Τα μυστικά του μηχανογραφικού (2009)

Τα μυστικά του μηχανογραφικού
Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στο www.tanea.gr: Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού καλό είναι ο υποψήφιος να πάρει υπόψη του όλες τις παραμέτρους θεατές και αθέατες. Παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένες από τις ελάχιστα γνωστές πλευρές της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Για παράδειγμα:

«Αθέατα» τμήματα

Μπορεί κάποιος που του αρέσει η πληροφορική και ότι σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες αλλά δεν έχει υψηλή βαθμολογία να πετύχει την είσοδό του σε ένα τμήμα που να καλύπτει αυτά τα ενδιαφέροντά του και να έχει και πρόσβαση στην αγορά εργασίας; Η απάντηση είναι ναι και αφορά ανάμεσα σε άλλα το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη),που έχει και τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά: α. νέο, μοντέρνο τμήμα νέων τεχνολογιών καθώς ουσιαστικά είναι τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής (συνδέει τις πολιτισμικές σπουδές με τις τεχνολογίες πληροφορικής και πολυμέσων) β. Τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αποφοίτων του,έχουν ήδη ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ) και γ. Μπορεί να το δηλώσουν υποψήφιοι από το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο και το μυστικό είναι ότι έχει –ακόμη-αρκετά χαμηλές βάσεις (11.529 το 2008)

Οικονομολόγος και λογιστής : ο τρίτος δρόμος !

Μπορεί κανείς να πετύχει την είσοδό του σε οικονομικό τμήμα και να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου, του λογιστή ή του καθηγητή οικονομικών χωρίς να έχει εξεταστεί στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας»; Η απάντηση είναι ναι. Αρκεί να «σταυρώσει» στο μηχανογραφικό του τα τμήματα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία είναι κοινά στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο.Όποιος πετύχει την είσοδό του στο πρώτο από τα παραπάνω προαναφερόμενα τμήματα και ολοκληρώσει τις σπουδές του σ΄ αυτό έχει δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο και μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή αν το επιθυμεί. Οι απόφοιτοι και των δυο τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 09 των Οικονομολόγων και μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό των Εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ και να διεκδικήσουν θέση εκπαιδευτικού στη β/βάθμια εκπαίδευση.

Ακόμη

* Οι απόφοιτοι των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και ως λογιστές.
* Οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (ΑΕΙ) αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού, κάτι που εξασφαλίζεται και από τα τμήματα των ΤΕΙ της Κοινωνικής Εργασίας (Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα).
* Τα τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά και Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου, έχουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Οι απόφοιτοι του τμήματος του Πειραιά που επιλέγουν την κατεύθυνση «Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Πυλώνας» εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ οι απόφοιτοι του Παντείου δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
* Τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα των Κοινωνιολόγων και μπορούν να διοριστούν και στην εκπαίδευση.
* Οι απόφοιτοι του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π. εντάσσονται στο ΠΕ 03 Μαθηματικών, & στο ΠΕ 04 Φυσικών. Οι απόφοιτοι του τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας μπορούν να ανοίξουν δικό τους γραφείο, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
* Οι απόφοιτοι των τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής εντάσσονται στο ΠΕ 20 Πληροφορικής και μπορούν να διδάξουν πληροφορική στην εκπαίδευση. Στο ίδιο ΠΕ εντάσσονται και οι απόφοιτοι των ακόλουθων τμημάτων ΤΕΙ: Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, Διαχείρισης Πληροφοριών, Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανικής Πληροφορικής και Αυτοματισμού.
* Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μπορούν να διορίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
* Οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών μπορούν να διοριστούν ως φιλόλογοι.
* Όλοι οι μηχανικοί, ύστερα από σύντομη εκπαίδευση και σχετικές εξετάσεις, μπορούν να υπογράφουν περιβαλλοντολογικές μελέτες.
* Οι απόφοιτοι του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου που ανήκει και στο 1ο Πεδίο εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
* Το νέο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης που έχει δημιουργηθεί στην Άμφισσα, ως μετεξέλιξη του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι περιζήτητη ειδικότητα και η σχολή εξασφαλίζει μετεγγραφή στα αντίστοιχα ΤΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία εμφανίζουν υψηλότατη βάση.