Ποιες μεγάλες εταιρείες δεν απαιτούν πτυχίο

Τα πανεπιστήμια δεν είναι «για μάθηση», αλλά ένα μέρος για να διασκεδάσει κανείς, είχε πει ο CEO της Tesla, Elon Musk, σε ένα συνέδριο. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να μάθει τα πάντα στο ίντερνετ και δωρεάν, ενώ υπενθυμίζει ότι δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες όπως ο Bill Gates της Microsoft και ο Larry Ellison της Oracle άφησαν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο στη μέση. 

Μάλιστα, ο Musk εφαρμόζει και στην πράξη αυτά που διακηρύσσει, καθώς ένα πανεπιστημιακό πτυχίο δεν είναι απαραίτητο για να προσληφθεί κάποιος στην Tesla. 

Στην πραγματικότητα, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι μόνο μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει να απορρίπτουν τα βιογραφικά όσων δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.  

Το 2019, ο CEO της Apple, Tim Cook είχε πει ότι πολλές από τις νέες προσλήψεις της εταιρείας δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, εξηγώντας ότι τα πανεπιστήμια δεν διδάσκουν τις δεξιότητες που χρειάζονται περισσότερο οι μάνατζερ στο εργατικό δυναμικό τους, όπως είναι το coding. 

Αλλά και η CEO της Siemens USA, Barbara Humpton έχει απορρίψει την ιδέα πως όποιος έχει πανεπιστημιακό πτυχίο είναι έτοιμος να κάνει καριέρα. «Πολύ συχνά, οι αγγελίες για θέσεις εργασίας λένε ότι απαιτείται πτυχίο από πανεπιστήμιο 4ετούς φοίτησης, ενώ στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη δουλειά αυτή που να χρειάζεται ένα τέτοιο πτυχίο. Απλά βοηθά τους υπεύθυνους των προσλήψεων να ‘ξεσκαρτάρουν’ τις αιτήσεις και να έχουν μια μικρότερη ομάδα από υποψηφίους», είχε πει το 2019. 

Τώρα, μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Apple προσλαμβάνουν υπαλλήλους που έχουν τις δεξιότητες για τις θέσεις, ακόμα και χωρίς πτυχίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Glassdoor, εταιρείες όπως οι Google, Apple και IBM δεν απαιτούν πτυχίο. 

Βέβαια, εάν  κάποιος έχει πτυχίο, το πιθανότερο είναι ότι θα αμείβεται καλύτερα. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι έχουν ανώτατη εκπαίδευση κερδίζουν κατά μέσο όρο 502 δολάρια περισσότερα την εβδομάδα από εκείνους που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο. 

moneyreview.gr

Προσθήκη του Διαχειριστή : Το παραπάνω άρθρο έχει πηγή το

https://www.glassdoor.com/blog/no-degree-required/