Χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού (2012)

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-6-2012 μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Κριτήριο οι επιθυμίες, όχι οι βάσεις

Μύθος είναι τα περί δυσκολίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, φτάνει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν πραγματικά τι θέλουν να σπουδάσουν. Αυτό αναφέρουν όλοι οι καθηγητές που τέτοιες ημέρες βοηθούν τους υποψηφίους να συμπληρώσουν το δελτίο τους. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ως βασικό μέλημα να αποτυπώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τις επιθυμίες τους για το μέλλον τους, χωρίς να πελαγώσουν στον λαβύρινθο των περίπου 150 σχολών που ο καθένας μπορεί να επιλέξει από τις συνολικά 500 σχολές. «Ενα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί υποψήφιοι είναι ότι προσπαθούν να επιτύχουν σε όσο πιο υψηλόβαθμη σχολή μπορούν, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το καλύτερο γι’ αυτούς.

Πρέπει να αντιληφθούν ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν μπορεί να γίνει με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του παιδιού», συμπληρώνει ο κ. Στρατηγάκης.

Μετρούν μόνο τα μόρια

Ακόμη ένας βασικός κανόνας, που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι και οι γονείς τους, είναι ότι μετρούν μόνο τα μόρια και όχι η σειρά με την οποία δηλώνουν κάθε σχολή. Ενα παράδειγμα: Εάν ένας υποψήφιος θέσει το Μαθηματικό Αθήνας στην 21η θέση και έχει 15.000 μόρια και ένας άλλος υποψήφιος έχει το Μαθηματικό Αθήνας 1η επιλογή με 14.990 μόρια, μεγαλύτερες πιθανότητες έχει εκείνος με τα 15.000 μόρια. Επίσης, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ούτε από την πρόβλεψη για την τυχόν φετινή άνοδο ή πτώση των μορίων σε μία σχολή.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν σχολές από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία. Και πρέπει να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, ακόμη κι αν θεωρούν ότι -με βάση τα μόριά τους- δεν θα εισαχθούν σε κάποιες.

Εάν κάποιος διεκδικεί μία σχολή που είναι κοινή σε δύο επιστημονικά πεδία, πρέπει να τη δηλώσει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια μεταξύ των δύο επιστημονικών πεδίων.

Ως προς τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να φτιάξουν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά και να τα αποθηκεύσουν με διαφορετικό κωδικό το καθένα. Στο τέλος θα υποβάλουν μόνο εκείνο που θέλουν, επιφέροντας, πιθανόν, μερικές τροποποιήσεις. Η διαδικασία αυτή δεν κρατά παραπάνω από 5 λεπτά.

3 thoughts on “Χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού (2012)

  1. Γεια σας.Μια ερωτηση μονο.Οπως αναφερετε πιο πανω οι υποψηφιοι μπορουν να δηλωσουν σχολες κ απο 2 διαφορετικα επιστημονικα πεδια.Ομως εγω ειμαι Θεωρητικη κ με Μαθηματικα Γενικης κ ΑΟΘ εχω ανοιξει ολα τα πεδια πλην του 3ου ,στο 2ο κ 4ο βεβαια πεδιο εχω ποινη 1.400 μοριων.Μπορω εαν θελω να δηλωσω σχολες μονο απο τα επιστημονικα πεδια 4 κ 5? Και οχι απο το 1ο πεδιο το οποιο ειναι κ το “στανταρ” της θεωρητικης η’ πρεπει υποχρεωτικα να δηλωσω το 1ο πεδιο κ επειτα να διαλεξω εαν απο τα υπολοιπα? ευχαριστω.

    • οι υποψήφιοι απο την Θεωρητική πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν το 1ο πεδίο .

  2. διαφωνώ με τη φράση: “Μύθος είναι τα περί δυσκολίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, φτάνει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν πραγματικά τι θέλουν να σπουδάσουν” γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο ένα παιδί 17-18 χρονών να γνωρίζει τι θέλει και ποια ή ποιες σχολές ανταποκρίνονται στα θέλω του.

Leave a Comment

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com