Συνεχίζουν να λειτουργούν τμήματα που την τελευταία δεκαετία
δεν είχαν πάνω από 10 φοιτητές
Του Αποστολου Λακασα
Τις σημαντικές ευθύνες των διοικήσεων των ΤΕΙ αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας καταδεικνύει ο χάρτης με τα «αζήτητα» τμήματα ΤΕΙ. Υπάρχουν τμήματα που την τελευταία πενταετία δεν έχουν ούτε 10 φοιτητές τη χρονιά, όμως συνεχίζουν να λειτουργούν. Οι διδάσκοντες των συγκεκριμένων ΤΕΙ, παρότι διαπίστωναν ότι οι φοιτητές τους ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, επέμεναν να τα διατηρούν σε λειτουργία, ενώ το υπουργείο άφηνε την κατάσταση να διαιωνίζεται καθώς η κατάργηση τμημάτων έχει πολιτικό κόστος.
«Οφείλουμε να σχεδιάζουμε παραγωγικά, με εκπαιδευτική λογική και κοινωνική αντίληψη. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις χωρίς στενούς ορίζοντες. Αφορά τη βιωσιμότητα πολλών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια», ανέφερε χθες ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος κατά την παρουσίαση στη Βουλή του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται και η κατάργηση των «αζήτητων» τμημάτων.
Σήμερα, τα προβληματικά τμήματα ΤΕΙ προσεγγίζουν τα 50. Ομως, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΠΘ, που μίλησε χθες στην «Κ», ανέφερε ότι τα τμήματα έχουν 5 χρόνια περιθώριο για να αποφασίσουν τη μελλοντική τους πορεία. Βέβαια, ήδη από το 2003, γίνεται λόγος από τους υπουργούς Παιδείας και τις διοικήσεις των ΑΕΙ για νέο χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς ωστόσο το σχέδιο να εφαρμοστεί. Αντίθετα, ιδρύθηκαν νέα τμήματα, ενώ ορισμένες αποφάσεις είναι αληθινά… προκλητικές. Ενδεικτικά:
– Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιονίων Νήσων το 2008 είχε 30 επιτυχόντες, ενώ διέθετε 330 θέσεις. Καλύφθηκε, δηλαδή, μόλις το 9% των θέσεων. Και όμως, η ηγεσία του τμήματος και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν ότι το 2009 οι θέσεις του τμήματος έπρεπε να αυξηθούν σε 350!
– Στα 18 τμήματα του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας οι επιτυχόντες είναι πολύ λιγότεροι από τις θέσεις. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθούν τμήματα. Αντ’ αυτού τι γίνεται; Μία ενδεικτική απάντηση δίνουν οι αριθμοί για το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου: το 2008 εισήχθησαν τελικά 9 σπουδαστές, ενώ οι θέσεις ήταν 460. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι αρχές του τμήματος αποφάσισαν φέτος να μειώσουν τις προσφερόμενες θέσεις από τις 460 στις 450!
– Το τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων στο ΤΕΙ Λάρισας λειτούργησε για πρώτη φορά το 2005 και το 2008 είχε μόλις 16 επιτυχόντες για 250 θέσεις…
kathimerini 16-7-09