Οι μετεγγραφές «πνίγουν» το ΕΚΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ 09.05.2019 : 22:29

Δυσβάστακτες οι μετεγγραφές
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο ένας στους τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σπουδάζει στο ίδρυμα με μετεγγραφή από κάποιο άλλο πανεπιστήμιο της περιφέρειας. Ωστόσο, ο μέσος όρος δεν αποτυπώνει το εύρος της επιβάρυνσης του ιδρύματος, αφού υπάρχουν τμήματα «ανάδελφα» με ελάχιστες ή μηδενικές μετεγγραφές και άλλα, υψηλής ζήτησης, όπου οι φοιτητές τους έχουν υπερδιπλασιαστεί λόγω μετεγγραφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις τμημάτων, το πρόβλημα για τους διδάσκοντες και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ιδιαίτερα οξύ· πόσο μάλλον όταν το αντικείμενο σπουδών απαιτεί διδασκαλία σε εργαστήρια (π.χ. Ιατρική) και άρα είναι αναγκαίο οι φοιτητές να χωρίζονται σε μικρές ομάδες. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του ΕΚΠΑ που παρουσιάζει η «Κ», το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 εισήχθησαν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων 5.641 φοιτητές, και από μετεγγραφές άλλοι 1.510. Αρα, ο τελικός αριθμός των φοιτητών του ΕΚΠΑ αυξήθηκε μέσω μετεγγραφών κατά 26,8%. Ωστόσο, η αύξηση παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις με βάση τα ποσοστά ανά τμήμα. Συγκεκριμένα:

• Ποσοστιαία το μεγαλύτερο κύμα μετεγγραφών δέχθηκε το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, οι φοιτητές του οποίου υπερδιπλασιάστηκαν λόγω μετεγγραφών – 124 εισήχθησαν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις και άλλοι 146 «ήρθαν» με μετεγγραφή.

• Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, που είδε τον αριθμό των φοιτητών του να αυξάνεται από μετεγγραφές κατά 73,2%.

• Ακολουθούν το ΤΕΦΑΑ (με 59,6%), το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (52,65%), το Μαθηματικό (44,78%) και η Ιατρική Σχολή (44,64%).

• Στον αντίποδα, έξι τμήματα (Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μουσικών Σπουδών, Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών και το Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης) δεν δέχθηκαν καθόλου φοιτητές από μετεγγραφές, είτε διότι δεν έχουν αντίστοιχο τμήμα σε περιφερειακό ΑΕΙ ή διότι τα αντίστοιχά τους τμήματα είναι σε ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά υπάρχουν 20 κριτήρια-κατηγορίες μετεγγραφών, με τις μεγαλύτερες ομάδες να συγκροτούνται από τους αδελφούς φοιτητών που σπουδάζουν ήδη στο ΕΚΠΑ και από όσους πληρούν τα οικονομικά κριτήρια της νομοθεσίας (βάση αποτελεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).

Στα ίδια επίπεδα

Η ετήσια ποσοστιαία αύξηση των μετεγγραφών προς το ΕΚΠΑ έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας μερίμνησαν να ανοίξουν την «κάνουλα» των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ για τις μετεγγραφές, ώστε οι φοιτητές με οικονομικά προβλήματα να σπουδάσουν εντός έδρας.

«Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των φοιτητών πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με σήμερα. Ενδεχομένως με επιδοματική πολιτική για όσους φοιτητές έχουν ανάγκη και με αύξηση των δομών της φοιτητικής στέγης στα περιφερειακά ΑΕΙ», ανέφερε, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος. Και συμπλήρωσε: «Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η αποψίλωση των περιφερειακών ΑΕΙ λόγω της φυγής των μετεγγραφόμενων, αλλά και ο τεράστιος φόρτος που επιβαρύνει τα κεντρικά ΑΕΙ, τα οποία να σημειωθεί δεν λαμβάνουν επιπλέον επιχορήγηση και διδακτικό και διοικητικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των αναγκών λόγω των μετεγγραφών».

Ο ένας στους τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σπουδάζει στο ίδρυμα με μετεγγραφή από κάποιο άλλο πανεπιστήμιο της περιφέρειας. Το 2019 με τιην μετατροπή όλων των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια θα πλημμηρύσουν στην κυριολεξία από μετεγγραφές τα κεντρικά Πανεπιστήμια!!!

πηγή