της ασφάλειας δεδομένων κ.λπ.
Επίσης, καθώς θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στην ενίσχυση και την ενοποίηση των πλατφορμών που λειτουργούν τα εναλλακτικά κανάλια διανομής, ζήτηση θα έχουν και στελέχη που έχουν εμπειρία στους τομείς του web και mobile, από τον ανασχεδιασμό μέχρι την περαιτέρω ανάπτυξη των καναλιών αυτών.
Βασικό ρόλο θα έχουν και τα business analytics και το ανθρώπινο δυναμικό του θα εργάζεται στον τομέα αυτό και θα έχει στόχο να «ανακαλύψει» τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την ύφεση, αναλύοντας στοιχεία που προέρχονται από μια σειρά πηγών όπως η καταναλωτική συμπεριφορά κ.λπ.
Ο τομέας που θα συνεχίσει επίσης να βρίσκεται στο επίκεντρο αναζήτησης ικανού και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού είναι της κανονιστικής συμμόρφωσης και γενικότερα ο ελεγκτικός τομέας, για τη σωστή εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου και των κανόνων που απορρέουν από αυτό.
Επιδίωξη των τραπεζών είναι η κάλυψη των όποιων θέσεων εργασίας να γίνεται ανατρέχοντας αρχικά στο ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου, που μετά σχετική εκπαίδευση –τομέας που θα δοθεί μεγάλη έμφαση– θα αναλαμβάνει να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν. Στη συνέχεια, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης στελεχών από το ήδη ανθρώπινο δυναμικό θα ξεκινούν οι διαδικασίες αναζήτησης και πρόσληψης στελεχών από την αγορά.
Οπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, σημαντικό ρόλο σε μια πρόσληψη, εκτός από την αξιολόγηση των προσόντων που απαιτεί η εξειδίκευση που αναζητείται, θα έχει η ικανότητα των υποψηφίων να αντιλαμβάνονται γενικότερα το νέο διεθνές τοπίο μέσα στο οποίο λειτουργεί, αναπτύσσεται και προσδιορίζει σήμερα τις ανάγκες του το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.