Μεγάλο ποσοστό μαθητών οι οποίοι εισάγονται σε τμήμα της πρώτης προτίμησής τους
Τέσσερις στους πέντε υποψηφίους που πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν επιλέξει τη σχολή της εισαγωγής τους. Την ίδια στιγμή μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που εισάγονται σε σχολή της πρώτης προτίμησής τους σύντομα την εγκαταλείπουν! Ειδικά στις στρατιωτικές σχολές, που απαιτούν υψηλές βαθμολογίες, ένας στους τέσσερις νέους και νέες εγκαταλείπει τις σπουδές του και δεν παίρνει ποτέ πτυχίο. Σε αρκετές περιζήτητες στρατιωτικές σχολές αποχωρεί κάθε χρόνο σημαντικό ποσοστό εισακτέων, λίγους μήνες μετά την εγγραφή τους. Από τη Σχολή Ευελπίδων αποχωρεί χωρίς να πάρει ποτέ πτυχίο το 20% των φοιτητών της, από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Οπλα- Σώματα αποχωρεί το 23%-28% και από τη Σχολή Ναυτικών ΔοκίμωνΜηχανικοί το 26%.
Οπως φανερώνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Χρ.Κάτσικας, στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο οι «τυφλές» επιλογές τμημάτων, με κριτήρια άσχετα προς τα προγράμματά τους.
Τα τμήματα που επιλέγονται πρώτα στα μηχανογραφικά χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια (παιδαγωγικά, σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών Αστυνομίας, στρατιωτικές σχολές, τμήματα μηχανικών, οικονομικά τμήματα). Τα τμήματα που προσφέρουν κλασικές «παραδοσιακές» σπουδές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική). Και τέλος τα τμήματα που έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα: εδρεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το Τμήμα Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., για παράδειγμα, αλλά και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρουν μία θέση κατά μέσο όρο για 18 υποψηφίους, ενώ το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Ικάρων- Μηχανικών μία θέση για κάθε 11 υποψηφίους.
Την ίδια στιγμή σε δεκάδες τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ εισάγονται σχεδόν αποκλειστικά υποψήφιοι που δεν ενδιαφέρονται για τα προγράμματά τους, οι οποίοι και τελικά τα εγκαταλείπουν. Το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί ένα τμήμα που ήταν πέρυσι η πρώτη επιλογή για τρεις μόλις υποψηφίους ανά τη χώρα, οι οποίοι μάλιστα δεν τα κατάφεραν να εισαχθούν σε αυτό! Αντίστοιχα, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Λαμίας είχε πέρυσι μόνο μία πρώτη προτίμηση στα μηχανογραφικά που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση.
tovima