Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε το 2009 και το αναδημοσιεύω γιατί παραμένει επίκαιρο.
Κάθε χρόνο αφού γράψουν οι υποψήφιοι αρχίζουν να δημοσιεύονται προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής στις διάφορες σχολές.
Ερώτημα 1ο : «Είναι δυνατόν να γίνει πρόβλεψη των βάσεων?»
Η άποψη μου είναι ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν να γίνει πρόβλεψη γιατί δεν είναι γνωστό το πιο σημαντικό δεδομένο: Πόσοι μαθητές και με ποια βαθμολογία θα δηλώσουν συγκεκριμένη σχολή.
Ερώτημα 2o : « Τι ορίζουμε ως πρόβλεψη βάσεων»
Τι λέει η έκφραση : « Οι βάσεις θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά»
Μια σχολή που πέρυσι είχε βάση 18.000 σε ποια τιμή θα διαμορφωθεί με «ελαφρά άνοδο» ? 18.050 , 18.100 , 18.150,…..
Η πρόβλεψη με εύρος 200 , 300 , 400, 500 μόρια είναι πρόβλεψη?
Η άποψη μου είναι ότι τέτοιες προβλέψεις δεν βοηθούν σε τίποτα αφού σε ένα τέτοιο εύρος είναι χιλιάδες υποψήφιοι και μπορούν να στενοχωρηθούν χωρίς λόγο.
Παράδειγμα. Μια « πρόβλεψη λέει ότι η βάση σε μια σχολή θα ανεβεί κατά 200 μόρια και τελικά ανεβαίνει κατά 100 μόρια ή 250 μόρια, πόσα παιδιά θα στενοχωρηθούν χωρίς λόγο ?
Πέρα από την στεναχώρια μπορεί να μας κατευθύνει και σε λάθος επιλογή σχολής που είναι ακόμα μεγαλύτερο κακό.
Η «πρόβλεψη» των βάσεων όχι μόνο δεν βοηθάει σε τίποτα αλλά αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες και απογοητεύσεις χωρίς λόγο.
Ερώτημα 3ο : «Είναι αξιόπιστες οι προβλέψεις για το επίπεδο των βάσεων?»
Κατηγορηματικά ΟΧΙ γιατί δεν είναι γνωστά βασικά δεδομένα! Αναλυτής μεγάλης εφημερίδας έγραφε την 1-6-2009 ότι : «οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών όπως Νομικές, Παιδαγωγικά και Ψυχολογίες θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά» και την 19-6-2009 ο ίδιος έγραφε : «οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών όπως Νομικές, Παιδαγωγικά και Ψυχολογίες θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά». Σήμερα 26-5-2009 για το ίδιο θέμα γράφει: “Ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκεται στην περιοχή 18-20 είναι ελαφρώς μεγαλύτερος σε σχέση με το 2008. Συνεπώς οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών (Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Ψυχολογίας) θα κινηθούν ανοδικά έως 150 μόρια.”
Ο ίδιος αναλυτής 28-6-2009 γράφει: ” Θα πρέπει να τονισθεί ότι, όπως συμβαίνει σε τέτοιες αναλύσεις, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες (όπως η φετινή ζήτηση των θέσεων μιας σχολής) που μπορούν να επηρεάσουν τα δεδομένα. Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του + 100 ή – 100 μορίων. Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.”
Αλλη Κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας μια εβδομάδα πριν είχε πίνακες με πρόβλεψη μορίων ανά σχολή για 110 “δημοφιλείς σχολές” δίνοντας ΕΝΑ αριθμό μορίων ανα σχολή!!! Οι στατιστικές αναλύσεις σε όλους τους κλάδους των επιστημών δίνουν αποτελέσματα με βάση ένα εύρος τιμών και ΠΟΤΕ με μοναδική τιμή.
Να θυμίσω επίσης το βατερλώ των exit polls στις Ευρωεκλογές 2009 που έπεσαν έξω κατά 50% από το τελικό αποτέλεσμα αν και απασχολούν ειδικούς επιστήμονες (έξω έπεσαν και στις εκλογές του 2014) . Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα αναφέρω οτι οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν αγωνία για μια διακύμανση των βάσεων της τάξης το πολύ του 2% που συνήθως είναι το εύρος του στατιστικού σφάλματος!!!!
Η συμβουλή μου είναι οι υποψήφιοι να μην ασχολούνται με τις κάθε φορά προβλέψεις των βάσεων, γιατί μπορεί να οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα.
Καλοδήμος Δ.
Υ.Γ Κάποτε ρώτησα ένα πολύ γνωστό αναλυτή που αρθρογραφούσε σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας γιατί μπαίνει στη λογική των προβλέψεων, ενώ στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και συνήθως διαψεύδονται, και πήρα την εξής απάντηση: “Γιατί μας πιέζουν οι αναγνώστες!” . Η απάντησή του εξηγεί πλήρως την όλη βιομηχανία (αστήριχτων) προβλέψεων που γίνονται κάθε χρόνο.