ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ) ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σχολές/Βάσεις/Πεδία ΤΜΗΜΑ: ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ)
Κωδικός : 1424
Ίδρυμα: ΠΑΘΕΣ
Site: https://fwsd.uth.gr/
1o Έτος Λειτουργίας : 2019
Επ. Πεδίο/α: 2&3&4
Έτη Σπουδών: 5
Συντελεστής ΕΒΕ : 0.80
ΕΒΕT (2024) : 8.31
EBET 2021- 2024 : Εδώ
Συντελεστές Βαρύτητας (ΓΕΛ) :
[2 ΕΠ ] ΓΛ: 25 - ΦΥΣ: 25 - ΧΗΜ: 30 - ΜΑΘ: 20
[3 ΕΠ ] ΓΛ: 25 - ΦΥΣ: 20 - ΧΗΜ: 25 - ΒΙΟ: 30
[4 ΕΠ ] ΓΛ: 25 - ΜΑΘ: 20 - ΠΛΗ: 30 - ΟΙΚ: 25
Μετεγγραφή: NAI
Μαθήματα (Εύδοξος) (2024) : Link
Οδηγός Σπουδών : OS
Βάσεις ΓΕΛ (κατ.90%) 2015- 2024 : Εδώ
Μόρια 1ου Επιτυχόντα ΓΕΛ (90%) (2024): 12740
Μόρια Τελευταίου Επιτυχόντα ΓΕΛ (Βάση) (90%) (2024) : 9005
Εισακτέοι (100%) (ΓΕΛ&ΕΠΑΛ) 2001- 2024 : Εδώ
Εισακτέοι ΓΕΛ & ΕΠΑΛ κατ.100% (2024) : 232
Εισακτέοι ΓΕΛ & ΕΠΑΛ κατ.100% (2023) : 230
Εισακτέοι ΓΕΛ κατ.90% (2024) : 186
Εισακτέοι ΓΕΛ κατ.90% Κατόπιν Μεταφοράς (2024) : 186
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΓΕΛ κατ.90% (2024) : 186
Κενές Θέσεις ΓΕΛ κατ.90% (2024) : 0
Προτιμήσεις Επιτυχόντων ΓΕΛ κατ.90% 2024 : Εδώ
Συνολικές Προτιμήσεις Υποψηφίων ΓΕΛ κατ.90% 2024 : Εδώ
Βάσεις ΕΠΑΛ (κατ.90%) 2004- 2024 : Εδώ
Μόρια 1ου Επιτυχόντα ΕΠΑΛ (90%) (2024): 14690
Μόρια Τελευταίου Επιτυχόντα ΕΠΑΛ (Βάση) (90%) (2024) : 12140
Εισακτέοι ΕΠΑΛ κατ.90% (2024) : 23
Κενές Θέσεις ΕΠΑΛ κατ.90% (2024) : 0
Μαθήματα ανά Εξάμηνο:
---------------------------------

Προέκυψε από το μετατροπή του ΤΕΙ Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου σε Πανεπιστήμιο το 2019

Το site του αναφέρει:

Το Τμήμα ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου εδρεύει στην Καρδίτσα (link) και ανήκει στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Θεσσαλίας (link). Το Τμήμα, όπως κατέδειξε η πρόσφατη έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης (link) του ΤΕΙ Θεσσαλίας, είναι ένα από τα πιο δυναμικά και πιο παραγωγικά σε έργο τμήματα του Ιδρύματος: με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις (link) και εργαστηριακό-ερευνητικό εξοπλισμό (link), ενώ στεγάζεται σε δύο ιδιόκτητα νέα κτίρια 3.000 τ.μ.

Πρόσθετα, το Τμήμα έχει να παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό και τεχνολογικό έργο (link), βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, έχοντας πρωτοπορίες τόσο σε διεθνείς διακρίσεις των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) (link), όσο και σε σχεδιαστικές καινοτομίες (link) και τεχνολογικές δράσεις και δραστηριότητες (link).

Το Τμήμα είναι μοναδικό στα ΑΕΙ της χώρας και διαπραγματεύεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα, γνωστικά αντικείμενα (link) του σχεδιασμού επίπλου (furniture design) και ξυλοκατασκευών, της τεχνολογίας ξύλου (woodtechnology) και της τεχνολογίας παραγωγής επίπλου, με γνώμονα την οικονομία, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή. Το Τμήμα έχει απονείμει, έως σήμερα, πέραν των 450 τίτλων σπουδών, μέσα από ένα προπτυχιακό κύκλο σπουδών (link) που είναι μοναδικός στα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Οι απόφοιτοί του, Σχεδιαστές και Τεχνολόγοι ξύλου και επίπλου, απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα των κλάδων ξύλου, επίπλου και ξύλινων κατασκευών της Ελλάδας και της Κύπρου, με καλές εργασιακές προοπτικές (link).

