Τα νέα της εβδομάδας του Πανεπιστήμιου Πατρών

Εβδομαδιαίο Δελτίο Τύπου

Θεματικές Κατατάξεις QS 2024
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δημοσιεύθηκαν οι θεματικές κατατάξεις του συστήματος QS για το έτος 2024. Σε αυτές το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, δηλαδή στις Natural Sciences και Engineering & Technology. Στις πιο αναλυτικές κατηγορίες, το Πανεπιστήμιο εμφανίζεται σε 11 κατηγορίες.
Πιο αναλυτικά:
Biological Sciences 601-650
Chemical Engineering 251-300
Chemistry 551-600
Civil & Structural Engineering 201-240
Computer Science & Information Systems 401-450
Education 401-420
Electrical & Electronic Engineering 301-350
Environmental Sciences 401-450
Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering 251-300
Medicine 501-550
Physics and Astronomy 551-600
https://www.upatras.gr/thematikes-katataxeis-qs-2024/

29.5.24 | Τελετή Αναγόρευσης του Professor David Bruce Ricks σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας
Ο Professor David Bruce Ricks, Professor Emeritus of Modern Greek and Comparative Literature, King’s College London, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης». Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει η Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, Γεωργία Γκότση, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας από την Πρόεδρο, Καθηγήτρια Ευφημία Καρακάντζα. Η περιένδυση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Professor David Bruce Ricks με τίτλο: «Η σαγήνη της νεότερης ελληνικής ποίησης και ο ρόλος του μεταφραστή». Επισυνάπτεται η πρόσκληση της εκδήλωσης (pdf).
Περισσότερα: https://www.upatras.gr/29-5-24-teleti-anagorefsis-tou-professor-david-bruce-ricks-se-epitimo-didaktora-tou-tmimatos-filologias/

ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ: Απολογισμός έτους 2023
Σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ είναι διαθέσιμος ο απολογισμός της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ για το έτος 2023, παρουσιάζοντας εκτενώς τόσο οικονομικά μεγέθη όσο και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί.
Αναλυτικές πληροφορίες: https://research.upatras.gr/apologismos-elke-2023/

12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference 2024)
Το τριήμερο 30,31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference 2024). Αναλυτικές Πληροφορίες: https://rgc.gr/

25.5.24 | Ημερίδα «Νέες Προκλήσεις στη Βιοηθική και το Δίκαιο Υγείας»
Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και ώρα 10.00-14.00 στην Αίθουσα  Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών «Κωστής Στεφανόπουλος» (Φιλοποίμενος 24, Πάτρα) πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ημερίδα με θέμα: «Νέες Προκλήσεις στη Βιοηθική και το Δίκαιο Υγείας»
Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.upatras.gr/nees-prokliseis-sti-vioithiki-kai-to-dikaio-ygeias-25-05-24/

25.5.24 | Διαδικτυακό Σεμινάριο ‘Η Παθολογική Ανατομική στο Σύνορο Δύο Κόσμων’
Η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής διοργανώνει Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα ‘Η Παθολογική Ανατομική στο Σύνορο Δύο Κόσμων’, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και ώρα 15.00. Το σεμινάριο αφορά στις εφαρμογές της Ψηφιακής εικόνας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση και κλινική πράξη στην ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής. Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.upatras.gr/i-pathologiki-anatomiki-sto-synoro-dyo-kosmon-25-05-24/

Αφίσα εκδήλωσης

24.5.24 | Πολιτιστική Εκδήλωση «Χορός και Εκπαίδευση: 60 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών»
Ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών (Σ.Ε.Π.Χ.Π.Π.) στο πλαίσιο των 60 χρόνων φέτος από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών 2024» που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιεί μία ιδιαίτερη παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση στο μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Χορός και Εκπαίδευση»- 60 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με παραδοσιακή ορχήστρα την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 7:30 μμ και επίσημος καλεσμένος στην ερμηνεία των παραδοσιακών τραγουδιών είναι ο εξαιρετικός Παναγιώτης Λάλεζας, στην τρομπέτα ο φημισμένος Περικλής Αλιώπης συνοδευόμενοι από πολυμελής παραδοσιακή ορχήστρα. Στην επετειακή εκδήλωση θα αναδειχθεί το τρίπτυχο χορός-μουσική-τραγούδι καθώς και άλλα είδη τεχνών, τόσο από φοιτητικές και άλλες ομάδες προσωπικού και παιδιών εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών και φίλων του Σ.Ε.Π.Χ.Π.Π., όσο και από μαθητικές καλλιτεχνικές ομάδες όλων των σχολείων της πανεπιστημιουπόλεως (Πειραματικά και Κ. Καστριτσίου). https://www.upatras.gr/choros-kai-ekpaidefsi-60-chronia-panepistimio-patron-24-05-2024/

