Τα σχόλια μου για άρθρο εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας με τίτλο: Οι αλλαγές για τους εισακτέους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ
Το άρθρο αναφέρει:
«Μεγάλες ανατροπές θα φέρουν στους υποψήφιους των πανελληνίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ , θα φέρει το σχέδιο “Αθηνά” με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.»
Η άποψη μου: Μεγάλες ανατροπές θα έχουμε μόνο στα ΤΕΙ αφού στα ΑΕΙ οι αλλαγές που έγιναν είναι ελάχιστες
Το άρθρο αναφέρει:
“Αυτό πρακτικά σημαίνει άνοδο του ανταγωνισμού και των βάσεων εισαγωγής για τα περισσότερα από τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα ψηλά ανεβαίνει ο πήχης στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, κυρίως στις Παιδαγωγικές Σχολές.”
Η άποψη μου: Από πού προκύπτει ή αύξηση των βάσεων στα ΑΕΙ;
Με αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 15% και με ελάχιστες συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ προκύπτει παράγων ελάττωσης των βάσεων. Άλλωστε οι βάσεις δεν έχουν σχέση μόνο με τον αριθμό των θέσεων.
Με την ανάλυση που κάνει ο αρθογράφος στη συνέχεια και σε όλες τις περιπτώσεις διαψεύδονται τα περί αύξησης των βάσεων.
Γιατί θα ανεβούν οι βάσεις στις Παιδαγωγικές και στις Ψυχολογίες; Ανακοινώθηκαν μειωμένοι αριθμοί εισακτέων;
Το άρθρο αναφέρει:
«Εκεί εντάσσονται και οι Νομικές Σχολές, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προτιμήσεις. Έτσι, για φέτος είναι πιθανό να υπάρξει μια μικρή μείωση στους εισακτέους!»
Αύξηση του ανταγωνισμού έρχεται και στα τμήματα Ψυχολογίας, όπου η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από πέρυσι που είχε σταματήσει στα 18.204 μόρια!
Η άποψη μου: Δηλαδή πριν ανακοινωθούν οι εισακτέοι ο αρθογράφος προδικάζει ότι θα μειωθούν οι εισακτέοι και θα έχουμε αύξηση ανταγωνισμού!!!
Οι προβλέψεις (;) των βάσεων δεν έχουν να προφέρουν τίποτα χρήσιμο στους υποψηφίους. Αντίθετα σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί και να κάνουν κακό.
ο διαχειριστής