Πατήστε εδώ να δείτε τις προτιμήσεις για το 2014 και την κατηγορία 90%.
Λέγεται και γράφεται ότι ένα μικρό μέρος των υποψηφίων της τάξης του 15% ή 1 στους 6, σπουδάζει αυτό που θέλει . Τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα έρχονται να ελέγξουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Στο σύνολο το 21% περνάει στη σχολή της 1ης προτίμησης, όμως ανά τμήμα το ποσοστό σε αρκετές σχολές είναι πολύ μεγαλύτερο. Σε περισσότερα από 100 τμήματα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 30%! Ο Μέσος Όρος είναι μικρός (21% ) γιατί προστίθενται τμήματα κυρίως ΤΕΙ με μικρή ζήτηση. Το μεγάλο ερώτημα όμως που μπαίνει είναι κατά πόσο το ποσοστό της 1ης προτίμησης απεικονίζει και το πραγματικό ποσοστό των υποψηφίων που σπουδάζει αυτό που θέλει. Η απάντηση είναι όχι, γιατί ένα τμήμα είναι συνήθως και σε άλλες πόλεις. Π.χ Ένας που θέλει να σπουδάσει Μαθηματικό που υπάρχουν 7 τμήματα στην Ελλάδα και τα δήλωσε διαδοχικά και τα 7, μπορεί να περάσει στην 7η επιλογή του . Το ότι δεν πέρασε στην Αθήνα αλλά πέρασε στη Σάμο,που ήταν η 7η επιλογή του, δεν αλλάζει την κατεύθυνση του στα Μαθηματικά. Άρα η πραγματικότητα για τους Μαθηματικούς απεικονίζεται μελετώντας τις 7 πρώτες προτιμήσεις. Στη Νομική τις 3 πρώτες προτιμήσεις, στην Ιατρική τις 7 πρώτες προτιμήσεις, τους Πολιτικούς Μηχανικούς τις 5 πρώτες προτιμήσεις κλπ.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στην Ελλάδα έχουμε 4 τμήματα Ψυχολογίας: 2 στην Αθήνα, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στο Ρέθυμνο. Η συνηθισμένη σειρά δήλωσης είναι πρώτα τα 3 τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τελευταίο το τμήμα του Ρεθύμνου. Αυτό απεικονίζεται και στις προτιμήσεις. Το τμήμα του Ρεθύμνου με 1η προτίμηση δηλώθηκε από το 8%, με 2η προτίμηση το 13%, με 3η προτίμηση το 8% και με 4η προτίμηση το 32%.
Συμπέρασμα: Το να καθορίζεται αν σπουδάζει κάποιος αυτό που θέλει από το ποσοστό της 1η προτίμησης είναι πέρα για πέρα λάθος. Επομένως είναι λάθος να λέγεται ότι μόνο 1 στους 6 (15%) σπουδάζει αυτό που θέλει.
Καλοδήμος Δ | Υπεύθυνος ΣΕΠ | ΚΕΣΥΠ Λαμίας
Τα σχόλια είναι κλειστά.