Μηχανικοί Οικονομίας και Διοίκησης… Μας γνωρίζουν;

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 12 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

http://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=467380

Όντας τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ερχόμενος σιγά σιγά πιο κοντά στην έξοδο στην αγορά εργασίας και στην αναζήτηση για δουλειά, αναρωτήθηκα κάτι πολύ απλό: μας γνωρίζει κανείς; Άραγε υπάρχει κάποια επιχείρηση ή κάποιος δημόσιος φορέας που γνωρίζει το κενό που μπορούμε να καλύψουμε; Η

αλήθεια είναι πως όταν το τμήμα αριθμεί 10 χρόνια ύπαρξης μόνο και περίπου 200-300 απόφοιτους, δύσκολα θα γνωρίζουν πολλοί την ειδικότητά μας. Η οποία όμως στην Ευρώπη είναι σημαντική (financial and managerial engineering). Ουσιαστικά είναι ο συνδετικός κρίκος που έλειπε για να γίνουν μεγάλα έργα που χρειάζονται τη συμμετοχή μηχανικών από πολλές ειδικότητες. Στα βιομηχανικά κράτη (Γερμανία, Γαλλία) οι περισσότεροι ΜΟΔ βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις οργάνωσης μεγάλων projects, καθώς κατέχουν τις βασικές γνώσεις κάθε ειδικότητας Μηχανικού αλλά και γνώσεις οικονομικών.

Στην ουσία το κενό που διέκριναν στην Ευρώπη στο θέμα του management έργων, το κάλυψαν με αυτή την ειδικότητα, καθώς πιο πριν έπρεπε να προσλάβουν έναν μηχανικό με μεταπτυχιακά (κυρίως MBA) στην οργάνωση έργου και στα χρηματοοικονομικά. Η δική μας (μου) ειδικότητα καλύπτει αυτά τα πεδία σε 5 έτη σπουδών. Και αν κάποιοι βιαστούν να πουν ότι δεν έχουμε εμπειρία, θα απαντήσω λέγοντας ότι:

1) προφανώς και δεν γίνεται να έχουμε εμπειρία με το καλημέρα, αλλά εργαζόμενοι ως βοηθοί, μπορούμε να μάθουμε πολλά πριν αναλάβουμε τις θέσεις για τις οποίες προοριζόμαστε

2) κανείς δεν αποκτά εμπειρία αν δε του τη δώσουν, οπότε οι δογματισμοί σε μικρά γραφεία, άνοιξαν το δρόμο σε μεγάλες πολυεθνικές που γνωρίζαν το αντικείμενο σπουδών μας και που ψάχναν για άτομα με αυτή την εξειδίκευση, να προσλαμβάνουν απόφοιτους του τμήματος και σταδιακά να κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τα ελληνικά τεχνικά γραφεία.

Ένας ΜΟΔ μπορεί να είναι εξαιρετικό “δεξί χέρι” για έναν μηχανικό. Αναλαμβάνει να συντάσσει οικονομοτεχνικές μελέτες συναρτήσει και των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός έργου. Αγαπημένο μου παράδειγμα: στην επιλογή διαφορετικών υλικών για την κατασκευή ενός σπιτιού, μπορεί τα πιο φτηνά να είναι η ενδεδειγμένη λύση, όμως η γνώση στατικής καθώς και άλλων μαθημάτων που παρακολουθεί και ένας πολιτικός μηχανικός, περιορίζει τα υλικά σε εκείνα που είναι ικανά να στηρίξουν το κτήριο.

Επίσης ένας ΜΟΔ μπορεί να είναι καλός manager. Μπορεί να συνομιλήσει με κάθε άλλης ειδικότητας μηχανικό και να οργανώσει μια ολόκληρη ομάδα πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας για όλα τα group που συμμετέχουν σε ένα project και προγραμματίζει με περισσότερη ακρίβεια που παρεμβαίνει το κάθε group.

Τέλος, ένας ΜΟΔ γνωρίζει τις νέες τεχνολογίες και ειδικεύεται σε θέματα επιχειρηματικότητας σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να εντάξει με μικρότερο ρίσκο τις επιχειρήσεις σε νέους κλάδους, αλλά και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες αυτών (π.χ. e-services).

Εν κατακλείδι, ναι μεν δεν έχουν αποδοθεί ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα από το ΤΕΕ (τα οποία όμως είναι καθαρά και ΜΟΝΟ για τον δημόσιο τομέα), ωστόσο αν θέλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να τρέξουν παράλληλα με τις απαιτήσεις της αγοράς, καλό είναι να έχουν υπ’ όψιν τους τους αποφοίτους μας! Περισσότερα θα βρει κανείς στη σελίδα του τμήματος: http://www.fme.aegean.gr/el

Σχολιάστε

sixteen − 5 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here