Θέματα και ύλη η μεγάλη πληγή των των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Χρόνια τώρα δαπανώνται χρόνος και χρήμα για την διδασκαλία ασκήσεων που υπηρετούν μόνο τον μηχανισμό πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Τα θέματα των Πανελλαδικών στρέφουν μαθητές και  καθηγητές (Δημοσίου και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης) σε εξεζητημένα θέματα. Αν ένα παιδί δεν πάει φροντιστήριο δεν περνάει. Γιατί τα θέματα να μη είναι στο επίπεδο των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου; Μεγάλη πληγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι τα δύσκολα θέματα και η τεράστια ύλη. Οι Έλληνες μαθητές στην προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις μαθαίνουν πλήθος ΑΧΡΗΣΤΩΝ πληροφοριών. Δεν είναι τυχαίο ότι καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις  στις αξιολογήσεις της PISA. Στα Μαθηματικά  Κατεύθυνσης για τα Τμήματα του 2ου και 4ου ΕΠ οι μαθητές ασχολούνται με πλήθος ασκήσεων με μεγάλο βάθος και λεπτομέρεια λες και όλοι θα γίνουν Μαθηματικοί. Γιατί είναι απαραίτητο οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τόσες λεπτομέρειες για   τα όρια (1ο Κεφάλαιο) και το διαφορικό λογισμό (2ο Κεφάλαιο); Γιατί να εξετάζονται στα ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ και στην ΙΔΙΑ ΥΛΗ οι υποψήφιοι του 4ου ΕΠ με τους υποψηφίους του 2ου ΕΠ. Οι απαιτήσεις των σχολών σε μαθηματικά του 2ου και 4ου ΕΠ είναι διαφορετικές. Για πολλά χρόνια είχαμε διαφορετική ύλη και θέματα στη Θετική Κατεύθυνση και στην Οικονομία και πληροφορική.  Στη συντριπτική πλειοψηφία όσοι ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες θα χρειαστούν στοιχειώδεις γνώσεις παραγώγων και ολοκληρωμάτων. Το ίδιο ισχύει και στη Φυσική 2ου και 3ου ΕΠ. Για την εισαγωγή στις σχολές υγείας (3ο ΕΠ) σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού   στα εξεταζόμενα δεν περιλαμβάνεται η Φυσική. Τα Θέματα Φυσικής των  πανελλαδικών εξετάσεων αναγκάζουν τους υποψηφίους να δαπανούν χιλιάδες ώρες για την εκμάθηση ασκήσεων  με λίγο φυσική και πολλά μαθηματικά. Τελειώνεις το Φυσικό και δεν είσαι σε θέση να ερμηνεύσεις απλά φυσικά φαινόμενα. Άχρηστη ασκησιολογία υπάρχει και σε Χημεία και Οικονομία. Σαν Φυσικός έχω διδάξει Φυσική και Χημεία 15 χρόνια και Μαθηματικά και Οικονομία ασχολήθηκα 3 χρόνια για να βοηθήσω τα παιδιά μου ως υποψήφια στο 4ο ΕΠ. Στις  Πανελλαδικές εξετάσεις δαπανώνται τεράστια ποσά με ελάχιστο ακαδημαϊκό κέρδος. Τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων τροφοδοτούν   βιομηχανία μαθημάτων υποστήριξης (φροντιστήρια) και εκδόσεων βοηθημάτων κόστους εκατομμυρίων ευρώ. “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη”. 

Στα μισά πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα το 40% και πλέον γράφει κάτω από τη βάση αν και έχει κάνει πολλές ώρες στο σχολείο και στο φροντιστήριο! Στα Μαθηματικά της ΟΠ Οικονομίας και Πληροφορικής το 2024 το 70% έγραψε κάτω από τη βάση και το 50% κάτω από 5!!!   Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει τόσο χαμηλό επίπεδο στους υποψηφίους! Είναι γνωστό  ότι αν δεν έχεις βοηθήματα ή δεν πας φροντιστήριο δεν είναι δυνατό να γράψεις καλά στις πανελλαδικές. Τα θέματα των Πανελλαδικών στέλνουν τα υποψηφίους στα Φροντιστήρια και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Τα θέματα Πανελλαδικών 2024 για τις Σχολές Υγείας themata_3ep_2024

Τα θέματα Πανελλαδικών 2024 για τις Αγγλόφωνες Ιατρικές και Οδοντιατρικές της Ιταλίας: imat-CompitoInglese2024

Τεράστια ύλη, δύσκολα θέματα, μεγάλη εμβάθυνση και σωρεία ασκήσεων που η συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι άχρηστη στην ακαδημαϊκή τους πορεία και στην ζωή τους εν γένει.