Προϋποθέσεις υποτροφιών

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 11 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Iδρύματα υποτροφιών

Κύριε διευθυντά

Πέραν πληθώρας παράλογων απαιτήσεων γραφειοκρατικής φύσεως, η απαίτηση των ιδρυμάτων Μποδοσάκη, Ωνάση και Προποντίς από τους υποψηφίους διδάκτορες να κατέχουν προπτυχιακό τίτλο με βαθμό τουλάχιστον οκτώ είναι άστοχη, για διαφόρους λόγους.

Τα προπτυχιακά διπλώματα στοχεύουν στην παροχή γενικής γνώσεως για ένα συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο. Αντιθέτως, η διδακτορική έρευνα στοχεύει στην σε βάθος εστίαση στον κλάδο αυτό, προκειμένου να απαντηθούν πολύ συγκεκριμένες επιστημονικές ερωτήσεις, συνεισφέροντας έτσι στην έγκυρη ενημέρωση και διεύρυνση της επιστημονικής γνώσεως. Συνεπώς, οι ικανότητες ενός υποψηφίου διδάκτορος δεν μπορούν να κριθούν από έναν υψηλό προπτυχιακό μέσο όρο. Σημαντικότερα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι οι συστατικές επιστολές του υποψηφίου, το λεγόμενο «motivation letter» του και η ποιότητα των επιστημονικών του δημοσιεύσεων (εφ’ όσον έχει). Σκοπός των δύο πρώτων είναι (οι συστατικές αντικειμενικά, το «letter» υποκειμενικά): να αναδείξουν τις πολλαπλές ικανότητες του υποψηφίου, πέραν των βαθμών· να δικαιολογήσουν την καταλληλότητά του για μία συγκεκριμένη διδακτορική έρευνα, βασισμένη πιθανώς στην εξαιρετική επίδοσή του σε κάποιο συγκεκριμένο μάθημα, εργασία ή πρακτική άσκηση· να εξηγήσουν τα κίνητρά του: γιατί επιθυμεί να καταπιαστεί με τη συγκεκριμένη έρευνα και πώς σκοπεύει να συνεισφέρει σε αυτήν;

Ο ερευνητικός κόσμος του σήμερα, χώρος πολυσύνθετος, απαιτεί ανθρώπους με ευρύ γνωστικό πεδίο. Γι’ αυτόν τον λόγο εγώ, ένας μαθηματικός, έλαβα υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ώστε να ερευνήσω την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Κι ας αποφοίτησα από το Μετσόβιο «μόνο» με 7,3/10. Αλλά και το Μάστερ μου από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με τη διπλωματική μου εργασία έτοιμη για δημοσίευση, δεν σημαίνει και πολλά για τα τρία ιδρύματα.

Σωτηριαδης Ανδρεας

επιστολή την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23-5-2013

Σχολιάστε

eleven + sixteen =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here