«Γυναίκα της Χρονιάς» η Μαρίλη Νίκα σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 6 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Το 2012, η Μαρίλη Νίκα ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε την υποτροφία Anita Borg από την Google για να κάνει διδακτορικό στο Imperial College του Λονδίνου. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της σε δυόμιση χρόνια και εργάζεται πλέον στα κεντρικά γραφεία της Google στην Αμερική. Το 2015 το Πανεπιστήμιο της απένειμε ένα χρυσό μετάλλιο για την αφοσίωσή της στην ανάδειξη των γυναικών στον κλάδο της Πληροφορικής και Τεχνολογίας. Έχει πραγματοποιήσει 3 ομιλίες σε συνέδρια TEDx έως και σήμερα και τον Νοέμβρη 2015 τιμήθηκε με το βραβείο “WISE Influence Award 2015” (Women in Science, Technology and Engineering) για την σημαντική επιρροή της σε δράσεις σχετικά με τις γυναίκες στον εν λόγω κλάδο. Το βραβείο της το απένειμε η Πριγκίπισσα Άννα.

Η δρ. Μαρίλη Νίκα, manager προγραμμάτων Πληροφορικής στα κεντρικά γραφεία Google στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναδείχθηκε “Γυναικα της Χρονιάς” στο πλαίσιο του διαγωνισμού “FDM Everywoman in Technology Awards” διακρινόμενη μέσα σε μεγάλο πλήθος υποψηφιοτήτων. Η βράβευση έλαβε χώρα στο Λονδίνο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018.

Μεταξύ των πολλων πεπραγμένων της, η Mαρίλη Νίκα,  έχει λάβει  διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών στο Imperial College London, όπου ίδρυσε την πρώτη ομάδα γυναικών στον τομέα των υπολογιστών. Ίδρυσε επίσης το London Geekettes, μια παγκόσμια πλατφόρμα που συνδέει πάνω από 2.000 γυναίκες που ασχολουνται με τεχνολογία, ενώ  έχει καθοδηγήσει προσωπικά πάνω από 1.000 γυναίκες. Η δουλειά της στη Google επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, αφού μεταξύ άλλων έχει αναπτύξει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Όπώς είπε η ίδια χαρακτηριστικα: “Αυτό απονέμεται σε μια γυναίκα από την Ελλάδα … Όταν ακουσα αυτές τις λέξεις τα έχασα εντελώς.  Δεν έχω λόγια να εκφράσω το πώς αισθάνομαι. Παρακαλώ συνεχίστε να διαμορφώνετε κοινότητες, συνεχίστε να υποστηρίζετε ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με την τεχνολογία, πάντα να είστε κοντά στην οικογένεια και τους φίλους σας και να συνεχίσετε να κυνηγάτε ακόμη και τα πιο τρελά όνειρά σας, γιατί αν δεν προσπαθήσετε, ποτέ δεν θα ξέρετε».

Στην πρόσφατη συνέντευξή της στις Γέφυρες”, η Μαρίλη Νίκα είχε αναφερθεί στη σημασία της δικτύωσης όλων των Ελλήνων, στη συνεργασία της ίδιας με Έλληνες, αλλά και στον τρόπο που βοηθάει στην ένταξη της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο “ψηφιακό χάρτη”.

Ο θεσμός “FDM Everywoman in Technology Awards” προβάλλει κάθε χρονο τις πιο δυναμικές και δραστήριες γυναίκες που δουλεύουν στους κλάδους STEM, δείχνοντας στην πράξη ότι οι προοπτικές απασχόλησης για το γυναικείο φύλο στην τεχνολογία είναι πολλές.

Το πρόγραμμα του φετινού διαγωνισμού, με τίτλο “Εμπνέοντας τον κόσμο του αύριο”,  είχε επικεντρωθεί  στην ανάδειξη προτύπων  για τα νέα παιδιά, επιμένοντας στη σημασία της καλλιέργειας του ενδιαφέροντος για τα επαγγέλματα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Φυσική και Μαθηματικά) από νεαρή ηλικία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν την μεγάλη έλλειψη φοιτητριών που επιλέγουν αυτά τα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης των υπολογιστών (17,2% των γυναικών) και της μηχανικής και τεχνολογίας (17% των γυναικών). Για το λόγο αυτό, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο θεσμός έχει παρουσιάσει επιτυχημένα πρότυπα γυναικών που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας και που μπορούν να εμπνεύσουν τη νεότερη γενιά ώστε να ακολουθήσει τα βήματά τους.

Εκτός από το βραβείο “Γυναίκα της Χρονιάς”, δόθηκαν ακόμη βραβειο καινοτομιας, βραβείο «ψηφιακό αστέρι», βραβείο «ανερχόμενο αστέρι», βραβείο διεθνούς εμπνεύσεως, βραβείο μαθητευόμενου κ.ο.κ.

πηγή

Σχολιάστε

14 + 4 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here