Στα πανεπιστήμια της χώρας αυτής δεν υπάρχουν γκραφίτι και αφίσες στους τοίχους, οι χώροι είναι πεντακάθαροι και λειτουργικοί, με τεράστιες βιβλιοθήκες, υπολογιστές, κάμπους, δωμάτια μελέτης, αμφιθέατρα με δυνατότητα μαγνητοσκόπησης των παραδόσεων, οργανωμένα εργαστήρια.
Και σχεδόν όλοι προσβάσιμοι στον οποιονδήποτε πολίτη θελήσει να τους επισκεφθεί, χωρίς κανέναν έλεγχο ή εμφανή φρούρηση. Αν συμβεί κάτι κακό, εξάλλου, θα επέμβει η Αστυνομία και κανένας δεν θα επικαλεστεί το άσυλο.
Οι φοιτητικές παρατάξεις βοηθούν τους φοιτητές στις εργασίες τους και δεν σχετίζονται με κόμματα. Τα πανεπιστημιακά εστιατόρια, που τα διαχειρίζονται επιχειρήσεις εστίασης, είναι πεντακάθαρα και παρέχουν ποιοτικό και φθηνότερο φαγητό συγκριτικά με τα εκτός πανεπιστημίων. Η έρευνα στα Πολυτεχνεία δεν το κρύβει καθόλου – μάλλον καυχάται – ότι συνεργάζεται πολύ στενά με τις επιχειρήσεις. Τα ιδρύματα διοικούνται εδώ και χρόνια από συμβούλια με εξωτερικά μέλη, τα οποία συνεργάζονται αρμονικά με τους πρυτάνεις. Οι σπουδές, οι οποίες στα προπτυχιακά προγράμματα (πλην πολυτεχνικών και ιατρικών σπουδών) έχουν τριετή διάρκεια, είναι εντατικές ώστε να ισοδυναμούν με τις 4ετείς δικές μας· και εξειδικευμένες, έτσι ώστε να εφοδιάσουν τους αποφοίτους με όσα ζητεί η αγορά εργασίας – έστω και αν αυτό αποβαίνει εις βάρος μιας ευρύτερης ακαδημαϊκής γνώσης.
Πρόκειται για τα ολλανδικά πανεπιστήμια, τα οποία επιχειρούν τελευταία άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να «χτυπήσουν» στα ίσια τη Βρετανία. Γι’ αυτό προσφέρουν ολοένα περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών ενώ τα δίδακτρα δεν ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το έτος, τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρόκειται για ιδρύματα κύρους, που έχουν να επιδείξουν προσωπικότητες όπως ο Καρτέσιος και ο Ρέμπραντ, ενώ ορισμένα κατατάσσονται, σύμφωνα με τις διεθνείς μετρήσεις, στην αφρόκρεμα της παγκόσμιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι έλληνες φοιτητές έχουν τριπλασιαστεί από το 2006 και είναι περισσότεροι από 1.600 σήμερα, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη ξένη φοιτητική κοινότητα της χώρας, η οποία αριθμεί συνολικά περισσότερους από 80.000 ξένους φοιτητές.
Σημαντική βοήθεια στους ενδιαφερομένους προσφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας (http://www.hellenicssn.nl/). Ο Θοδωρής Κλούβας, φοιτητής στο διάσημο Πολυτεχνείο του Ντελφτ, υπολογίζει ότι τα μηνιαία έξοδα – πλην διδάκτρων – που χρειάζεται ένας φοιτητής στην Ολλανδία κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την πόλη και το είδος του σπιτιού. Η Μάρθα Τριανταφύλλου, μορφωτική ακόλουθος στην ολλανδική πρεσβεία, λέει ότι ο τριπλασιασμός των ελλήνων φοιτητών την τελευταία επταετία αντικατοπτρίζει και την αύξηση των προπτυχιακών αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών.
Το οδοιπορικό των «ΝΕΩΝ» σε ορισμένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά ιδρύματα της χώρας αυτής (εκτός από το γνωστό Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ), το οποίο διοργάνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών, κατέγραψε τους λόγους της επιτυχίας τους. Ενας εξ αυτών είναι ότι φροντίζουν και… το φίτνες, αφού δεν υπάρχει σχεδόν κανένας φοιτητής χωρίς ποδήλατο!
ΤΑ ΝΕΑ