Η κατάταξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων σύμφωνα με την Webometrics Ranking of World Universities

Ανακοινώθηκε η κατάταξη Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities», η οποία καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Η συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνει περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως και προκύπτει μετά από την εξέταση 31.000 Πανεπιστήμιων από 200 χώρες βάσει της παρουσίας τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται συνολικά 66 Ελληνικά πανεπιστήμια, δημόσιοι οργανισμοί εκπαίδευσης, αλλά και κολλέγια και ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης.

Με βάση τα αποτελέσματα της Webometrics τις πρώτες δέκα θέσεις σε εθνικό επίπεδο καταλαμβάνουν τα ακόλουθα Πανεπιστήμια:

Εθνική κατάταξη ) Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστήμιο

1) 252 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2) 276 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

3) 425 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

4) 571 Πανεπιστήμιο Πατρών

5) 687 Πανεπιστήμιο Κρήτης

6) 759 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

7) 949 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

8) 1073 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

9) 1368 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

10) 1417 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εντύπωση προκαλεί ότι το Αμερικάνικο Κολλέγιο είναι σε καλύτερη θέση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο που καταλαμβάνει μαζί με την ΑΣΠΑΙΤΕ τις  τελευταίες θέσεις από τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Εντύπωση μου προκαλεί επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι στην 17η θέση.

Τα κριτήρια που έγινε η κατάταξη : https://www.webometrics.info/en/Methodology

 

Καλοδήμος Δημήτρης  Πτυχιούχος Φυσικού Αθήνας, πρώην υπεύθυνος ΣΕΠ σε ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ και ΚΕΣΥ Φθιώτιδας. Διαχειριστής sites:  sep4u.gr,  ΔΔΕ Φθ/δας, ΠΔΕ Στερεάς

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.