Επιστημονικές διαδρομές Ελλήνων επιστημών

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σήμερα (24-7-14) έχει επιστημονικές διαδρομές  Ελλήνων επιστημών που έχουν ενδιαφέρον.

1] ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΙΠΕΡΗ
piperiΕχω κάνει όλες μου τις σπουδές στη Βρετανία. Το πρώτο πτυχίο στην Ιατρική Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και με υποτροφία έκανα διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της  Οξφόρδης. Το σύστημα των Πανελλαδικών στην Ελλάδα δεν μου είχε επιτρέψει να περάσω στην Ιατρική… Τελειώνοντας το πτυχίο της Βιοχημείας, ήθελα να ασχοληθώ με την έρευνα.
Στην Ελλάδα η βιοχημεία υπάρχει μόνο μέσω της ιατρικής και για να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου χρειάζονται τουλάχιστον εννιά χρόνια. Αυτό το έκανα σε τέσσερα χρόνια στη Βρετανία. Στην Ελλάδα θα μπορούσα να εργαστώ σε δια-γνωστικό κέντρο ή εργαστήριο, καθώς η ειδικότητά μου δεν είχε αντιστοιχία. Επίσης, θα μπορούσα  να εργαστώ στο Ινστιτούτο Πα-στέρ ή το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Θεωρούσα όμως ότι ήταν νωρίς  να επιστρέψω και είχα και άλλα  πολλά να πάρω από το βρετανικό
εκπαιδευτικό σύστημα. Γι’ αυτό και παρέμεινα, έκανα αιτήσεις σε  διάφορους ερευνητικούς φορείς  για να κάνω ένα διδακτορικό ή μεταπτυχιακό. Τελικά με επέλεξε  ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.  Εκανα τριάμισι χρόνια έρευνας στον τομέα παθολογίας και στη μοριακή και κυτταρική ανοσο-λογία. Τελειώνοντας και αυτό, αρχικά αισθάνθηκα ώριμη να επιστρέψω στην Ελλάδα. Η πρώτη εργασία που βρήκα ήταν σε ιδιωτικό κέντρο έρευνας  που έβγαζε τα βιολογικά φίλτρα για τα τσιγάρα BF, όπου κάναμε έρευνα για το πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες του φίλτρου ώστε το κάπνισμα να γίνει λιγότερο τοξικό. Παράλληλα κατέθεσα τα χαρτιά μου στο Εργαστήριο Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όταν άνοιξε θέση για λέκτορα. Ξεκίνησα βέβαια ως επιστημονικός συνεργάτης, δηλαδή με ετήσια σύμβαση. Εκτοτε εργάζομαι εκεί.
Ασχολούμαι με μοριακή ογκολογία όπου αναζητούμε τους μηχανισμούς της δημιουργίας καρκίνου σε επίπεδο κυττάρου
και έχουμε αναπτύξει έναν νέο τομέα της εμβιομηχανικής,  όπως ονομάζεται, όπου συνεργαζόμαστε με οδοντιάτρους
και μελετάμε τη μηχανική πίεση στα κύτταρα. Οι περισσότεροι στην ομάδα μου έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό. Εχω
διακριθεί επίσης με το βραβείο της L’Οreal – UNESCO που αναδεικνύει τις καλύτερες γυναίκες από τον επιστημονικό
χώρο παγκοσμίως.

2]Καλλιοπη Λιαδακη
liadakiΑπέκτησα  το πτυχίο Βιολογίας και τον μεταπτυχιακό τίτλο  ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οταν άρχισα το διδακτορικό μου στο ίδιο Πανεπιστήμιο είχα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω το πειραματικό κομμάτι είτε στην Κρήτη  είτε στο εξωτερικό. Θεώρησα ότι είχα μια μοναδική ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον τρόπο εργασίας του εξωτερικού  και έτσι αναχώρησα για τις ΗΠΑ. Ξεκίνησα ως υπότροφος στο Boston University, όπου έκανα έρευνα σχετικά με το πώς  η δομή επηρεάζει τις λειτουργίες της απολιποπρωτεΐνης  Α1 (βασικό συστατικό της καλής χοληστερίνης). Στο διάστημα των τεσσάρων ετών συνεργάστηκα  για 12 μήνες και με το ΜΙΤ.  Το 2000 αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να  διεκδικήσω μια θέση εργασίας.  Ταυτόχρονα, όμως, έκανα αιτήσεις και στο εξωτερικό. Η πρόταση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ήταν ελκυστική και το 2001 ξεκίνησα το μεταδιδακτορικό μου στην Ιατρική Σχολή. Εκεί  δούλεψα έξι χρόνια στη θεραπευτική αντιμετώπιση της μυϊκής δυστροφίας Duchenne με τη  χρήση βλαστικών κυττάρων. Είχα υψηλές αποδοχές αναλογικά με έναν πρωτοβάθμιο καθηγητή σε  ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος  μου ήταν να αποκτήσω γνώσεις και εμπειρία ώστε να επιστρέψω στην Ελλάδα και να διεκδικήσω μια πανεπιστημιακή θέση. Επέλεξα να επιστρέψω τόσο για προσωπικούς λόγους όσο και για να προσφέρω την ερευνητική μου εμπειρία. Ημουν επιφυλακτική σχετικά με το αν θα μπορούσα να διεκδικήσω μια θέση με αξιοκρατικά κριτήρια. Εκανα τα χαρτιά μου για το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και εκλέχθηκα από το Τμήμα Bιοχημείας και Bιοτεχνολογίας στη θέση του λέκτορα. Πέντε χρόνια μετά εξελίχθηκα στη βαθμίδα της επίκουρης καθηγήτριας. Ερευνητικά, ασχολούμαι με τη μοριακή διάγνωση του καρκίνου. Κύρια δυσκολία; Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς, η οποία έχει περιοριστεί σημαντικά.
Ενθαρρύνω τους φοιτητές να αποκτήσουν την εμπειρία σπουδών στο εξωτερικό, τόσο στο πλαίσιο των ανταλλαγών φοιτητών όσο και στα πλαίσια μεταπτυχιακών σπουδών. Είμαι ευτυχισμένη με τις επιλογές μου, δεν θέλω να επιστρέψω στην Αμερική.  Αλλωστε, οι σπουδές μου στο εξωτερικό με βοήθησαν να κατέχω τη σημερινή μου θέση.

