Μεγάλες προοπτικές για τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ανοίγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον κλάδο ανάπτυξης εφαρμογών για φορητές συσκευές (applications – apps), ένας κλάδος που άρχισε να αναπτύσσεται μόλις προ μιας πενταετίας μαζί με την κυκλοφορία των smartphones. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Gigaom και της NUI Galaway, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας έως και 4,8 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι 2018. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις εξελίξεις, τότε η απασχόληση στον κλάδο θα έχει αυξηθεί κατά 170%. Τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα μεγάλα, με τα έσοδα στην αγορά των apps να εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 63 δισ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως του 260%. Ο κλάδος άρχισε να οικοδομείται πριν από μία πενταετία, γεγονός που καταδεικνύει τους τάχιστους ρυθμούς με τους οποίος μεταλλάσσεται η τεχνολογία.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις των Gigaom και NUI Galaway προσδίδουν μια νότα αισιοδοξίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπου οι δείκτες ανεργίας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Εξίσου θετική είναι η διαπίστωση ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος των αpps εξελίσσεται με τον ίδιο δυναμισμό συγκριτικά με τις ΗΠΑ, μια χώρα που είναι ένας από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές στην υψηλή τεχνολογία. Οι εκτιμήσεις της Gigaom και της NUI Galaway για τα έσοδα του κλάδου αφορούν την πώληση των εφαρμογών, την παροχή υπηρεσιών μέσα από αυτές και την προβολή διαφημίσεων.
Αλλα, ποια είναι σήμερα τα δεδομένα στον κλάδο των apps; Τα έσοδα ανέρχονται, σε ετήσια βάση, στα 17,5 δισ. ευρώ εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και απασχολούνται ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι για τη δημιουργία εφαρμογών και 800.000 άτομα στο μάρκετινγκ και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης. Μέχρι το 2018 αναμένεται να υπάρχουν 2,7 εκατ. σχεδιαστές apps και 2,1 εκατ. στελέχη στο μάρκετινγκ και τον ευρύτερο τομέα υποστήριξης. Σήμερα, πάντως, 28 από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που ξεχωρίζουν στην αγορά των apps έχουν δημιουργήσει τις 40 από τις 100 πιο πετυχημένες εφαρμογές τόσο στην Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ.
εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παρ’ όλα αυτά, τα έσοδα από τα apps που σχεδιάζονται, παράγονται και πωλούνται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναλογούν μόνον στο 30% της παγκόσμιας αγοράς. Το 25% των ανθρώπων που εργάζονται στον ευρωπαϊκό κλάδο των apps επισημαίνει την ανάγκη ανάπτυξης των δικτύων 4G στην Ε.Ε., ενώ το 33% τονίζει ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με τις ΗΠΑ.