Ένα από τα πολλά στραβά των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι ο εξωφρενικά μεγάλος αριθμός για να πάρεις πτυχίο. Είναι ένας από τους λόγους που στην Ελλάδα έχουμε το μικρότερο ποσοστό αποφοίτησης στην Ευρώπη!
52 μαθήματα για την λήψη πτυχίου από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας !!! 48 μαθήματα έχει το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών όταν το αντίστοιχο τμήμα του ΟΠΑ έχει μόλις 40 μαθήματα!
Η τελευταία Έκθεση της ΕΘΑΑΕ (2023) αναφέρει:
Ο Δείκτης Α1.2 προσμετρά το ποσοστό των αποφοίτων του έτους που έχουν περατώσει τις σπουδές τους σε κανονικό χρόνο σπουδών (ν έτη) ως προς το σύνολο των αποφοίτων του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού έτους (Σχήμα 65). Υπολογίζεται από το πηλίκο των αποφοίτων με διάρκεια σπουδών ν έτη από όλα τα ΠΠΣ του Ιδρύματος ως προς το σύνολο των αποφοίτων κάθε διάρκειας, επί τοις εκατό.
Ο εθνικός μέσος όρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν τα ΑΕΙ στο ΟΠΕΣΠ της ΕΘΑΑΕ, παραμένει σημαντικά χαμηλός στο 18%, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το ακ. έτος 2020-2021 (20%). Η δυσκολία των Ελλήνων φοιτητών να αποκτήσουν πτυχίο εντός της τυπικής διάρκειας των σπουδών τους είναι καταφανής, όπως προκύπτει συνδυαστικά και από τις τιμές του Δείκτη Α1.3. Δώδεκα ιδρύματα (12) από τα 23 έχουν ποσοστό αποφοίτων στην κανονική διάρκεια σπουδών πάνω από τον μέσο όρο, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνονται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (41%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (35%), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (28%) καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (27%). Οι χαμηλότερες επιδόσεις σημειώνονται από την ΑΣΠΑΙΤΕ (0%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (0%), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (1%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (7%), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (9%).
Ο Δείκτης Α1.3 παρακολουθεί τον μέσο χρόνο λήψης πτυχίου των αποφοίτων κάθε ιδρύματος εντός του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού έτους. Επειδή η τυπική διάρκεια των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών διαφέρει (4-ετή, 5-ετή και 6-ετή ΠΠΣ), ο δείκτης καταγράφει τη μέση απόκλιση από την κανονική διάρκεια σπουδών και χρόνο λήψης πτυχίου (απόκλιση από 1). Υπολογίζεται από το πηλίκο της διάρκειας σπουδών σε ημέρες για κάθε απόφοιτο, ως προς το σύνολο των ημερών της κανονικής διάρκειας σπουδών (ν). Το άθροισμα του ατομικού χρόνου διάρκειας σπουδών των αποφοίτων, ως προς το σύνολο των αποφοίτων, είναι ο μέσος χρόνος λήψης πτυχίου. Τα σχετικά δεδομένα για το ακαδ. έτος 2021-22 φαίνονται στο Σχήμα 66
Ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 0,45 (έναντι 0,5 το 2020-21) που σημαίνει ότι οι φοιτητές μας χρειάζονται στον μέσο όρο σχεδόν 6 χρόνια για να ολοκληρώσουν ένα 4-ετές πρόγραμμα σπουδών.
Οι καλύτερες επιδόσεις σημειώνονται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (0,11), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (0,22), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (0,33), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (0,34), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (0,37) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (0,38).
Επιδόσεις πάνω από τον αριθμητικό μέσο του συνόλου των ΑΕΙ (0,45), που σημαίνει ότι οι φοιτητές καθυστερούν περισσότερο να πάρουν το πτυχίο τους, σημειώνονται στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (0,84), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (0,68), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή οποιουδήποτε στοιχείου του ιστότοπου sep4u.gr χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του δημιουργού. |