Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 12 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Αναμένεται μεγάλη ζήτηση για τα ΑΕΙ που οδηγούν σε πτυχίο με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας εδώ και στο εξωτερικό

Του Αποστολου Λακασα

«Εκρηκτική» είναι φέτος η ζήτηση των υποψηφίων για σχολές των κεντρικών ΑΕΙ που οδηγούν σε πτυχίο «με αντίκρισμα» όχι μόνο για την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις βάσεις εισαγωγής των σχολών αυτών, που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 18.000 μόρια), έστω κι αν η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι χειρότερη από πέρυσι. Ενδεικτικά, στα 19.200 μόρια θα κινηθεί η βάση εισαγωγής της Ιατρικής Αθηνών, στα 18.850 μόρια η βάση των Ηλεκτρολόγων Η/Υ ΕΜΠ, στα 18.450 μόρια η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, στα 18.800 μόρια η Νομική Αθηνών. Αντίθετα, οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα επηρεαστούν από τη χαμηλή ζήτηση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται σε ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας -σε συνδυασμό με τις χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις- η πτώση να ξεπεράσει τα 2.500 μόρια.

H «K» επιχειρεί μια εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής των 84.837 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, που διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις σε ΑΕΙ. Η εκτίμηση έγινε από την ερευνητική ομάδα του φροντιστηρίου Οριον και του κολεγίου IdEF, στην ιστοσελίδα του οποίου (www. idef. gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και άλλες σχετικές πληροφορίες. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του IdEF κ. Μανώλης Aμαργιανάκης τόνισε ότι η εκτίμηση των βάσεων έχει ένα σημαντικό αστάθμητο παράγοντα. Πρόκειται για τις ανατροπές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που γίνονται στη ζήτηση σχολών από τους υποψηφίους, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Για παράδειγμα παρατηρείται κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος για τα παιδαγωγικά τμήματα, λόγω των πολύ λίγων προσλήψεων δασκάλων που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι στρέφονται σε παραδοσιακά ισχυρές σχολές, όπως οι ιατρικές και οι νομικές, και άλλες γενικού αντικειμένου. Και αυτό διότι τα παιδιά πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας και στο εξωτερικό» λέει ο κ. Αμαργιανάκης. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών και των βαθμών πρόσβασης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας, τον αριθμό θέσεων ανά σχολή, τις βάσεις εισαγωγής των τριών προηγούμενων ετών, τη σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές πέρυσι και την κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης τα τελευταία χρόνια. Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων.

  [+] Oι εκτιμήσεις των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα TEI

πηγή: http://news.kathimerini.gr/

1 σκέψη στο “Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις

  1. “Για παράδειγμα παρατηρείται κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος για τα παιδαγωγικά τμήματα, λόγω των πολύ λίγων προσλήψεων δασκάλων που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια.” Οι Δάσκαλοι σύμφωνα με τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι το λιγότερο κορεσμένο εκπαιδευτικό επάγγελμα. Και στις μειωμένες προσλήψεις θα είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τα άλλα εκπαιδευτικά επαγγέλματα. Ολα τα στοιχεία για τον ΑΣΕΠ του 2008 εδώ: http://www.mediafire.com/view/?v2pbp44agnqnj54

Σχολιάστε

fifteen + six =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here