Πιλοτικά θα λειτουργήσει φέτος η Τράπεζα Θεμάτων της Α’ Λυκείου

Σε πιλοτική και όχι πλήρη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, από την οποία προβλεπόταν αρχικά να αντληθεί το 50% των θεμάτων των εξετάσεων της Α’ Λυκείου, για το τρέχον σχολικό έτος, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο χρόνος που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή των εξετάσεων της Α’ Λυκείου – οι οποίες θα είναι και οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα που ανακοινώθηκε πέρυσι – δεν επαρκεί για τον σχηματισμό μιας πλήρους Τράπεζας Θεμάτων. Σε μια πλήρη Τράπεζα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 1.000-1.500 ερωτήσεις για καθένα από τα 12 μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές της Α’ τάξης και μάλιστα αυτές οι ερωτήσεις να δημοσιοποιηθούν έγκαιρα στο Διαδίκτυο, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πάντες προκειμένου να μη δημιουργηθούν αδικίες και προετοιμαστούν κάποιοι καλύτερα από τους άλλους.
Καθώς αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, σε χθεσινές συσκέψεις στο υπουργείο τα στελέχη που ασχολούνται με τις εξετάσεις προέκριναν (με επιφύλαξη να εγκριθεί και από την πολιτική ηγεσία) τη λύση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου φέτος. Δηλαδή η Τράπεζα θα σχηματιστεί με λίγες ερωτήσεις (100-200) για κάθε μάθημα, αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν τα μισά θέματα από εκεί, ούτε όμως και θα τους απαγορευτεί να το πράξουν. Η πλήρης λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο, αλλά και πάλι δεν μπορεί από τώρα να προβλεφθεί αν θα λειτουργήσει για την Α’ Λυκείου του 2015 ή και για τη Β’ Λυκείου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σημειώνεται ότι από φέτος οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α’ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στις Α’ και Β’ Εσπερινού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου. Αρχικά προβλεπόταν ότι τα θέματα ορίζονται κατά ποσοστό 50% με κλήρωση από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά ποσοστό 50% από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.

πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