Στη Δανία οι εταιρείες ψάχνουν για εξειδικευμένους εργαζομένους

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Οσο ο ευρωπαϊκός Νότος ανακάμπτει έπειτα από μακρά ύφεση και αναζητεί τρόπους για να απορροφήσει εκατομμύρια μακροχρόνια ανέργους, η Δανία μπορεί να περηφανευτεί ότι η οικονομία της προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση. Θα μπορούσε, όμως, και να ισχυριστεί ότι είναι «θύμα» της επιτυχίας της, διότι υπάρχει έλλειψη εργαζομένων σε ζωτικούς κλάδους της οικονομίας, όπως γράφει η Λιζ Αλντερμαν της εφημερίδας The New York Times.

Σχεδόν όποιος είναι ικανός και πρόθυμος να εργαστεί μπορεί να βρει δουλειά στη Δανία. Αντί, όμως, αυτό να αποτελεί ευχάριστη είδηση, θέτει ενώπιον νέων προκλήσεων την οικονομία της χώρας. Πάνω από τις μισές εταιρείες σε αυτήν την τεχνολογικά και βιομηχανικά προηγμένη χώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να στρατολογήσουν τα κατάλληλα στελέχη και να αναπληρώσουν καίριες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν πολλά κενά στον κλάδο της πληροφορικής, των ηλεκτρολόγων μηχανικών, των μηχανικών, των ηλεκτρολόγων και των ξυλουργών. Προκειμένου να προσελκύσουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, οι εταιρείες προσφέρουν μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα. Οι εταιρείες που πάσχουν από έλλειψη εργαζομένων αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους, να απορρίψουν συμβόλαια και να αναβάλουν σχέδια επέκτασής τους. «Χρειαζόμαστε κατάλληλα ειδικευμένους εργαζόμενους και δεν μπορούμε να τους βρούμε», σχολιάζει ο Πίτερ Ενεβολντεν, η εταιρεία του οποίου ανέλαβε έργο αξίας 500.000 ευρώ, αλλά δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για να το φέρει εις πέρας. Κατά συνέπεια, η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικού εξοπλισμού Sjorring Maskinfabrik του κ. Ενεβολντεν, η οποία εδρεύει στη βόρεια Δανία, δεν κατάφερε να παραδώσει την παραγγελία στον συμφωνημένο χρόνο. Καθυστέρησε περίπου τρεις μήνες, διότι δεν υπήρχαν ηλεκτροσυγκολλητές για να ολοκληρωθεί το έργο.

Η ανάκαμψη παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς στη Βόρεια Ευρώπη. Η Βρετανία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες προσεγγίζουν, πράγματι, τα επίπεδα πλήρους απασχόλησης. Το ποσοστό ανεργίας έχει, επίσης, υποχωρήσει στις ΗΠΑ και ορισμένοι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι για την οικονομική πορεία της χώρας.

Εν τούτοις, η περίπτωση της Δανίας αποδεικνύει ότι υπάρχουν προβλήματα ακόμη και όταν τα πράγματα πάνε καλά. Μια χώρα με πληθυσμό λίγο λιγότερο από έξι εκατ. παράγει πάρα πολλά προϊόντα, από φάρμακα μέχρι βιομηχανικό εξοπλισμό. Προκειμένου να ενισχύσει τον κλάδο της τεχνολογίας, η δανική κυβέρνηση επιφόρτισε κάποιον σημαίνοντα επιστήμονα να καλλιεργήσει σχέσεις με την Google και με άλλες εταιρείες του κλάδου. Επειτα από επώδυνη ύφεση, η ανεργία στη Δανία κυμαίνεται στο 4,3%, που είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς να προκληθεί αύξηση του πληθωρισμού. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης μία δεκαετία πριν, η ανεργία υποχώρησε έως 2,4%, οδηγώντας σε αυξήσεις μισθών και τιμών. Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης σήμερα στη Δανία είναι αρκετά μετριοπαθείς. Πέρυσι, η ανάπτυξη κινήθηκε στο 1,2%, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για προσλήψεις. Η ζήτηση, όμως, για εργαζόμενους έχει αυξηθεί τόσο πολύ σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να εξαντληθεί η δυναμική ανάκαμψης.

πηγή

Υπάρχουν πολλά κενά στον κλάδο της πληροφορικής, των ηλεκτρολόγων μηχανικών, των μηχανικών, των ηλεκτρολόγων και των ξυλουργών.

Σχολιάστε

3 × 3 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here