To παρακάτω άρθρο αντλήθηκε από το https://gegonota.news/
Το “κόμπος” στο χτένι έχει φτάσει για τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιας και ο πρύτανης κ. Μπιλλίνης οδηγεί το ίδρυμα σε απαξίωση. “Ντρεπόμαστε για την κατάντια” δηλώνει ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Μαζαράκης, με σπουδαίο ερευνητικό έργο, αναγνωρισμένο από την παγκόσμια κοινότητα.
Η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη , ένα σπουδαίο κτίριο στον Βόλο, καταρρέει και ο πρύτανης δε απαντά ούτε στα τηλέφωνα.
Πάνω από ένα χρόνο ο ένας ανελκυστήρας στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι χαλασμένος και ο άλλος είναι σε κατάσταση δεν χρησιμοποιείται γιατί ταλαντεύεται επικίνδυνα στους ορόφους (ιδιαίτερα στον 6ο) και καμιά φωτεινή ένδειξη δεν λειτουργεί. Συνδυαστικά με την έλλειψη συστημάτων πυρόσβεσης στους ορόφους και την απουσία εναλλακτικών εξόδων διαφυγής, το κτίριο που χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό δεν είναι ασφαλές (ούτε βιώσιμο αφού στο μισό κτίριο δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια ούτε η θέρμανση ούτε και η ψύξη). Τα δε περιστέρια έχουν εγκατασταθεί μέσα στις ψευδοροφές των τουαλετών… Αν προσθέσουμε σε αυτά το γεγονός ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος παραμένει κλειστή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την έλλειψη αιθουσών για διδασκαλία, και τα συνθήματα (ενίοτε βρισιές) που κοσμούν πλέον σχεδόν όλους τους τοίχους αλλά και δάπεδα, καταλήγουμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει δυστυχώς αφεθεί στην τύχη του. Ο κ. Μαζαράκης παρουσίασε ενδεικτικά και μια φωτογραφία τμήματος του δαπέδου του αμφιθεάτρου που διδάσκει…
“Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι πολύ λίγοι είναι εκείνοι που αντιδρούν για την κατάντια μας αυτή…” αναφέρει ο κ. Μαζαράκης.
Ανυπολόγιστη καταστροφή, πρωτοφανής αδιαφορία
Στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, το υπόγειο (και ό,τι ήταν εκεί) η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, στο ισόγειο όλα τα έπιπλα (και εξοπλισμός) χρειάζονται αντικατάσταση. Ρεύμα δεν υπάρχει ακόμη, ούτε φάνηκε να υπάρχει κάποια προοπτική άμεση αποκατάστασης της ζημιάς. Στο ισόγειο φυλάσσονταν στην “Κλειστή Συλλογή” πανάκριβα αρχαιολογικά βιβλία, πολλά από τα οποία φαίνεται ότι καταστράφηκαν (όσα ήταν στα ράφια μέχρι ύψ. 1.10 μ. που έφθασαν τα νερά από τις πλημμύρες). Δυστυχώς εκατοντάδες βιβλία του υπογείου, ισογείου, καθώς και δώρεές που βρίσκονταν εκεί, έγιναν πολτός, καθώς οι βιβλιοθηκονόμοι δεν είχαν προφτάσει να βάλουν τα βιβλία στα ράφια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιβλιοθήκη Θεοχάρη δεν καταστράφηκε, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρο αυτό, διότι κανείς δεν ασχολείται. Πώς είναι δυνατόν ένα πανεπιστήμιο και τα δεκάδες μεταπτυχιακά του προγράμματα να λειτουργούν δίχως βιβλιοθήκη; Είναι ερώτημα στο οποίο δεν απαντά ο Πρύτανης. “Ντρέπομαι για την κατάντια μας και ζητώ δημόσια συγγνώμη από τους φοιτητές μας”, σημείωσε ο κ. Μαζαράκης.