Διεθνείς διακρίσεις του ΟΠΑ

Συνεχίζονται οι διεθνείς διακρίσεις του ΟΠΑ
του Δημοσθένη Καραβέλλα, στελέχους Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του ΟΠΑ,
και της Πετρούλας Καραγιάννη

Αριστεία στη διδασκαλία
Ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Times Higher Education (THE) κατατάσσει τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη βάσει ποιότητας διδασκαλίας. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάχθηκε μεταξύ των θέσεων 101-125 στη λίστα «ΤΗΕ Europe Teaching Rankings» για το 2019.
Η κατάταξη έλαβε υπόψη τη γνώμη 125.000 φοιτητών από 18 χώρες της Ευρώπης, μέσω ερωτηματολογίου για θέματα σπουδών, συνεργασίας με το διδακτικό προσωπικό, ποιότητας υπηρεσιών του Ιδρύματος, καθώς και ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο κριτήριο σχετικά με την αποτελεσματική συνεργασία του πανεπιστημίου με τους φοιτητές του, το ΟΠΑ καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Μεταξύ των κορυφαίων στα επιστημονικά του πεδία
Ο φορέας διεθνούς αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) κατατάσσει για το 2019 το ΟΠΑ μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει. Συγκεκριμένα:
■ Στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business & Management Studies) το ΟΠΑ κατατάσσεται στα κορυφαία 500 πανεπιστήμια και μεταξύ των θέσεων 101-150 (το 2018 είχε καταταχθεί μεταξύ των θέσεων 151-200).
■ Στο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών (Economics & Econometrics) το ΟΠΑ κατατάσσεται στα κορυφαία 500 πανεπιστήμια και μεταξύ των θέσεων 151-200.
■ Στο επιστημονικό πεδίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Accounting & Finance) το ΟΠΑ κατατάσσεται στα κορυφαία 300 πανεπιστήμια και μεταξύ των θέσεων 151-200.
■ Στο επιστημονικό πεδίο της Επιστήμης των Υπολογιστών και των Πληροφοριακών Συστημάτων (Computer Science & Information Systems) το ΟΠΑ κατατάσσεται στα κορυφαία 600 πανεπιστήμια και μεταξύ των θέσεων 351-400 από τον φορέα QS, ενώ από τον φορέα ΤΗΕ τοποθετείται μεταξύ των θέσεων 301-400.
■ Στην επιστημονική περιοχή των Κοινωνικών Επιστημών και της Διοίκησης (Social Sciences & Management) το ΟΠΑ κατατάσσεται στην 302η θέση μεταξύ των κορυφαίων 500 πανεπιστημίων.
Για τις κατατάξεις αυτές λαμβάνονται στοιχεία από βιβλιογραφική βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων (scopus) αναφορικά με την ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από καθηγητές και ερευνητές των αξιολογούμενων πανεπιστημίων. Επίσης, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος και η φήμη του τόσο στην αγορά, σύμφωνα με 42.00-απόψεις διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο, με συμμετοχή 83.000 ακαδημαϊκών στη σχετική έρευνα της QS.

Αριστεία και στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση
Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του ΟΠΑ Επιχειρηματικής Αναλυτικής, καθώς και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κατατάχθηκαν στην 51+ θέση παγκοσμίως στα επιστημονικά πεδία τους. Επιπρόσθετα, το ΠΜΣ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κατατάχθηκε στην 73η θέση παγκοσμίως.
Το ΠΜΣ στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA International) κατατάχθηκε μεταξύ των θέσεων 131-140 στον κόσμο, ενώ κατέλαβε την 39η θέση στην Ευρώπη.
Αυτή η πολύ σημαντική κατάταξη των παραπάνω ΠΜΣ προέκυψε από την ικανοποίηση των κριτηρίων κατάταξης που χρησιμοποιεί ο διεθνής φορέας QS, όπως η απορρόφηση αποφοίτων των συγκεκριμένων ΠΜΣ στην αγορά εργασίας, η φήμη στους εργοδότες και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και η απήχηση της ερευνητικής δραστηριότητας των διδασκόντων στα ΠΜΣ.
Ανοδική φήμη στην αγορά
Για το 2020 η QS κατέταξε το ΟΠΑ στην 178η θέση παγκοσμίως στο κριτήριο «Employer Reputation». Η κατάταξη αυτή προκύπτει αποκλειστικά από εργοδότες που ερωτώνται για πανεπιστήμια από τα οποία προσελκύουν τους πιο ικανούς, αποτελεσματικούς και καινοτόμους εργαζομένους.
Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 44.000 εργοδοτών, καθώς επίσης σε στοιχεία για τις συνεργασίες των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις και για την επαγγελματική πορεία και τον δείκτη απασχόλησης αποφοίτων των Ιδρυμάτων.

Πηγή: ΟΠΑ NEWS