Διεθνής διάκριση της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 4 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.
Ο διεθνής διαγωνισμός Chem-e-car competition διοργανώνεται κάθε χρόνο από το American Institute of Chemical Engineers (AIChEκαι απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Σχολών Χημικής Μηχανικής απ’ όλον τον κόσμο.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο του ‘2019 AIChE Annual Meeting’ στις 10 Νοεμβρίου 2019 στο Orlando (Florida, USA). (https://www.aiche.org/conferences/annual-aiche-student-conference/2019/events/2019-annual-student-conference-chem-e-car-competitionr).

Ο διαγωνισμός αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρού/φορητού οχήματος που τροφοδοτείται από πηγή χημικής ενέργειας και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο φορτίο σε δεδομένη απόσταση όπου και σταματά με μηχανισμό πέδησης που ελέγχεται από τον ρυθμό χημικής αντίδρασης και μόνο.
Πρόκειται για μια τεχνική πρόκληση με σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι διαγωνιζόμενοι σπουδαστές πρέπει να σχεδιάσουν αλλά και να κατασκευάσουν ένα αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο στην πράξη αποτελεί μια πλατφόρμα εφαρμογής σχεδόν ολόκληρης της επιστήμης του Χημικού Μηχανικού: από την παραγωγή ενέργειας και τον έλεγχο μέσω καταλυτικών χημικών αντιδράσεων, μέχρι την ηλεκτρο-χημικο-μηχανική μετατροπή και τη βελτιστοποίηση, ώστε να προκύπτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συναγωνιζόμενων ομάδων. Όλα τα παραπάνω σε ένα πνεύμα ομαδικότητας και άμιλλας, το οποίο -κατά την μέχρι τώρα εμπειρία – προσελκύει τους καλύτερους μεταξύ των σπουδαστών.
Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διεθνή διαγωνισμό γίνεται μέσω του εθνικού τελικού που διεξάγεται στη διάρκεια των εργασιών του Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής.
Φέτος, την Ελλάδα εκπροσώπησε η ομάδα ‘Πολυδεύκης (Pollux)’ της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό που διεξήχθη στο πλαίσιο του 12ου ΠΕΣΧΜ (https://12pesxm.chemeng.ntua.gr/) στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που ευγενώς μας παραχωρήθηκαν για τον σκοπό αυτό. Μια αναδρομή στη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου διαγωνισμού Chem-E-Car είναι διαθέσιμη εδώ.
Στον διεθνή διαγωνισμό στο Orlando η ομάδα μας κατέκτησε την 5η θέση στη γενική κατάταξη. Η θέση αυτή – η υψηλότερη που έχει κατακτήσει ελληνική ομάδα – αποτελεί μια εξαιρετική διάκριση για τη Σχολή μας και την Ελλάδα, καθόσον, στον εξόχως απαιτητικό αυτόν διαγωνισμό, μετέχουν ομάδες από τα καλύτερα Πολυτεχνεία του κόσμου, οι οποίες έχουν προκριθεί στον τελικό μέσα από πολιτειακές ή εθνικές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστήριξε με δωρεά του την κάλυψη των εξόδων αποστολής της ομάδας στον διεθνή τελικό του διαγωνισμού ChemECar, εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη αφενός για τους συμμετέχοντες φοιτητές και αφετέρου για την προβολή της Σχολής μας στο εξωτερικό.
Η Σχολή εκφράζει τα ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην ομάδα για την εξαιρετική της επίδοση και τη διεθνή διάκρισή της.
Φωτογραφία από την απονομή κυπέλου για την κατάκτηση της 5ης θέσης
Τα μέλη της ομάδας από αριστερά προς δεξιά:
άνω:  C. Murphy-Ortega [Chevron Corporation (διοργανωτής του διαγωνισμού)], Π. Σχοινάς, Χ. Μπιτσάνης, Η. Βάσσος, Δ. Τσαγκαλάκης, Χ. Τσουκαλάς, Α. Παπαθανασίου
κάτω:  Γ. Τάτσης, Σ. Βουλγαροπούλου, Μ. Σπηλιώτη
Υπεύθυνος προετοιμασίας ομάδας : Α. Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ
Τεχνικοί σύμβουλοι: Α. Καραντώνης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Π. Σχοινάς, Μέλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ.

Σχολιάστε

two × 3 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here