Με την Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρεται:
Το νομοσχέδιο για την επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα παρουσίασε τη Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» αποτελείται από 200 άρθρα και αναμένεται εισαχθεί άμεσα στη Βουλή, και συγκεκριμένα μέχρι σήμερα το βράδυ. Θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, το νομοσχέδιο προσφέρει στα δημόσια πανεπιστήμια μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, ενώ θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις των φοιτητικών εστιών. Ιδίως για τον Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε στην αναβάθμισή του με την ίδρυση νέων τμημάτων και νέων προγραμμάτων σπουδών.

Ταυτόχρονα, προχωρά η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, με κοινά προγράμματα με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ενώ απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.

Ένας ακόμα στόχος του νομοσχεδίου είναι η ψηφιοποίηση με στόχο να μειωθεί η χρήση του χαρτιου στα πανεπιστήμια κατά 80% μέχρι 1/1/2026, ενώ για κάθε μια αποχώρηση ενός καθηγητή θα ακολουθεί μια πρόσληψη.

Τι προβλέπεται για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ο υπουργός ανέλυσε και το πλαίσιο δημιουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές. Όσον αφορά την τελευταία παράμετρος, εξαιρούνται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει οι υποψήφιοι να «πιάσουν» την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου. Ειδικότερα, ο εν λόγω όρος πρόσβασης θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πολλά ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς να τα κατονομάζει. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό αλλά τον θέτουμε σε κίνηση», τόνισε.

Η παρουσίαση του Υπουργού :pierakakis_07_0222