Του Αποστολου Λακασα
Πόσους μηχανικούς χρειάζεται η Ελλάδα; Ποια είναι τα μέτρα εξορθολογισμού του αριθμού των εισακτέων στις πολυτεχνικές σχολές; Η χώρα έχει την πολυτέλεια να εκπαιδεύει μηχανικούς οι οποίοι κατόπιν αναζητούν την τύχη τους… στις ερήμους της Αραβίας; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε χθες η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ζητώντας συγχώνευση Πολυτεχνείων με τα Τμήματα Μηχανικών στα ΤΕΙ. «Χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περίπου 2.200 νέους φοιτητές. Αυτοί, μαζί με όσους ήδη σπουδάζουν και τους ήδη υπάρχοντες μηχανικούς, μας αρκούν για τα επόμενα 40 χρόνια», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.
Σήμερα η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες μηχανικών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη. Με πληθυσμό 11.262.000 κατοίκους, διαθέτει 110.000 μηχανικούς και άρα ο αριθμός των μηχανικών αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% (ακριβές ποσοστό 0,98%). Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη – μόνο οι σκανδιναβικές χώρες ξεπερνούν την Ελλάδα, με ποσοστό πολύ πάνω από το 0,48% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Την ίδια στιγμή, τα τελευταία χρόνια στα δύο Πολυτεχνεία (Mετσόβιο, Κρήτης) και στις πολυτεχνικές σχολές της χώρας εισάγονταν συνολικά 4.165 νέοι φοιτητές ετησίως, ενώ στα τμήματα τεχνικής κατεύθυνσης των ΤΕΙ, το 2012 εισήχθησαν 10.855 νέοι.
Εκτός από την υψηλή ανεργία και υποαπασχόληση στον κλάδο, αυτό σημαίνει και μεγάλο κόστος. Ενδεικτικά, το κράτος δίνει ετησίως 11.841 ευρώ κατά μέσο όρο ανά φοιτητή του ΕΜΠ.# «Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τον αριθμό επιστημόνων στη χώρα μας και την πολιτική ανευθυνότητα της αντιμετώπισης της παιδείας και των νέων ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια η ύφεση και η ανεργία μάς οδηγούν στην αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, που καρπώνονται την υπεραξία υψηλής ποιότητας μηχανικών, ενώ η χώρα πληρώνει το υψηλό κόστος σπουδών». Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ επανέφερε την πρότασή του για απορρόφηση των αντίστοιχων τμημάτων των ΤΕΙ από τα Πολυτεχνεία και τις πολυτεχνικές σχολές. Με βάση την πρόταση του ΤΕΕ, οι απόφοιτοι και οι σπουδαστές των ΤΕΙ είτε θα διατηρήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν είτε θα εξελιχθούν σε διπλωματούχους μηχανικούς παρακολουθώντας συμπληρωματικά προγράμματα σπουδών.
Ισοδυναμία με μάστερ
Τέλος, το ΤΕΕ επανέφερε το αίτημα για αναγνώριση της ισοδυναμίας με μάστερ των πτυχίων των ελληνικών Πολυτεχνείων έπειτα από 5ετείς σπουδές. «Εχει αποδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι οι σπουδές ενός μηχανικού, που καλύπτουν επαρκώς σε επιστημονικό εύρος και ποιότητα την παρεχόμενη γνώση, χρειάζονται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σπουδών, με έμφαση στα πρώτα χρόνια σπουδών σε μαθήματα υποδομής, που αποτελούν προαπαιτούμενη γνώση για τη σε βάθος σπουδή των τεχνικών γνωστικών αντικειμένων στη συνέχεια», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.
Hμερομηνία : 6/3/13
Copyright: http://www.kathimerini.gr