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου ξεχωριστά και ιδιαίτερα προβάλει, διά του Γραφείου Προβολής (link), τα εφαρμοσμένα έργα και προγράμματα που εκπονεί (link), τις παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ (link), τις πτυχιακές εργασίες των φοιτητών (link), τις σχεδιαστικές συμμετοχές σε εκθέσεις (link) κ.ά. ενώ από την ίδρυσή του εφαρμόζει πολυποίκιλες και μοναδικές «καλές πρακτικές» (link), τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα.

Σήμερα, το Τμήμα είναι ευρέως γνωστό στην ελληνική και την κυπριακή αγορά του ξύλου, του επίπλου και των ξύλινων κατασκευών και έχει αναγνωριστεί η καθοριστική συμβολή του (links: 1234) στην ανάπτυξη και την υποστήριξη των παραγωγικών και εμπορικών αυτών κλάδων, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς τελειόφοιτους φοιτητές ή πτυχιούχους για πρακτική άσκηση στο επάγγελμα ή για εργασιακή απασχόληση (link). Οι απόψεις των πτυχιούχων μας είναι σημαντικές (link) και βοηθούν το Τμήμα και τα μέλη ΕΠ στην αυτοβελτίωση και στη συνεχή αναβάθμιση των σπουδών.

Εν κατακλείδι, το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου έχοντας φτάσει σήμερα, με επιτυχία, στην ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή του (link), δίνει πολλές ευκαιρίες και προοπτικές σε νέα παιδιά να σπουδάσουν στην Καρδίτσα, που είναι μια καταπράσινη, πανέμορφη επαρχιακή πόλη, πολύ φιλική και πολύ φτηνή (σε όρους φοιτητικούς) μέσα σ’ ένα ιδανικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, με πεντακάθαρους χώρους, smoking-free, και σε μοντέρνες εγκαταστάσεις και υποδομές (link)∙ σε ένα campus με φοιτητική εστία, εστιατόρια του ΤΕΙ και σύγχρονη βιβλιοθήκη. Και το κυριότερο: με σπουδές επάνω σ’ ένα ελκυστικό και μοντέρνο γνωστικό αντικείμενο, για το υπέροχο Ξύλο και το πανέμορφο Έπιπλο∙ ήδη από το έτος 2006, οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν θεσμικά κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματά τους (link).

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Τμήμα έχει ολοκληρώσει την εξωτερική του αξιολόγηση (link), από τον Οκτ. 2010, με πολύ θετικό τρόπο, ανάμεσα στα πρώτα τμήματα στα ΤΕΙ.

Untitled Document
Σύνολο=2
Τμήματα (sep4u.gr) AEI ΕΠ ΕΒΕT Β.2024 Μετ.Β Ε.2024 ΜετΕ ΕΤΗ ΕΙΔ ΓΡΑΦ ΠΛΗ ΜΑΘ Ο.Σ
275 -ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ 2&3 9.59 11670 940 60 0 5 0 εδώ Inf Math OS
212 -ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ 2&3&4 8.31 8950 730 182 2 5 0 εδώ Inf Math OS
Σύνολο: 242 2 1 %
Διαφορά μέγιστης και ελάχιστης βάσης: 2720 - (Καλοδήμος Δ. - http://sep4u.gr) -
ΕΠ=Επιστημονικό ΠΕδίο / Εισ=Εισακτέοι / ΕΙΔ=Ειδικό Μάθημα / ΓΡΑΦ=Γραφική Παράσταση Βάσεων 2010 - 2024 / ΠΛΗ=Πληροφορίες για κάθε τμήμα ξεχωριστά / ΜΑΘ=ΟΛΑ τα μαθήματα σήμερα / Ο.Σ=Οδηγοί Σπουδών )

