15% λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι επέλεξαν φέτος τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Ο… παλιός «φρέναρε» την άνοδο
Σάββατο, 20.06.09

* Καλύτερες επιδόσεις, πιο πολλοί εισακτέοι

Από μηχανής θεός εμφανίστηκε απρόσμενα στη σκηνή των πανελλαδικών εξετάσεων και έκοψε τη φόρα ανόδου που είχαν δώσει οι καλύτερες φετινές επιδόσεις ιδίως στις βάσεις των οικονομικών σχολών του 5ου πεδίου: Οπως προέκυψε από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας μειώθηκε φέτος σε πρωτοφανή επίπεδα ο αριθμός των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια. Ετσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των φετινών βάσεων, τιθασεύεται ο καλπασμός των Πολυτεχνείων και των Φυσικομαθηματικών, όπου αναμένεται άνοδος της τάξης των 100-150 μορίων, συγκρατούνται κοντά στα περυσινά επίπεδά τους οι Ιατρικές, οι Νομικές και τα Παιδαγωγικά, ενώ οι βάσεις των οικονομικών σχολών πιθανόν να αλλάξουν πορεία. Παρά τη θεαματική βελτίωση των επιδόσεων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 5ου  πεδίου, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά γενικής παιδείας, η μεγάλη μείωση του αριθμού των υποψηφίων που θα δηλώσουν φέτος τις οικονομικές σχολές (κατά 15% λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι επέλεξαν φέτος τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) όχι μόνο κόβει τη φόρα των αντίστοιχων βάσεων, αλλά σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις προκαλεί ακόμη και πτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι προσεγγίσεις βασίζονται στα χθεσινά στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι ελλιπή, διότι δεν περιέχουν τους προφορικούς βαθμούς των υποψηφίων. Ακριβέστερες προσεγγίσεις των τελικών επιπέδων των βάσεων θα είναι δυνατό να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά των βαθμών πρόσβασης.
Στις εξετάσεις πήραν μέρος 85.354 υποψήφιοι, κατά 5.966 λιγότεροι από τους 91.320 που περίμενε το υπουργείο. Η μείωση σαφώς προέρχεται από τη δεξαμενή των παλιών αποφοίτων. Σχεδόν ένας στους τρεις από τους 17.570 αποφοίτους προηγούμενων ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις φετινές πανελλαδικές τα παράτησε στα μισά του δρόμου.

Κατά τα λοιπά, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ του ΕΤ που είχαν προβλέψει την αραίωση στην κλίμακα κάτω από τη βάση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέδωσε τη βελτίωση στην «καλή προετοιμασία» των υποψηφίων, ωστόσο «το παιγνίδι των κενών θέσεων ήταν κερδισμένο από τα αποδυτήρια». Η μείωση του ποσοστού αποτυχίας οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη τεχνική που χρησιμοποίησε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία ρίχνοντας το δείκτη δυσκολίας στα τρία από τα τέσσερα θέματα κάθε μαθήματος άνοιξε την πόρτα του «10» σε περισσότερους υποψηφίους.

Στα περισσότερα μαθήματα τα πράγματα κινήθηκαν προς το καλύτερο, αλλά με ήπιους ρυθμούς. Επεσαν τα ποσοστά αποτυχίας (εκτός της Βιολογίας και της Ιστορίας γενικής παιδείας), δεν αυξήθηκαν οι αριστούχοι και το μεγαλύτερο πλήθος των υποψηφίων μετακινήθηκε στις μεσαίες κλίμακες της βαθμολογίας.

Λαμπρή εξαίρεση στην εικόνα της ήπιας βελτίωσης αποτέλεσαν τα Μαθηματικά, όπου παρουσιάστηκε αλματώδης εξέλιξη. Τόσο η θετική όσο και η τεχνολογική κατεύθυνση τα πήγαν περίφημα. Σχεδόν τριπλασιάστηκε το ποσοστό των αριστούχων της θετικής κατεύθυνσης σκαρφαλώνοντας στο 26,5%, ενώ υπερτριπλασιάστηκε το αντίστοιχο ποσοστό της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=96032