Οι ΑΠίΘανοι φοιτητές δημιουργούν για τις παγκόσμιες προκλήσεις

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 4 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.
post image

Οι καινοτόμες ιδέες των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναδείχθηκαν για ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού «Invent for the planet – ΙFTP», ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 ταυτόχρονα σε 40 Πανεπιστήμια στον κόσμο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπό την κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των Η.Π.Α.

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, μέσα σε 48 ώρες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από Καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη της αγοράς, δημιούργησαν φυσικά και ψηφιακά πρωτότυπα των προτάσεών τους στα Εργαστήρια του ΑΠΘ και στο τέλος τις παρουσίασαν προς αξιολόγηση σε επιτροπή κριτών.

Συνολικά δημιουργήθηκαν οκτώ ομάδες, οι οποίες επέλεξαν να εργαστούν σε έξι παγκόσμιες προκλήσεις που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Οι προκλήσεις αφορούσαν την:

1.         Καταπολέμηση των πυρκαγιών της Αυστραλίας

2.         Ανάπτυξη «έξυπνων πόλεων»

3.         Ανάπτυξη βιώσιμων μεθόδων για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης

4.         Διαχείριση αποβλήτων στην αεροπορική βιομηχανία

5.         Πρόληψη τραυματισμών σε πεζούς

6.         Καταπολέμηση των μικρο-πλαστικών στους ωκεανούς

Μια πρωτότυπη διάταξη για τη συλλογή μικρο-πλαστικών από τους ωκεανούς με τη χρήση φυσαλίδων και ειδικών φίλτρων έδωσε στην ομάδα Bubble Attack την πρώτη θέση στον διαγωνισμό. Η διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα στα τμήματα των ωκεανών με έντονα θαλάσσια ρεύματα που παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις μικρο-πλαστικών σε βάθος 200μ. – 600μ. Το βραβείο απένειμε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα WaMO, η οποία ανέπτυξε μια πρωτότυπη φορητή συσκευή για την έγκαιρη ειδοποίηση «αφηρημένων» πεζών σχετικά με την ύπαρξη εμποδίων (μέσα σε μια πόλη), με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων κυρίως ηλικιωμένων ατόμων. Η προτεινόμενη λύση χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες, δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο ή τη χρήση κινητού τηλεφώνου και επαναφέρει την προσοχή των πεζών ανάλογα με τoν βαθμό απώλειάς της. Το βραβείο στην ομάδα απένειμε εκπρόσωπος της εταιρείας BETA CAE Systems.

Την τρίτη θέση έλαβε η ομάδα PRO2FIRE, η οποία ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σύστημα αποτελούμενο από drones για την έγκαιρη αναγνώριση, ειδοποίηση και κατάσβεση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτες δασικές εκτάσεις. Το βραβείο απένειμε εκπρόσωπος της εταιρείας Kleemann Lifts.

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, οι πέντε καλύτερες ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο, κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεών τους από το Πανεπιστήμιο του Texas A&M, θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στον τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στο Texas των Η.Π.Α. στις αρχές Απριλίου 2020.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στο Facebook: @IFTPAUTH, #IFTP, #IFTP20, #IFTPAUTH

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess, και υποστηρίχθηκε μέσω ευγενικών χορηγιών από τις εταιρείες  BETA CAE Systems, ALUMIL, KLEEMANN Lifts και με εθελοντές από την ομάδα του Mindspace Thessaloniki.

 

Συνημμένα αρχεία

Σχολιάστε

seventeen + 18 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here