Εξέλιξη τεχνικών εργασιών, καθαρισμού και πυροπροστασίας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών 
Από τις προγραμματισμένες εργασίες που υλοποιούνται σε όλες τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών αναφορικά με την τρέχουσα χρονική περίοδο, ορισμένες από αυτές ολοκληρώνονται όπως οι εργασίες καθαρισμού, πυροπροστασίας καθώς και οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στο κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε μία σειρά αντίστοιχων εργασιών πυροπροστασίας για την καλύτερη δυνατή πρόληψη του φαινομένου. Επιπλέον, στις δεξαμενές νερού στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, εκτελούνται οι ανάλογες εργασίες τοποθέτησης ανοξείδωτων φίλτρων εντός των νοτίων δεξαμενών καθώς και τοποθέτησης της κεντρικής βάνας παροχής νερού των ιδίων δεξαμενών. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των υπολοίπων έργων, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, οι εργασίες τοποθέτησης οπτικών ινών για την αποτελεσματικότητα της διασύνδεσης των κτιρίων βρίσκεται σε εξέλιξη όπως επίσης και οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης των δωματίων στη Φοιτητική Εστία Πατρών και η ανακατασκευή των χώρων του ΚΕΔΙΒΙΜ στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο. Ωστόσο, στην Πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού των εξωτερικών χώρων για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στο Ίδρυμα. Τέλος, ολοκληρώνεται η οριοθέτηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από πολλά χρόνια το Ίδρυμα οριοθετεί και καταγράφει την περιουσία του.

Διεθνής Παρουσίαση του Προγράμματος Κυτταρικών Θεραπειών Πανεπιστημίου Πατρών και ΠΓΝΠ
Το «Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης και Κυτταρικών Θεραπειών»  του Πανεπιστημίου Πατρών και ΠΓΝΠ με τους 4 πυλώνες του,

επιλέχτηκε να παρουσιαστεί με την μορφή ενημερωτικού video ΕΔΩ στο διεθνές και πλέον αναγνωρισμένο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών (50th ΕΒΜΤ 2024). Το Παν. Πατρών επιλέχτηκε μεταξύ >6.000 Συνέδρων από >100 χώρες. Συνολικά επιλέχτηκαν 6 κέντρα, μεταξύ αυτών το Stanford.

