Τι θα ισχύσει στις Πανελλαδικές 2023 για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση)

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ (χωρίς νέα εξέταση)

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δικαιούνται να είναι όσοι συμμετείχαν στις  πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2021 ή το 2022. Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων  εισακτέων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο.  Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική  αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2023). Όσοι υποψήφιοι για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν  εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις  τους από τη τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.

Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους  ΜΕ την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι  υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΜΕ την  προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

Για την εισαγωγή στα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία απαιτείται κάθε χρόνο νέα  εξέταση και συνεπώς στα 3 Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα  εξέταση.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι όσοι υποψήφιοι/ες συμμετείχαν στις επαναληπτικές πανελλαδικές  εξετάσεις, δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων για το έτος συμμετοχής τους στις  επαναληπτικές εξετάσεις.

Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση δηλώσουν υποψηφιότητα για νέα εξέταση με τα  ΓΕΛ, και τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, έχουν το  δικαίωμα να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και  εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2021 ή το 2022.

Τι θα ισχύσει για τα Τμήματα που εντάσσονται το 2023 σε επιπλέον Επιστημονικό Πεδίο. 

Τα παρακάτω Τμήματα εντάσσονται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», επιπλέον των πεδίων που ήταν ήδη ενταγμένα. Τα εν λόγω Τμήματα θα έχουν τη  δυνατότητα να τα επιλέξουν από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μόνο όσοι συμμετέχουν στις πανελλαδικές  εξετάσεις έτους 2023 (δεν αφορά τους υποψηφίους για το 10%, χωρίς νέα εξέταση):

 1. Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη) του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
 2. Περιβάλλοντος (Λάρισα) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
 3. Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος) του Ιόνιου Πανεπιστημίου,
 4. Κοινωνικής Πολιτικής (Αθήνα) του Παντείου Πανεπιστημίου
 5. Κοινωνικής Πολιτικής (Κομοτηνή) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
 6. Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδα) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
 7. Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και 8. Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

23 thoughts on “Τι θα ισχύσει στις Πανελλαδικές 2023 για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση)

 1. Καλησπέρα σας, είμαι πρωτοετής φοιτητής στο πολυτεχνείο Κρήτης στην σχολή ΗΜΜΥ και θα ήθελα να θέσω την εξής ερώτηση. Αν κάνω χρήση του 10% και περάσω στο αντίστοιχο τμήμα στην Πάτρα, θα είμαι 1ο ή 2ο έτος? Να τονίσω ότι μέχρι στιγμής παρακολουθώ όλα τα μαθήματα του εξαμήνου.

 2. Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις το 2021 και συγκέντρωσα 14,271 μόρια. Οι σχολές για τις οποίες ενδιαφέρομαι έχουν τις εξής βάσεις: 14,500 και 14,276. Πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να περάσω; Διότι η πρώτη σχολή, στο 10%, έπεσε στα 14,166 και η δεύτερη ανέβηκε στα 15,398.

 3. Καλησπέρα έγραψα πέρσι(2022)για τεφφα Κομοτηνής από επαλ 16.400-500 συνολικά μόρια και η βάση της σχολής ανέβηκε.. αν κάνω 10% υπάρχει πιθανότητα να μπω;

 4. Καλημέρα!!
  Ο γιός μου ς πανελλαδικές έγραψε 13 στην έκθεση
  Ο πρώτος καθηγητής του έβαλε 60 κ ο δεύτερος 70.
  Οι καθηγητές του φροντιστηρίου του είπαν να ζητήσει επανεξετάση για τρίτο καθηγητη.
  Γιατί είχαν δέκα μονάδες διαφορά γιατί για μια μονάδα (αν είχε 14 στην έκθεση θα έπιανε τη σχολή που ήθελε).
  Πιστεύετε αν ζητήσει επανεξετάση θα είναι για καλό ή απλά θα χάσει χρόνο κ χρήμα;;;
  Και να κάνει αίτηση με το 10% για το 2023.
  Ευχαριστώ πολύ.

 5. Καλημερα !
  Η κόρη με 16 560 μορια πέρασε στην Ευελπίδων.
  Ενώ για την σχολή της Πυροσβεστικής συγκέντρωσε 16390 μόρια.
  Τώρα με τους επιλαχόντες μάθαμε πως πήραν άτομα από ΣΜΥ με 14500 μόρια όταν ρωτήσαμε γιατί μας είπαν πως για τη σχολή πυροσβεστών συγκέντρωσαν 16700 γι’αυτό τους πήραν .
  Το ερώτημα είναι πώς πήραν αυτά τα παιδιά επιλαχών αφού η πρώτη τους επιλογή ήταν με λιγότερα μόρια ;;;;
  Και δεύτερον μας είπαν πως στην αστυνομία δεν μπορεί να είναι επιλαχών γιατί πέρασε σε σχολή (Ευελπίδων) με περισσότερα μόρια.
  Ενώ παραπάνω σας αναφέρω πως το ίδιο έγινε στη σχολή της Πυροσβεστικής.
  Με το 10%εχει ελπίδα για πυροσβεστική ή αστυνομία;;;;
  Ευχαριστώ.

  • δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί. πως να συνδέονται ΣΜΥ κ Πυροσβεστική. Εσεις που θέλατε να περάσετε?

 6. Γεια σας και καλή χρόνια κύριε καλοδημε.. το θεωρείτε φετος με 10% να περάσω νομική εκπα από νομική απθ που ήμουν; Έγραψα 17775 μόρια και έχασα την Αθήνα για 175 αφού κατέβηκε στα 17950

 7. Γεια σας ! Στις πανελλαδικές του 2022 έγραψα 17775 μόρια και είχα απόκλιση από την Αθήνα 170 μόρια επειδή έπεσε στα 17950 , από 18150 που ήταν το 2021. Με το 10% θεωρείτε πως θα με πάρει το εκπα ;

 8. Καλησπέρα,
  Στις πανελλήνιες πέρσι, συγκέντρωσα 17.600 μόρια και ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε πιθανό, με το 10% φέτος, να μπω σε κάποια από τις σχολές της φαρμακευτικής…
  Επίσης, παρόλο που το θεωρώ ακατόρθωτο, πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα για την Ιατρική της Αλεξανδρούπολης ;

  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Καλές γιορτές !!

 9. Καλημέρα
  η κόρη μου συγκέντρωσε 15535 για την Ψυχολογία Ρεθύμνου το 2022. Θεωρείτε ότι υπάρχει η πιθανότητα το 2023 με το 10% να περάσει σε αυτό το τμήμα, δεδομένου ότι πληροί τα κριτήρια μεταγραφής σε άλλη πόλη?
  ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 10. Καλημέρα σας. Ο γιός μου συγκέντρωσε 17.775 μόρια. Πέρασε λιμενοφυλακων. Πρώτη επιλογή σημαιοφόρος λιμενικού που λόγω συντελεστή βαρυτητας εβγαλε για το Λιμενικό 17.180.εχει ελπίδα του χρόνου με το 10%;Ευχαριστω εκ των προτερων. Δευτερη επιλογή αξιωματικός αστυνομίας.

Leave a Comment

9 + five =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here