Κερδισμένοι και χαμένοι από την κατανομή εισακτέων στο Παλαιό και Νέο Σύστημα.

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 4 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Στις Πανελλαδικές 2020 είχαμε για τα ΓΕΛ δύο κατηγορίες εισακτέων. Με το Παλαιό Σύστημα όπου μπορείς να επιλέξεις μέχρι 2 Επιστημονικά Πεδία και με το Νέο Σύστημα όπου μπορείς να επιλέξεις μόνο ένα Επιστημονικό Πεδίο. Το Υπουργείο Παιδείας με βάση τις αιτήσεις Μαρτίου έδωσε το 9,51% των εισακτέων στους υποψηφίους που εξετάστηκαν με το Παλαιό Σύστημα και τις υπόλοιπες των ΓΕΛ στους υποψηφίους που εξετάστηκαν με το Νέο Σύστημα. Από τον παρακάτω πίνακα προκύπτει ότι  κερδισμένοι είναι οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν με το Παλαιό Σύστημα για τα Επιστημονικά Πεδία Ανθρωπιστικών και Οικονομίας & Πληροφορικής . Για τα  Επιστημονικά Πεδία ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Γιατί το ΕΠ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ με το Παλαιό Σύστημα ήταν κοινό σε όλους . Το 2020 με το Παλιό Σύστημα  από τους 2665  υποψηφίους από την  ΟΠ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ οι 510 (ποσοστό 19%) διαγωνίστηκαν στη Βιολογία Γενικής Παιδείας για τμήματα του ΕΠ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ .  Το 2020 με το Παλιό Σύστημα  από  τους  1757  υποψηφίους  της  ΟΠ  ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ που δήλωσαν το  ΕΠ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ οι 1429 (ποσοστό 1429/1757=81%)  στα  διαγωνίστηκαν Μαθηματικά Κατεύθυνσης  και ένα μέρος αυτών και στην ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΠ.   Το 2020 με το Παλιό Σύστημα  140 υποψήφιοι (ποσοστό  140/1432 =10%  ) της  ΟΠ Οικονομίας και Πληροφορικής   δήλωσε τμήματα του ΕΠ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ  . Όπως αναφέρει και ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας : “το Επιστημονικό Πεδίο «Επιστήμες Υγείας και Ζωής» μπορεί να προσεγγιστεί και από τις τρεις (3) ομάδες προσανατολισμού του παλαιού συστήματος, ανάλογα με την επιλογή 4ου ή 5ου μαθήματος, ενώ στο νέο σύστημα το Επιστημονικό Πεδίο «Επιστήμες Υγείας και Ζωής» προσεγγίζεται μόνο από την ομάδα προσανατολισμού «Σπουδών Υγείας». Επομένως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το Νέο Σύστημα όπου κάθε υποψήφιος είναι υποψήφιος σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ Επιστημονικό Πεδίο.

Τα παρακάτω στατιστικά είναι από την κλιμάκωση των μορίων ΗΜ ΓΕΛ.

Τα παρακάτω στατιστικά είναι από την κλιμάκωση της βαθμολογίας στην ΟΠ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΜ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Από τη σύγκριση των πινάκων μορίων και βαθμών προκύπτει ασυμφωνία. Στα Μαθηματικά Θετικής στις βαθμολογίες έχουμε 1429  και  στα μόρια 1757 υποψηφίους  , στην Βιολογία ΟΠ έχουμε 2233 στις βαθμολογίες και 2295 στα μόρια. Αυτό σημαίνει ότι 1757-1429=328 υποψήφιοι δεν πήγαν να δώσουν Μαθηματικά.  Εντύπωση προκαλεί ότι έχουμε 350 περισσοτέρους στη Φυσική από τη Χημεία. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η Χημεία ήταν το τελευταίο μάθημα στο πρόγραμμα.

Για το θέμα της κατανομής των εισακτέων μπορείτε να διαβάσετε και την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας εδώ

6 σκέψεις στο “Κερδισμένοι και χαμένοι από την κατανομή εισακτέων στο Παλαιό και Νέο Σύστημα.

Σχολιάστε

three × 2 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here