FIRST Global Challenge 2024 στην Αθήνα

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός FIRST Global Challenge είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής ολυμπιακού τύπου που διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Το FIRST Global προσκαλεί κάθε έθνος να στείλει μια ομάδα που θα κατασκευάσει και θα προγραμματίσει ένα αγωνιστικό ρομπότ, για να συμμετάσχει στο challenge. Οι ομάδες συνεργάζονται με σκοπό να ολοκληρώσουν ορισμένα tasks σε ένα παιχνίδι με συγκεκριμένη θεματική, η οποία σχετίζεται με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, συμπεριλαμβανομένων των 14 Grand Challenges for Engineering, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η κατανόηση και η συνεργασία μεταξύ των νέων του κόσμου, καθώς και η χρηση των ικανοτήτων τους για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως παγκόσμια κοινωνία πρέπει να επιλυθούν και η επόμενη γενιά μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο αυτό – μαζί.

ΤΟ FIRST GLOBAL CHALLENGE 2024

Από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, μαθητές από 190+ χώρες θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Ελλάδος, Αθήνα. Ως έδρα και των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, είμαστε υπερήφανοι που φέρνουμε τον κόσμο κοντά σε μια πόλη με πλούσια ιστορία διεθνούς συνεργασίας και παγκόσμιου αθλητισμού.

Το FIRST Global πιστεύει ότι κάνοντας την επιστήμη και την τεχνολογία τόσο συναρπαστικές όσο οποιοδήποτε άλλο άθλημα, μπορούμε να εμπνεύσουμε τα δύο δισεκατομμύρια νέων του κόσμου να ασχοληθούν με τομείς του STEM και να γίνουν οι ηγέτες που θα λύσουν συλλογικά τα πιο επιτακτικά προβλήματα του πλανήτη μας.

Ομάδα Ελλάδα 2024🇬🇷

Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global ΔΕΗ Team Greece, είναι μια δυναμική ομάδα που αποτελείται από 100 ταλαντούχους μαθητές γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα, με κοινό παράγοντα το ένθερμο πάθος τους για την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM). Τα μέλη της ομάδας διαπρέπουν σταθερά σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων διαγωνισμών ρομποτικής, ερευνητικών εκθέσεων STEM, ολυμπιάδες μαθηματικών και φυσικής, ακόμη και δημιουργικές προσπάθειες όπως διαγωνισμοί τέχνης, κινηματογράφου και εικονικής επιχειρηματικότητας.

Η ομάδα ξεκίνησε το 2018 μέσω της πρωτοβουλίας του κορυφαίου στο STEM εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Eduact που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στις γύρω περιοχές και προωθεί ένα περιβάλλον συνεχούς μάθησης. Καλωσορίζουμε νέα μέλη κάθε χρόνο, καλλιεργώντας ένα οικοσύστημα μεταφοράς γνώσης που ενδυναμώνει τους μελλοντικούς ηγέτες STEM.

Πέρα από την αγωνιστική πορεία, η ΔΕΗ Team Greece είναι βαθιά αφοσιωμένη στην ενδυνάμωση της κοινότητας STEM στην Ελλάδα. Συμμετέχουμε ενεργά παρέχοντας εργαστήρια και παρουσιάσεις, συνέδρια, σε πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, φεστιβάλ και εκθέσεις. Έχουμε αποδεδειγμένα επηρεάσει περισσότερους από 5.000 μαθητές μέσω περισσότερων από 100 εκδηλώσεων, προωθώντας ένα ζωντανό οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, η ομάδα αναπτύχθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αξιοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες για την παροχή δραστηριοτήτων και μαθημάτων STEM, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη μάθηση με την αταλάντευτη υποστήριξη των τοπικών συνεργατών, συμβούλων και υποστηρικτών.

Φέτος, η ΔΕΗ Team Greece δεσμεύεται να:

  • Εδραιώσει την ενότητά μας ενσωματώνοντας τις βασικές αρχές της FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology).
  • Επέκταση των γνώσεών μας στην προηγμένη μηχανική σχεδίασης ρομπότ και στον σχεδιασμό με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) για βελτιωμένες δυνατότητες.
  • Δημιουργήσει μια ισχυρή νεανική κοινότητα STEM στην Ελλάδα, καθιστώντας το STEM εύκολα προσβάσιμο και ενδυναμώνοντας παθιασμένα και καινοτόμα άτομα να επιδιώξουν την αυτοανάπτυξη.