3]ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ
xaramisΣπούδασα Ιατρική σε μία από τις πιο αυστηρές ιατρικές σχολές της Ευρώπης, αυτή της Βουδαπέστης και επέστρεψα στην Ελλάδα. Αν δεν περνούσες όλα τα μαθήματα ένα εξάμηνο, είχες δικαίωμα μόνο μία φορά να δώσεις το μάθημα, διαφορετικά έπρεπε να φύγεις από τη σχολή. Μπορεί να αισθανόμουν τότε τρομερή πίεση, υπήρχε όμως και η δημιουργική πλευρά της κατάστασης καθώς και χρόνο κέρδιζες και η ποιότητα των σπουδών ήταν εξαιρετικά υψηλή. Μάθαινες από νωρίς να μπαίνεις σε προγραμματισμό και να τηρείς τις προθεσμίες. Στην πραγματικότητα σου δίδασκαν την υπευθυνότητα στη δουλειά που σε ακολουθεί για όλη σου τη ζωή και διαμορφώνει έναν πολύ καλό επαγγελματικό χαρακτήρα. Επέστρεψα Ελλάδα για τον στρατό και έκανα ειδικότητα Ουρολογία στο Νοσοκομείο Κωνσταντοπούλειο – Αγία Ολγα. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας βλέπεις τι είναι αυτό που λείπει στον χώρο και για τι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Αυτό που είδα λοιπόν είναι ότι η δουλειά μου ζητούσε λιγότερα ανοιχτά χειρουργεία, λιγότερο επεμβατική ιατρική. Δηλαδή μικρότερες τομές στα χειρουργεία και πιο προσεκτική προσπέλαση από ευαίσθητα σημεία όπως είναι τα νεύρα της στύσης και της ούρησης όταν κάνεις για παράδειγμα μια προστατεκτομή. Τότε στην Ελλάδα γίνονταν μόνο κλασικά χειρουργεία. Φυσικά είναι χρήσιμα, εφόσον όμως υπήρχε κάτι που στο μέλλον θα άλλαζε το πεδίο και μου άρεσε έπρεπε να διαφοροποιηθώ.
Ετσι, έφυγα στη Νέα Υόρκη στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ένα από τα καλύτερα στις ΗΠΑ για ρομποτική χειρουργική. Ξαφνικά βρέθηκα σε έναν άλλον κόσμο! Μου ανέθεσαν ερευνητικά κομμάτια από την πρώτη ημέρα. Κάτι πολύ σημαντικό, αλλά τελείως παραγκωνισμένο στην Ελλάδα, διότι καταρχάς η έρευνα θέλει πόρους. Και φυσικά ο τρόπος εργασίας και συνεργασίας είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας έπειτα από δύο χρόνια, βρήκα πεδίο εργασίας παρά την κρίση, καθώς αυτό που είχα να προσφέρω δεν είχε καμία σχέση με τα κλασικά και τα τετριμμένα. Αν δεν πήγαινα στο εξωτερικό δεν θα είχα τη δουλειά που έχω σήμερα. Αυτό δε που με ικανοποιεί περισσότερο από όλα είναι ότι οι ασθενείς μου είναι πολύ ικανοποιημένοι.

Στο σχετικό  άρθρο της εφημερίδας υπάρχουν άλλες 2 διαδρομές. Επέλεξα τις  παραπάνω γιατί είναι ενδεικτικές για αυτές τις τις  ειδικότητες.

Καλοδήμος Δ.

2 σκέψεις στο “Επιστημονικές διαδρομές Ελλήνων επιστημών

  1. http://www.docdroid.net/edqe/bio-rules-.pdf.html

    Το επάγγελμα του βιολογου στην εφημερίδα της κυβερνήσεως: ελευθερος επαγγελματιας με αυτονομη υπογραφη, επαγγελματιας υγειας, διευθυντης εργαστηριου αναλυσης ναθρωπινων δειγμάτων και τροφίμων. όλα στην εφημερίσα της κυβερνήσεως.

Τα σχόλια είναι κλειστά.