Μεγάλη βουτιά στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 11 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Σημερινή εφημερίδα  έχει άρθρο με τίτλο: “Μεγάλη βουτιά στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ” και μεταξύ άλλων αναφέρει:

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Η επίδοση στα Αρχαία Ελληνικά αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης που θα συμπιέσει τις βάσεις προς τα κάτω. Ακόμα και η Νομική Αθήνας θα σημειώσει πτώση. Οι βάσεις στις Νομικές Σχολές θα κυμανθούν από 17.830 έως 18.700 μόρια, με χαμηλότερη τη Νομική Κομοτηνής. Οι Φιλολογικές Σχολές θα σημειώσουν πτώση από 100 έως 350 μόρια, με τη Φιλολογία Αθήνας να κυμαίνεται από 17.500 έως 17.600 μόρια, ενώ θα μπορεί κάποιος να εισαχθεί στη Φιλολογία (Καλαμάτα) ακόμα και με 14.200 μόρια.
Στα Τμήματα Ψυχολογίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας η πτώση αναμένεται από 80 έως 130 μόρια. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα θα υπάρχουν αυξομειώσεις, όχι όμως σημαντικές, καθώς οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι αρκετά μειωμένες.
Σχόλια: Από πού προκύπτει η «Βουτιά» ; Τα 100 έως 350 μόρια ή τα 80 έως 130 μόρια είναι «Βουτιά» ;

2ο και 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης κατά κύριο λόγο, αλλά και στη Φυσική Κατεύθυνσης ρίχνουν κατά πολύ τις βάσεις, που κατρακυλούν ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια. Στις Πολυτεχνικές Σχολές του ΕΜΠ Αθήνας η πτώση θα είναι περίπου 200-350 μόρια αλλά και στις Σχολές Μαθηματικών και Φυσικής θα είναι επίσης πολύ σημαντική (250-500 μόρια).Στο Μαθηματικό Αθήνας τα 15.400 μόρια θα είναι αρκετά για την εισαγωγή, ενώ στο Μαθηματικό Σάμου θα μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει είσοδο ακόμα και με 12.000 μόρια. Στις Σχολές Χημείας η χαμηλότερη βάση θα σταματήσει στο Ηράκλειο (14.100-14.200) περίπου και στο Χημικό Αθήνας θα ισορροπήσει στα 16.500 μόρια περίπου.
Σχόλιο: Στη Φυσική Κατεύθυνσης έγραψαν καλύτερα φέτος και όχι χειρότερα!
Τα 200-350 είναι «Βουτιά» ;

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Για πρώτη φορά θα καταγραφεί πτώση ακόμα και στις Ιατρικές Σχολές που κάθε χρόνο ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Ιατρική Αθήνας θα σημειώσει πτώση 80-170 μόρια και ένας βαθμός γύρω στο 19 θα είναι αρκετός για την επιτυχία. Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα παρουσιάσει ελάχιστη βαθμολογία 18.000-18.100. Οι άλλες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υποστούν μειώσεις από 100 έως 400 μόρια.
Σχόλια: Το άρθρο γράφει: «Για πρώτη φορά θα καταγραφεί πτώση ακόμα και στις Ιατρικές Σχολές» στις ιατρικές σχολές έχουμε ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ στο παρελθόν πτώση βάσεων.  Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις μεταβολές  στην Ιατρική Θες/νίκης:
Τα 80-170 μόρια είναι «Βουτιά» ;

baseis_med_thes

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Το άρθρο γράφει:”Δεν έφτανε η αποτυχία στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά Κατεύθυνσης και Φυσική Κατεύθυνσης για να κατρακυλήσουν κυριολεκτικά οι βάσεις προς τα κάτω.
Ήλθε και η μεγάλη αποτυχία στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για να δώσει το τελικό χτύπημα. Υπάρχουν πολλές σχολές  που θα σημειώσουν  πτώση ακόμα και 800 μόρια. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας αναμένονται πτώσεις βάσεων από 200 έως 500 μόρια.”

Σχόλια:1] Φυσική Κατεύθυνσης έγραψαν καλύτερα φέτος και όχι χειρότερα!

2]Το 1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας στο 5ο Πεδίο είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και το 2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας  είναι τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας . Η Φυσική Κατεύθυνσης παίζει μικρό ρόλο. Η αποτυχία κατά πρώτο λόγο στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και κατά δεύτερο λόγο στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας  θα ρίξουν τις βάσεις στα ΑΕΙ του 5ου Πεδίου. Αντίθετα η μεγάλη ΜΕΙΩΣΗ των εισακτέων στα ΤΕΙ ενδεχομένως  να οδηγήσει και σε ΑΥΞΗΣΗ των βάσεων σε κάποια ΤΕΙ.

Για να μπορείτε να κρίνεται το μέγεθος των μεταβολών πρέπει να γνωρίζεται τα μόρια που δίνει μια μονάδα του βαθμού πρόσβασης: (ο παρακάτω πίνακας υπολογίζει τα μόρια στη περίπτωση που δεν έχουμε απώλεια μορίων όπου οι συντελεστές είναι 130 και 70 )
pe-moria-ana-bathmo

 

Καλοδήμος Δ.

3 σκέψεις στο “Μεγάλη βουτιά στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ;

  1. Συγχαρητηρια για τα πολυ ευστοχα σχολια σας.
    Θα ηθελα τις εκτιμησεις σας για τις Ιατρικες.
    Με εκτιμηση
    Σταματελου Σοφια (γιαγια υποψηφιας που συγκεντρωσε 18352 μορια στην Θετικη)

  2. Συγχαρητήρια !! για άλλη μια φορά εύστοχος στα σχόλια σου με στοιχεία. Σ ευχαριστώ για τις εγκυρες πληροφορίες που μας δίνεις τόσα χρόνια και την εγκυρη-άμεση ενημέρωση που μας προσφέρεις.
    Να είσαι ευλογημένος
    με εκτιμηση
    Γκόση Βασιλική

Σχολιάστε

5 × 2 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here