Τα πτυχία «θωρακίζουν» την εργασία

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 15 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Τα πτυχία «θωρακίζουν» την εργασία
Αθήνα – Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Oσο πιο πολλά πτυχία έχει ο εργαζόμενος τόσο πιο πολύ «θωρακίζεται» κατά των απολύσεων. Και αυτό γιατί τα πτυχία υπερέχουν των άλλων κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη κατά τις απολύσεις. Αυτό έκρινε το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και απέρριψε αίτηση μαγείρου κεντρικού αθηναϊκού ξενοδοχείου που ζητούσε να ακυρωθεί η απόλυσή του.

Η ξενοδοχειακή επιχείρηση αποφάσισε να προβεί σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους. Ετσι απέλυσε 50χρονο μάγειρα του οποίου η κόρη σπούδαζε και η γυναίκα του δεν εργαζόταν, ενώ παρέμειναν στην επιχείρηση νεότεροι συνάδελφοί του με λιγότερες οικογενειακές υποχρεώσεις και εμπειρία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει στην απόφασή του ότι ο εργοδότης «κατά την επιλογή του απολυτέου μεταξύ των εργαζομένων οφείλει να λάβει υπόψη του και να συνεκτιμήσει τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια της αρχαιότητας,της ηλικίας,της οικογενειακής κατάστασης κάθε μισθωτού και τη δυνατότητα εξεύρεσης από αυτόν άλλης εργασίας». Παρ΄ όλα αυτά, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο απολυθείς υπερείχε καταφανώς των άλλων συναδέλφων του ως προς τα οικονομικοκοινωνικά κριτήρια, την αρχαιότητα και την εμπειρία, οι συνάδελφοί του όμως που παρέμειναν στο ξενοδοχείο υπερείχαν ως προς το κριτήριο της «υπηρεσιακής απόδοσης» καθώς διέθεταν πτυχίο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων διετούς φοίτησης, το οποίο ήταν ανώτερο από εκείνο που είχε ο απολυθείς μάγειρος.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=254450

Σχολιάστε

6 − 6 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here