«Πρόβλεψη βάσεων: σωστό ή λάθος?»

«Πρόβλεψη βάσεων:  σωστό ή λάθος?»

Κάθε χρόνο αφού γράψουν οι υποψήφιοι  αρχίζουν να δημοσιεύονται προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής στις διάφορες σχολές.
Ερώτημα 1ο : «Είναι δυνατόν να γίνει πρόβλεψη των βάσεων?»
Η άποψη μου  είναι ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν να γίνει πρόβλεψη γιατί δεν είναι γνωστό το πιο σημαντικό δεδομένο: Πόσοι μαθητές και με ποια βαθμολογία θα δηλώσουν συγκεκριμένη σχολή.
Ερώτημα 2o : « Τι ορίζουμε ως πρόβλεψη βάσεων»
Τι λέει η έκφραση : « Οι βάσεις θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά»
Μια σχολή που πέρυσι είχε βάση 18.000 σε ποια τιμή θα διαμορφωθεί με «ελαφρά άνοδο» ? 18.050 , 18.100 , 18.150,…..
Η πρόβλεψη με εύρος 200 , 300 , 400, 500 μόρια είναι πρόβλεψη?
Η άποψη μου είναι ότι τέτοιες προβλέψεις δεν βοηθούν σε τίποτα αφού σε ένα τέτοιο εύρος είναι χιλιάδες υποψήφιοι και μπορούν να στενοχωρηθούν χωρίς λόγο.
Παράδειγμα. Μια « πρόβλεψη  λέει ότι η βάση σε μια σχολή θα ανεβεί κατά 200 μόρια και τελικά ανεβαίνει κατά 100 μόρια  ή  250 μόρια, πόσα παιδιά θα στενοχωρηθούν χωρίς λόγο ?
Πέρα από την στεναχώρια μπορεί να μας κατευθύνει και σε λάθος επιλογή σχολής που είναι ακόμα μεγαλύτερο κακό.
Η «πρόβλεψη» των βάσεων όχι μόνο δεν βοηθάει σε τίποτα αλλά αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες  προσδοκίες και απογοητεύσεις χωρίς λόγο.
Ερώτημα 3ο : «Είναι αξιόπιστες οι προβλέψεις για το επίπεδο των βάσεων?»
Κατηγορηματικά ΟΧΙ γιατί δεν είναι γνωστά βασικά δεδομένα! Αναλυτής μεγάλης εφημερίδας έγραφε την 1-6-2009 ότι : «οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών όπως Νομικές, Παιδαγωγικά και Ψυχολογίες θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά» και  την 19-6-2009 ο ίδιος έγραφε : «οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών όπως Νομικές, Παιδαγωγικά και Ψυχολογίες θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά». Σήμερα 26-5-2009 για το ίδιο θέμα γράφει: “Ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκεται στην περιοχή 18-20 είναι ελαφρώς μεγαλύτερος σε σχέση με το 2008. Συνεπώς οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών (Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Ψυχολογίας) θα κινηθούν ανοδικά έως 150 μόρια.

Ο ίδιος αναλυτής 28-6-2009 γράφει: ” Θα πρέπει να τονισθεί ότι, όπως συμβαίνει σε τέτοιες αναλύσεις, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες (όπως η φετινή ζήτηση των θέσεων μιας σχολής) που μπορούν να επηρεάσουν τα δεδομένα. Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του + 100 ή – 100 μορίων. Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.”
Αλλη Κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας  μια έβδομαδα πριν είχε πίνακες με πρόβλεψη μορίων ανά σχολή για  110 “δημοφιλείς  σχολές”  δίνοντας ΕΝΑ αριθμό μορίων ανα σχολή!!! Οι στατιστικές αναλύσεις σε όλους τους κλάδους των επιστημών  δίνουν αποτελέσματα με βάση ένα  ευρος τιμών και ΠΟΤΕ με μοναδική τιμή.
Να θυμήσω επίσης το βατερλώ των exit polls  στις Ευρωεκλογές 2009  που  έπεσαν έξω κατα 50% απο το τελικό αποτέλεσμα αν και απασχολούν ειδικούς επιστήμονες.  Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα αναφέρω οτι οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν αγωνία για μια διακύμανση των βάσεων της τάξης το πολύ του 2% που συνήθως είναι το ευρος του στατιστικού σφάλματος!!!!
Η συμβουλή μου είναι οι υποψήφιοι να μην ασχολούνται με τις κάθε φορά προβλέψεις των βάσεων, γιατί μπορεί να οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα.

admin

Τελευταία τροποποίηση 25 Ιουνίου, 2015 | 1η Δημοσίευση: 20 Ιουνίου, 2009 12:04

6 σκέψεις στο “«Πρόβλεψη βάσεων: σωστό ή λάθος?»

  1. Γεια σας. Γνωρίζετε αν οι υποψήφιοι της κατηγορίας του 10% έχουν δικαίωμα μετεγγραφής φέτος με τα νέα δεδομένα;
    Μπορείτε να μου πείτε αν με 18952 μόρια έχω πιθανότητες για την εισαγωγή μου στις ιατρικές ή οδοντιατρικές σχολές;
    Ευχαριστώ.

  2. exete dikio s osa lete ala mas exoun tromokratisei para poli fetos!!!exo 15749 moria g t tefaa k 8elo n piaso ts a8inas!!!aloi lene g anodo tn tmimaton ‘mesaion va8mologion’ k aloi miloun g ptosi eseis t ektimisi boreite n dosete??fisika ka8olou desmeutiki…euxaristo!!!

  3. Εχω διαβάσει εκατοντάδες άρθρα για τις προβλέψεις των βάσεων των πανελλαδικών του 2010.Το παραπάνω άρθρο (με το οποίο συμφωνώ 100%)με έκανε να σταματήσω να ψάχνω για περαιτέρω προβλέψεις μπας και ξαναβρώ τον ύπνο μου που έχω χάσει καιρό τώρα.Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Καλοδήμο. Μια μικρή τελευταία όμως πρόβλεψη την έχω ανάγκη !!!
    Η βάση για το “Βιολογικών εφαρμογών Ιωαννινων” το 2007 ήταν 16445 το 2008 ήταν 15975. Το 2009 15956.Φέτος,εγώ συγκέντρωσα 15979 μόρια.Τί πιθανότητες υπάρχουν για την εισαγωγή μου,στην ανωτέρω Σχολή? Σας ευχαριστώ εκ των πρωτέρων Δημήτρης Χ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.