Στις Πανελλαδικές μόνο 4% από ΕΠΑΛ

Τετάρτη, 18.02.09
Στις Πανελλαδικές μόνο 4% από ΕΠΑΛ

Μόνον «επτακόσιοι… Θεσπιείς» βρέθηκαν από τα Επαγγελματικά Λύκεια για να πολεμήσουν στα «Στενά» των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Του νέου νόμου, που δίνει από φέτος στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να διαγωνίζονται μαζί με τους συμμαθητές τους από τα Γενικά Λύκεια για τις ίδιες θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, θα κάνει χρήση μόλις το 4% των δικαιούχων.

«Τζάμπα η λάμπα», όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εξαιτίας της εμπλοκής των ΕΠΑΛ στις Πανελλαδικές, οι φετινές εξετάσεις θα έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια από ποτέ και συνεπώς αυξημένο κόστος. Η αυλαία θα ανοίξει μέσα Μαΐου για τους παλαιούς αποφοίτους των ΤΕΕ (τα ΤΕΕ είναι οι «πρόγονοι» των ΕΠΑΛ) και θα κλείσει σχεδόν μέσα Ιουλίου με τις επαναληπτικές εξετάσεις για τους ασθενείς.

Εκκρεμεί, επίσης, η ανακοίνωση του αριθμού των θέσεων που θα διατεθούν φέτος σε κάθε κατηγορία υποψηφίων. Ερωτηθείς χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος (ρ/σ Φλας) αν θα προχωρήσει σε αύξηση των θέσεων, παρέπεμψε στους πρυτάνεις, με τους οποίους, όπως είπε, θα συνεννοηθεί. «Αν δεν αντέχουν τα πανεπιστήμια περισσότερους, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε με την πεπατημένη», είπε.

Τα πολλαπλά εγκαίνια που μαζεύτηκαν στις φετινές Πανελλαδικές (νέο σύστημα ΕΠΑΛ, επίδειξη γραπτών και συγχρόνως διάλογος για το νέο εξεταστικό) έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού το υπουργείο Παιδείας. Πληροφορίες του ΕΤ αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθούν και άλλα μέτρα -πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν προχθές- για τη θωράκιση της βαθμολόγησης από πιθανό κύμα αμφισβητήσεων.

Μεταξύ άλλων, συζητούνται η ηλεκτρονική δικτύωση και η στελέχωση με καθηγητές Πληροφορικής όλων των βαθμολογικών κέντρων για να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία τους υπό την εποπτεία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, με στόχο τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων βαθμολόγησης.

Στο υπουργείο δεν έχουν ιδέα πόσοι υποψήφιοι θα ζητήσουν να δουν τα γραπτά τους, έχουν όμως λόγους να φοβούνται ότι θα είναι πάρα πολλοί και άρα η εξυπηρέτησή τους μέσω υπαλλήλων δεν θα είναι εύκολη. Σκέφθηκαν, λοιπόν, να διοχετεύουν σκαναρισμένα τα γραπτά στο Ιντερνετ, όπου κάθε υποψήφιος θα έχει πρόσβαση με τον κωδικό του. Ηδη ψάχνουν προσφορές για σκάνερ. Πάντως, στους μαθητές έκαναν καλή εντύπωση τα μέτρα.

ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=76260