Διασώθηκε τελικά το πρόγραμμα για φοιτητές Erasmus

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Διάσημοι Ευρωπαίοι, από νομπελίστες μέχρι ολυμπιονίκες, έδωσαν μάχη για να σώσουν το πρόγραμμα Erasmus και μετά τις πιέσεις που άσκησαν βρέθηκαν τελικά οι πόροι για να συνεχιστεί μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τη διά βίου μάθηση και την κινητικότητα των φοιτητών.

Το Erasmus, από το όνομα του Έρασμου, του ολλανδού φιλόσοφου της Αναγέννησης, μέχρι σήμερα έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια φοιτητές από όλες τις χώρες τις ΕΕ να σπουδάσουν για ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα και να έρθουν έτσι σε επαφή με μια άλλη γλώσσα και κουλτούρα.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1987 με λίγους φοιτητές, εξελίχθηκε με τα χρόνια στο, αδιαμφισβήτητα, πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Μόνο κατά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε 270.000 νεαρούς Ευρωπαίους να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Λόγω της λιτότητας και των περικοπών ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος περιορίστηκε σημαντικά, τόσο που ο προϋπολογισμός του για το 2012 παρουσίαζε έλλειμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από πιέσεις που άσκησαν τόσο οι φοιτητές όσο και προσωπικότητες με ιδιαίτερη αίγλη, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και η ιταλίδα ολυμπιονίκης Ελίζα Ντι Φραντσίσκα, βρέθηκε χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014-20 θα δοθούν για την εκπαίδευση και περίπου 1,5 δισεκ. από αυτά τα χρήματα αφορούν το Erasmus.

Ο Χανς Αλ, καθηγητής στο Mittuniversitetet της Σουηδίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα εδώ και μια δεκαετία, χαρακτήρισε «σοφή πρόταση» το σχέδιο της Επιτροπής. «Από πολιτικής και ανθρωπιστικής πλευράς, θεωρώ ότι είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζουμε άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους σκέψης σε καθημερινή βάση», επισήμανε.

Τα τελευταία χρόνια το Erasmus έχει επίσης αναδειχθεί και σε αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

  •  
  •  
  •  

Leave a comment

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com