Δικηγόροι σε απόγνωση – εκπέμπουν SOS για τη συρρίκνωση του επαγγέλματος
SOS από τους προέδρους των συλλόγων για την επικίνδυνα φθίνουσα πορεία των παραστάσεων τόσο στο ακροατήριο όσο και στην υπογραφή συμβολαίων
Μίνα Μουστάκα | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2013 08:00 |
Σε «κλειστό» επάγγελμα – παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια για το άνοιγμά του – κινδυνεύει να μετατραπεί η δικηγορία.
Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας υπό τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλο εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν τη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει ο δείκτης παραστάσεων τόσο σε επίπεδο ακροατηρίου όσο και σε συμβόλαια, ιδιαίτερα λόγω του παγώματος των αγοραπωλησιών εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων που συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο έθεσαν επί τάπητος το πρόβλημα που αφορά κυρίως τους νέους συναδέλφους τους. Πολλοί δικηγόροι αναγκάζονται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από τους συλλόγους καθώς αδυνατούν να είναι συνεπείς και να πληρώνουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως ντόμινο επηρεάζοντας άμεσα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ούτως ή άλλως λόγω του κουρέματος των ομολόγων έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους.
Μία από τις μεγαλύτερες πληγές είναι η ραγδαία μείωση των συμβολαίων, από τα οποία τα προηγούμενα χρόνια κατάφερναν τα δικηγορικά γραφεία να είναι βιώσιμα. Ενδεικτικά: το 2009 ο αριθμός των συμβολαίων μόνο για τον ΔΣΑ ήταν 70.361, το 2010 ήταν 61.347, το 2011 έπεσε ακόμα περισσότερο στα 40.103, το 2012 στα 22.410, και τους πρώτους μήνες του 2013 το πρόσημο των συμβολαίων έγινε καταφανέστατα αρνητικό, αφού μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν συνταχθεί μόλις 1.744 συμβόλαια. Απώλειες μετρούν οι δικηγόροι και σε ό,τι αφορά τις παραστάσεις σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν όσοι νομικοί παραστάτες έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 10 παρουσίες σε ακροατήρια. Οσο μάλιστα ο αριθμός των παραστάσεων αυξάνεται τόσο – όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία – μικραίνει η πίτα για τους δικηγόρους. Ετσι, ενώ το 2009 1.832 νομικοί είχαν περισσότερες από 50 παραστάσεις κατ’ έτος στο ενεργητικό τους, το 2013 το νούμερο αυτό έχει συρρικνωθεί σε 633 δικηγόρους. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των δικηγόρων με μηδενικές παραστάσεις. Το 2009 ήταν συνολικά 6.389 ενώ το 2013 8.497 δικηγόροι δεν έχουν καταφέρει να μπουν όπως φαίνεται σε δικαστική αίθουσα.
Με βάση αυτά τα αριθμητικά δεδομένα οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων διατύπωσαν ενστάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη εξορθολογισμού της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, «καθόσον το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι άδικο και παράλογο, οδηγώντας σε εξόντωση του φορολογούμενου και κατ’ επέκταση σε αδυναμία πληρωμής των φόρων και μείωση των εσόδων του κράτους».
Οπως υπογράμμισαν, μάλιστα, οι δικηγόροι «είναι αδιανόητο να υποχρεούνται σε γνωστοποίηση φορολογικών παραβάσεων του πελάτη τους, καθόσον με αυτό τον τρόπο καταργείται στην πράξη το δικαίωμα του πολίτη να απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου να ζητήσει νομικές συμβουλές». Εν αναμονή της κατάθεσης του νέου Κώδικα Δικηγόρων στη Βουλή των Ελλήνων, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας παραμένει, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, «σε εγρήγορση, δηλώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα δεχθεί καμία ρύθμιση η οποία πλήττει τον χαρακτήρα της δικηγορίας ως δημοσίου λειτουργήματος, υπονομεύει τη θεσμική υπόσταση των δικηγορικών συλλόγων ως φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του δικηγορικού σώματος και αντιστρατεύεται το δικαίωμα των συναδέλφων σε μία αξιοπρεπή διαβίωση».
πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