Το 25% των νέων θέσεων εργασίας θα είναι στην υγεία

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και αυτά που χάνονται

Μέχρι το 2024 η αμερικανική οικονομία θα έχει δημιουργήσει σχεδόν δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων περίπου το 25% θα είναι στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και στα τεχνικά επαγγέλματα αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την άλλη πλευρά χαμένοι από τις αλλαγές θα βγουν οι Αμερικανοί ταχυδρόμοι, γενικότερα οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση αλλά και οι δημοσιογράφοι.

Κατά την κ. Χέιντι Σίρχολτς, επικεφαλής οικονομολόγο του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η γήρανση του εργατικού δυναμικού, ως συνέπεια της γενικότερης γήρανσης του πληθυσμού. Παράλληλα θα αυξηθεί η συμμετοχή ανθρώπων άνω των 65 ετών στην αγορά εργασίας στο 21% του εργατικού δυναμικού το 2024 από περίπου 18% σήμερα. Από τις περίπου 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας που θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2024 τα μεγαλύτερα κέρδη θα έχουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για ανθρώπους που θα βοηθούν ηλικιωμένους σε καθημερινές εργασίες και στο νοικοκυριό. Επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας για οικιακές βοηθούς, που όμως θα βοηθούν και σε εργασίες εκτός σπιτιού.

Φυσικά η ζήτηση για παροχή υπηρεσιών υγείας συνδέεται ευθέως με τη γήρανση του πληθυσμού. Ωστόσο η κ. Σίρχολτς προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν και άλλες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως στις επιχειρήσεις. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις θετικές επιστήμες, το μάνατζμεντ. Επίσης θα αυξηθεί η ζήτηση για τεχνίτες, από υδραυλικούς, τεχνικούς εγκατάστασης δικτύων, αλλά και για εργάτες που θα επισκευάζουν ανεμογεννήτριες.

Από την άλλη πλευρά θα υπάρξουν και αρκετοί χαμένοι. Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες θα υπάρξει μεγάλη μείωση της απασχόλησης, ενώ θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας και στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ.

Πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης θα χαθούν από τις ΗΠΑ και θα κερδηθούν από χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στη βιομηχανία του Τύπου όπου θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στον έντυπο Τύπο, ωστόσο θα δημιουργηθούν νέες στα ηλεκτρονικά μέσα, δεδομένου ότι και το 2024 οι άνθρωποι θα θέλουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Καθησυχαστική είναι η κ. Σίρχολτς για την παρατηρούμενη μείωση της συμμετοχής νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών στην αγορά εργασίας, τάση που θα ισχύει και το 2024. Κατά την επικεφαλής οικονομολόγο του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι σημερινοί και οι μελλοντικοί νέοι καθυστερούν να μπουν στην αγορά εργασίας, διότι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι στο παρελθόν. Συνεπώς επενδύουν στο μέλλον τους, πράγμα που αποτελεί θετική εξέλιξη. Καθησυχαστική είναι η κ. Σίρχολτς και για τη μείωση των θέσεων εργασίας εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων και της αύξησης του ρόλου των ρομπότ στην παραγωγή. Τα ρομπότ θα «κλέψουν» κάποιες δουλειές από ανθρώπους τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από γενικευμένη αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία με τη σειρά της έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης,προβλέπει η κ. Σίρχολτς μιλώντας στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1-1-2016