------ # ------

Αντίστοιχα Τμήματα για μετεγγραφές Ι
Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
1.Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
2.Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αντίστοιχα Τμήματα για μετεγγραφές ΙΙ
Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Νέα Τμήματα)
1.ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
2.ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΡΑΜΑ
3.ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Σκοπός 
Σκοπός του Τμήματος αυτού είναι η μελέτη της επιστήμης του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των χρήσεων της γης και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της με σκοπό την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται από τα άρθρα 10 & 11του Π.Δ 344/200 ΦΕΚ 297Α/2000
Άρθρο10
Επαγγελματικές δραστηριότητες
Οι δασολόγοι ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, σύμφωναμε τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν και ειδικότερα:
α) Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, προστασία, αξιοποίηση και ανάπτυξη των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων καθώς και των λοιπών εκτάσεων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία.
β) Στη θήρα, θηραματική οικονομία, ζωολογικούς κήπους και πάρκα, καταφύγια άγριων ζώων, βελτίωση βιοτόπων, ιχθυοκαλλιέργεια και αλιεία στα ορεινά και ημιορεινά ύδατα, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών των άγριων ζώων και ιχθύων.
γ) Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ορεινών και ημιορεινών βοσκοτόπων και λειβαδικών εκτάσεων.
δ) Στις δασικέςμεταφορικές εγκαταστάσεις, στη διακίνηση, επεξεργασία και έλεγχο της ποιότητας και εμπορίας των δασικών και δασογενών γενικά προϊόντων.
ε) Σε δραστηριότητες που έχουν σχέσημε την προστασία, αξιοποίηση και διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται σ’ αυτό.
στ) Σε κάθε φύσης εδαφολογικές και εγγειοβελτιωτικές εργασίες δασικού ενδιαφέροντος και στη διευθέτηση των ορεινών λεκανών των χειμάρρων και χειμαρρωδών ρευμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης του χιονιού.
ζ) Στην ίδρυση και λειτουργία φυτωρίων παραγωγής κάθε φύσης φυτικού υλικού που έχει δασική ή καλλωπιστική αξία, στην εν γένει εμπορία του υλικού αυτού, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία σπόρων και φυτευτικού υλικού δασικών και καλλωπιστικών ειδών.
η) Σε κατασκευαστικά έργα εξυπηρέτησης γεωργοκτηνοτροφικών-δασικών σκοπών, σε φυτοτεχνικά έργα διαχείρισης, ανάπτυξης και αισθητικής αναβάθμισης πρασίνου εντός και εκτός των πόλεων, καθώς και στη φυτοτεχνική αποκατάσταση πρανών(δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές), φυσικών σχηματισμών(ποταμών, χειμάρρων) και των
αρδευτικών δικτύων αυτών.
θ) Σε δασικές εκμεταλλεύσεις, βιομηχανίες παραγωγής, κατεργασίας και αξιοποίησης προϊόντων του δάσους, εταιρίες, τράπεζες, προγράμματα, καθώς και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν σχέσημε το δάσος και τα προϊόντα αυτού ή το φυσικό περιβάλλον.
ι) Στην παραγωγή, τυποποίηση, υποσυσκευασία, άσκηση εμπορίας και διάθεσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, δασικώνμηχανημάτων, εργαλείων και σκευών, δασικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη χρήση φυτοφαρμάκων για καταπολέμηση εντόμων σε δασικά είδη δένδρων και θάμνων.
ια) Στη δημιουργία, ανάπτυξη, διαχείριση και συντήρηση αλσών, πάρκων, δενδροστοιχιών, γηπέδων, παιδικών χαρών και γενικότερα υπαίθριων χώρων αναψυχής και φυτοτεχνικής διαμόρφωσης εντός και εκτός των πόλεων.
ιβ) Στην εγκατάσταση και διαχείριση δασοσυστάδων και τεχνητών φυτειών από δασικά είδη σε ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές.
ιγ) Στη διαχείριση και προστασία των εθνικών δρυμών, των υγροβιότοπων και κάθε άλλου προστατευόμενου χερσαίου φυσικού οικοσυστήματος, καθώς και στην τουριστική ή άλλη αξιοποίηση των περιαστικών και αισθητικών δασών.
ιδ) Στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία αρωματικών φυτών και των προϊόντων αυτών, καθώς και καρπών του δάσους(αγριοφράουλες, βατόμουρα).
ιε) Στην κατάρτιση, εφαρμογή και έλεγχο αναπτυξιακώνμελετών και προγραμμάτων νομών, περιοχών και αξιόλογων εκτάσεων δασών ή δασικών εκτάσεων, στην κατάρτιση μελετών για δασικής φύσης επενδύσεις, όπως αναδασώσεις, βιομηχανίες παραγωγής, κατεργασίας και αξιοποίησης των προϊόντων του δάσους, δασικά φυτώρια, καθώς και
στον έλεγχο και αξιολόγηση αυτών.
ιστ) Στη σύνταξη των δασικών χαρτών, σύνταξημελετών φωτοερμηνείας και τηλεπισκόπισης, καθώς και στη χρησιμοποίηση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) για το χαρακτηρισμό, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων δασικού ενδιαφέροντος για επιστημονικούς, διοικητικούς, δικαστικούς, κτηματολογικούς ή άλλους σκοπούς.
ιζ) Στην εκπαίδευση(δευτεροβάθμια τριτοβάθμια), σε οργανισμούς έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, ποιοτικού ελέγχου και τυποποίησης που έχουν σχέσημε χερσαία φυσικά οικοσυστήματα και προϊόντα που παράγονται από τα δάση, σε εταιρίες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, σε οργανισμούς και εταιρίες κτηματογράφησης, καθώς και σε
οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης(Ο.Τ.Α.) όλων των βαθμίδων.
ΑΣΕΠ
εντάσσονται στο κλάδο ΠΕ14.04
Η προκήρυξη του 2008 εδώ
(ii) Ειδικότητα Γεωπόνων και Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος [Κωδικός: ΠΕ14.40]
Πτυχίο Γεωπονίας (κωδ. 1441) ή Φυτικής Παραγωγής (κωδ. 1442) ή Ζωικής Παραγωγής (κωδ. 1443) ή Γεωπονί ας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής (κωδ. 1444) ή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (κωδ. 1445) ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας (κωδ. 1446) ή Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (κωδ. 1447) ή Αγροτικής Ανάπτυξης (κωδ. 1448) ή Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (κωδ. 1449) ή Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (κωδ. 1450) ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (κωδ. 1451) ή Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος (κωδ. 1452) ή Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (κωδ. 1453)
ή Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (κωδ. 1454) ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.