Χρήσιμες πληροφορίες για την Πυροσβεστική

1. Διάρκεια φοίτησης-σπουδών.
Η φοίτηση – σπουδές στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας διέπονται από τις διατάξεις του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει, του Κανονισμού Προπτυχιακών Σπουδών της οικείας Σχολής και τις κείμενες διατάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος.
α. Η φοίτηση στη Σχολή Ανθυποπυραγών διαρκεί τέσσερα (4) έτη και οργανώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα με βάση τον κανονισμό προπτυχιακών σπουδών.
β. Οι σπουδές στη Σχολή Πυροσβεστών διαρκούν πέντε (5) εξάμηνα. Οι απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Πυρονόμου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
γ. Οι Δόκιμοι Πυροσβέστες και οι πρωτοετείς Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί, κατά τη διάρκεια της θεωρητικής τους εκπαίδευσης, διαμένουν και σιτίζονται εντός της οικείας Σχολής. Η δαπάνη του συσσιτίου που παρέχεται, βαρύνει τους ανωτέρω.

2. Στρατιωτικές υποχρεώσεις.
α. Για όσους εισάγονται στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτές θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Οι ανωτέρω, μετά την επιλογή και κατάταξή τους, υποβάλλονται σε βασική στρατιωτική εκπαίδευση καθώς και σε εκπαίδευση στην μηχανοδήγηση.
β. Οι φοιτητές/σπουδαστές που διαγράφονται από τις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους υποχρεώνονται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3421/2005 (Α’302).
3. Όσοι εισάγονται στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών, υποχρεούνται στην απόκτηση Άδειας Ικανότητας Οδηγού – Χειριστή Υ.Ο.Μ. κατηγορίας ΠΣ-Β, για τους Δόκιμους Ανθυποπυραγούς, και ΠΣ-Β και ΠΣ-Γ, για τους Δόκιμους Πυροσβέστες, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 62/2018 (Α’121) «Ρύθμιση θεμάτων έκδοσης Αδειών Ικανότητας Οδηγού – Χειριστή Υπηρεσιακών Οχημάτων – Μηχανημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και κυκλοφορίας αυτών». Δόκιμοι που αποτυγχάνουν, επαναλαμβάνουν την εκπαιδευτική λειτουργία στο αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας παραπέμπονται στο οικείο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο με το ερώτημα της αποπομπής από την Πυροσβεστική Ακαδημία, λόγω οδηγικής ακαταλληλότητας. Οι αποπεμφθέντες, που δεν ανήκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν την εισαγωγή τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία (ιδιώτες), απολύονται οριστικά από αυτό. Η αποπομπή – απόλυση αποφασίζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου. Οι αποπεμφθέντες, που ανήκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν την εισαγωγή τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία, επαναφέρονται στην πρότερη υπηρεσιακή τους κατάσταση με το βαθμό και τη σειρά αρχαιότητας, που είχαν πριν από την είσοδό τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
4. Δόκιμοι που κατά τη διάρκεια φοίτησής τους απολέσουν κάποιο από τα προς κατάταξη προσόντα, εκτός του ορίου ηλικίας ή για πειθαρχικούς λόγους αποβάλλονται οποτεδήποτε από την Πυροσβεστική Ακαδημία σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκπαίδευσης.
5. Οι απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών, υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Πυροσβεστικό Σώμα επί τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία αποφοίτησης από τη Σχολή, δυνάμει της παραγράφου 5 του άρθρου 36 του ν. 4029/2011 όπως ισχύει. Οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 683/1977 (Α’247) όπως ισχύει, εφαρμόζονται αναλόγως και για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που παραιτούνται ή αποπέμπονται πριν τη συμπλήρωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στο Σώμα του προηγούμενου εδαφίου. Οι απόφοιτοι της Σχολής Ανθυποπυραγών υπέχουν υποχρέωση δεκαετούς (10) παραμονής στο Π.Σ. μετά την ονομασία τους σε Αξιωματικούς, δυνάμει του άρθρου 1 του ν. 683/1977 όπως ισχύει. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1339/1983 (Α’35) όπως ισχύει.