26-07-17 Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή

17 gavr

26-07-17 Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή

Να επιστραφεί υπηρεσιακώς ως απαράδεκτο ζήτησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου το Υπόμνημα που απέστειλε σήμερα, 26 Ιουλίου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτος ο δημόσιος λόγος τον οποίο επιλέγει ο ΣΙΣ για να εκφράσει τις θέσεις του, ένας λόγος που έρχεται σε παραφωνία με το εξαιρετικό κλίμα του διαλόγου κατά την ακρόαση των φορέων της Εκπαίδευσης χθες στη Βουλή. «Αυτό το καλό κλίμα που κυριάρχησε μάλλον ως ‘απειλή’ το εξέλαβαν τα ΜΜΕ και γι’ αυτό σήμερα δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την χθεσινή συζήτηση. Σαν να μην έγινε τίποτα. Όμως επιβάλλεται και σήμερα και αύριο να ακολουθήσουμε το χθεσινό κλίμα, να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να ακουστούν επιχειρήματα», σημείωσε ο Υπουργός.

Επί της ουσίας του Σχεδίου Νόμου, ο Υπουργός αναφέρθηκε στον νέο τρόπο εκλογής διοίκησης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σημειώνοντας ότι κανείς από τους φορείς που τοποθετήθηκαν χθες στη Βουλή δεν υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα και επομένως δεν υπερασπίζεται πρόσωπα και ομάδες που ταυτίζονται με πολιτικές αναφορές. «Ο νέος τρόπος εκλογής είναι μια εμβληματική κίνηση γιατί η ακαδημαϊκότητα εμπεριέχει τη συναίνεση. Και όταν λέμε συναίνεση δεν λέμε πλήρη συμφωνία σε όλα, αλλά τη διάθεση συνεργασίας τουλάχιστον σε όσα συμφωνούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα master στους πενταετείς κύκλους σπουδών, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «είναι ένα θέμα -με λύπη το αναφέρω- για το οποίο γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΜΠ. Τι λένε; ‘Αν δεν μας δώσετε το μισθολογικό και το βαθμολογικό, τότε είναι δώρον άδωρον το master’. Όμως, από εποχής πρύτανη Μουτζούρη στο ΕΜΠ, τότε που είχε γίνει η υποβολή της πρότασης με το συγκεκριμένο αίτημα, επισημαίνονταν οι ακαδημαϊκοί λόγοι και πουθενά τα βαθμολογικά και μισθολογικά οφέλη. Είναι ένα αίτημα δεκαετιών που εμείς το ικανοποιούμε. Όπως προκύπτει από τον νόμο, μια επιτροπή του Υπουργείου, στην οποία θα συμμετέχουν πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ, θα δέχεται τα αιτήματα των τμημάτων. Δεν θα γίνεται αυτόματα η αναγνώριση, αλλά μετά από αίτημα της σχολής. Αν κάποια τμήματα θεωρούν ότι γι’ αυτούς η διαδικασία είναι κενή περιεχομένου, τότε δεν είναι ανάγκη να κάνουν αίτηση. Άρα, να μην παίζονται παιχνίδια γύρω από αυτό το ζήτημα».

Ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση επιτροπής δεοντολογίας στα ΑΕΙ και στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων για τα οποία σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση κανείς από τους φορείς δεν τα υπερασπίστηκε. «Έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο», είπε χαρακτηριστικά. Για την ίδρυση των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ), ο Υπουργός επεσήμανε ότι δεν αντικαθιστούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων ενώ στον νόμο γίνεται απολύτως σαφές ότι δεν θα εμπλέκονται στην διοίκηση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Ως προς τα Μεταπτυχιακά, ο Υπουργός σημείωσε ότι με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στους οικονομικά ασθενέστερους και μπαίνουν κανόνες ακαδημαϊκότητας. «Η ρύθμιση είναι αναγκαία καθώς τα ιδρύματα δεν μπόρεσαν από μόνα τους να αυτορυθμιστούν ως προς την σχέση κόστους μεταπτυχιακού και τελών εγγραφής των φοιτητών. Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, ένα ποσοστό περίπου 12% των μεταπτυχιακών δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την προϋπόθεση», σημείωσε.

Source: minedu