Το 2030 ένα στα δύο επαγγέλματα θα ασκείται από υπολογιστές

Αλέξανδρος Καψύλης | εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |
Σε 20 χρόνια το 47% των επαγγελμάτων θα το ασκούν… ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ως εκ τούτου όσοι χάσουν τη δουλειά τους θα πρέπει να βρουν κάποιον τρόπο για να περνούν τον χρόνο τους, αποφαίνονται δύο μελετητές του Χάρβαρντ. Σιγά την έρευνα! Το 1930 ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε πει ότι «σε λιγότερο από έναν αιώνα οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται 15 ώρες εβδομαδιαίως και το μείζον πρόβλημα θα είναι ο καταμερισμός της εργασίας». Μιλώντας στη «Φιγκαρό» ο κοινωνιολόγος Πολ Ζοριόν εξήγησε ότι δεν θα είναι μόνο τα τεχνικά επαγγέλματα που απειλούνται από τις μηχανές.
«Ο άνθρωπος έχει τη φυσική τάση να υπερτιμά την ευφυΐα του, να θεωρεί εαυτόν αναντικατάστατο. Οσο περισσότερη αίγλη έχει το επάγγελμά του και όσο καλύτερα αμείβεται, τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση που έχει ότι είναι αναντικατάστατος», σημειώνει ο γάλλος επιστήμονας.
Ως παράδειγμα επαγγέλματος υπό εξαφάνιση ο Ζοριόν επέλεξε εκείνο του τραπεζίτη. «Ο διαχειριστής κεφαλαίων ουσιαστικά είναι ένας χειριστής λογισμικού. Δεν χρησιμοποιεί πλέον καθόλου τη διαίσθησή του», σημειώνει, και τονίζει ότι το μόνο που απουσιάζει από τις μηχανές είναι το συναίσθημα. «Αλλά και αυτό θα το αποκτήσουν οι υπολογιστές σε μία πενταετία», προβλέπει.
Οσο για τις στρατιές των ανέργων που θα δημιουργηθούν, ο Ζοριόν παραπέμπει σε έναν φιλόσοφο του 19ου αιώνα που είχε προτείνει κάθε εργαζόμενος που αντικαθίσταται από μηχανή να εισπράττει το ήμισυ των κερδών που αποφέρει η μηχανή στον ιδιοκτήτη της. Ωραία τα λέει, αλλά υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες προς ρύθμιση που αφορούν τους ανεπάγγελτους των επόμενων γενεών.