Ο χάρτης των Πανελλαδικών Εξετάσεων – Πότε ξεκινούν και πόσοι θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου σε όλη τη χώρα, στον αγώνα δρόμου που κάνουν προκειμένου να είναι έτοιμοι για τις Εισαγωγικές εξετάσεις. Το μηχανογραφικό δελτίο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2009 των υποψηφίων Γενικών  και Επαγγελματικών Λυκείων έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν –ήδη από τα μέσα Μαρτίου 2009- να προμηθεύονται το μηχανογραφικό δελτίο είτε μέσω του διαδικτύου, είτε απευθείας από το Λύκειό τους, προκειμένου να το μελετήσουν πριν τη συμπλήρωση και υποβολή του, η οποία προγραμματίζεται περίπου για το 1ο 15ήμερο Ιουλίου 2009.
Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι με τον τρόπο αυτό ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του μηχανογραφικού δελτίου 4 μήνες πριν την προθεσμία κατάθεσής του, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να το μελετήσουν προσεκτικά και να πληροφορηθούν για τις σχολές επιλογής τους. Στην ίδια ιστοσελίδα έχει αναρτηθεί και το αναλυτικό πληροφοριακό έντυπο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2009 για την πληρέστερη ενημέρωση των υποψηφίων.
Μετά το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για τα ΕΠΑΛ και τα ΤΕΕ, καθώς και την ανακοίνωση από το ΥΠΕΠΘ στις 26 Μαρτίου 2009 του προγράμματος των Πανελληνίων Εξετάσεων, η έναρξη των Εξετάσεων θα γίνει φέτος στις 5 Μαΐου 2009 με τους πτυχιούχους Β΄ κύκλου Ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων και θα διαρκέσουν έως τις 13 Ιουλίου 2009. Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, κ. Ν. Γκοτσοπούλου, «έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των βαθμολογικών κέντρων, των εξεταστών, η διαμόρφωση των απαιτούμενων χώρων, έχουν αποσταλεί τα μηχανογραφικά- για πρώτη φορά εγκαίρως, φέτος- και οι υποψήφιοι έχουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να επιλέξουν και όχι μόνο δυο-τρεις μέρες όπως γινόταν στο παρελθόν και νομίζω ότι τίποτα δεν θα διαταράξει το αδιάβλητο και των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων».
Ως προς τον αριθμό των εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με περασμένο έτος οι θέσεις στα ΑΕΙ αυξάνονται συνολικά κατά 970, στα ΤΕΙ παραμένουν οι ίδιες, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ανακατανομή των θέσεων στα ήδη υπάρχοντα αλλά και στα 13 νεοϊδρυθέντα τμήματα. Τέλος, στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες αυξάνονται κατά 30.
Σημειώνεται ότι η φετινή αύξηση προκύπτει τόσο από την κάλυψη των αναγκών των 3 νεοϊδρυθέντων Πανεπιστημιακών τμημάτων: 300 νέοι εισακτέοι στα 2 νέα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 100 νέοι εισακτέοι στο νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο, όσο και από μια σειρά πανεπιστημιακών τμημάτων κατά κύριο λόγο της περιφέρειας, και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες και πραγματικές ανάγκες.
Με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι θέσεις εισακτέων για το έτος 2009-2010 ανέρχονται σε :
  • 40770 στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Χώρας
  • 43460 στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ)
Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις ΑΣΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ανέρχεται στις 84230. Ειδικότερα, για τις ΑΣΤΕ η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι κατά 30 θέσεις, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου Υπουργείου.
Επιπλέον, στον παραπάνω αριθμό των 84230 εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:
  • 1436 στις Στρατιωτικές Σχολές
  • 1900 (κατά προσέγγιση) στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας
  • 26 στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
  • 670 (κατά προσέγγιση) στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
Επομένως, ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 είναι 88262 θέσεις. Από τον ανωτέρω τελικό συνολικό αριθμό διατίθενται:
  • 69586 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) που αντιστοιχούν στο 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Εμπορικού Ναυτικού και στο 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των ΑΣΤΕ και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
  • 8777 θέσεις στους κατόχους απολυτηρίου Β/θμιας Εκπ/σης που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο το έτος 2008 και παλαιότερα και δεν λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις τους έτους 2009. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των ΑΣΤΕ ,καθώς και των σχολών των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.
  • 2366 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις ειδικές Εισαγωγικές Εξετάσεις των τριών μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των ΑΣΤΕ, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
  • 6774 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των 4 μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 15% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των ΑΣΤΕ, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
  • 467 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις και οι οποίες αντιστοιχούν στο 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των ΑΣΤΕ και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
  • 899 θέσεις, πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

sch.gr