Δράση καθαρισμού με συμμετοχή φοιτητών-τριών από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (ΤΕπΕΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών
Tο Σάββατο 18-5-2024 πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού στην περιοχή της πλαζ της Πάτρας σε συνεργασία με το Τμήμα Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Πατρέων και τη συμμετοχή των φοιτητών / φοιτητριών της Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (ΤΕπΕΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διεύρυνση θεματικής επιλογής των υποψηφίων  του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Παν/μιου Πατρών (Μεσολόγγι)  από το 4ο πεδίο των Πανελλαδικών  Εξετάσεων
Το Τμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών συνεχώς επικυρώνει και επαναπροσανατολίζει το περιεχόμενο  σπουδών του σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς, με την οποία όχι μόνο αλληλεπιδρά αλλά και συνδιαμορφώνει μέσα από την εκπαίδευση στελεχών, ικανών να υποστηρίξουν τη  «γαλάζια ανάπτυξη» και την συν-παραγωγή εφαρμοσμένων «πράσινων» και «γαλάζιων» καινοτομιών. Αυτό αναδεικνύεται από την σχεδόν μηδενική ανεργία των αποφοίτων, οι οποίοι  απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε σχετικές διευθυντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (εταιρείες παραγωγής, εμπορίας, συμβουλευτικών υπηρεσιών) και την Δημόσια Διοίκηση. Αξιοπρόσεκτη είναι  η διεθνής επιχειρηματική παρουσία ορισμένων αποφοίτων στην αλυσίδα αξίας του κλάδου αλλά και στην Πανεπιστημιακή και Ερευνητική κοινότητα. Οι σύγχρονες ανάγκες εξειδικευμένου επαγγελματικού «γαλάζιου management»,  απαιτούν λήψη αποφάσεων, υποστηριζόμενες από την βαθιά γνώση τεχνολογιών διαχείρισης μεγάλων όγκου οικονομικών, τεχνικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων. Επιπρόσθετα, δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά μας αντικείμενα κοινωνικο-οικονομικής έρευνας στους κλάδους, έχουν αναδειχθεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Οι απόφοιτοι, καλούνται να διαχειριστούν επαγγελματικά την υποστήριξη της «κλιματικής προσαρμογής» στον κλάδο. Αναδυόμενες νέες δραστηριότητες όπως πχ ο «αλιευτικός τουρισμός» και τα «καταδυτικά πάρκα» απαιτούν ανάπτυξη εξειδικευμένων οργανωτικών και διαχειριστικών δεξιοτήτων προσαρμοσμένες στις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι Ιχθυολόγοι για να είναι αποτελεσματικοί ως επιστήμονες εφαρμογών, καλούνται στην πράξη να είναι πρώτα ικανοί managers. Αυτό έχει οδηγήσει στον εκπαιδευτικό μετασχηματισμό του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών ο οποίος μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και την  διεύρυνση εισακτέων και από το 4ο Πεδίο των Πανελλαδικών εξετάσεων, αφού το γνωσιακό τους υπόβαθρο είναι όχι μόνο ικανό αλλά και απαραίτητο για να υποστηρίξει τις παραπάνω προσαρμογές στο νέο ακαδημαϊκό και εργασιακό περιβάλλον.

Εργαστήριο Ανατομίας Ιατρικού Τμήματος – «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο»
Σας ενημερώνουμε πως ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η δράση «Γνώρισε το σώμα σου- Το γεννητικό σύστημα» που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Ανατομικής του Ιατρικού Τμήματος, στα πλαίσια της Δράσης του Πανεπιστημίου Πατρών «Τα Σχολεία πάνε Πανεπιστήμιο». Η προτεινόμενη ενότητα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Σχολείων της ευρύτερης Περιφέρειας και τελικά συμμετείχαν τα σχολεία: ΓΕΛ Ερυμάνθειας, ΓΕΛ Παραλίας, Θεμέλιο EDU, ΓΕΛ Βραχναϊκων, 11ο ΓΕΛ Πατρών, ΓΕΛ Ρίου, 4ο ΓΕΛ Πατρών, 8ο ΓΕΛ Πατρών και ΕΠΑΛ Παραλίας Πατρών. Οι μαθητές και μαθήτριες των ανωτέρω σχολείων (σύνολο 224) επισκέφθηκαν τους χώρους του Ανατομείου, παρακολούθησαν σεμινάριο διάρκειας περίπου 1 ½ ώρας σχετικά με τη συγκριτική Ανατομική του γεννητικού συστήματος και τις λειτουργίες του καθώς και την εμβρυολογική εξέλιξή του, σε μια προσπάθεια κατανόησης -από ιατρικής πλευράς-  των διαφυλικών παραλλαγών, για τις οποίες επικρατεί ένα θολό τοπίο στην επικαιρότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν προπλάσματα και plastinated δείγματα ανθρώπινου σώματος, ώστε να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με την ανατομία της εν λόγω περιοχής. Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στην διάρκεια της επίσκεψής τους, καθώς οι γνώσεις για το γεννητικό σύστημα φαίνεται πως απασχολούν σημαντικά τους νέους σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Από την επεξεργασία ειδικών ερωτηματολογίων που χορηγήθηκαν στο τέλος στους μαθητές/τριες, προέκυψε πως η συγκεκριμένη δράση αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα ωφέλιμη και ενημερωτική. Επιπλέον, η δυνατότητα παρατήρησης των ανατομικών δομών σε plastinated δείγματα ανθρώπινου σώματος αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα χρήσιμη, συγκριτικά με τη χρήση εικόνων και σχημάτων, καθώς οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να περιεργαστούν με ασφάλεια αληθινές ανατομικές δομές και να αντιληφθούν τη φύση του ανθρώπινου σώματος σε απόλυτα  ρεαλιστικές συνθήκες.


Περιοδικό “Λογε
ον/Logeion 13 (2023)
Κυκλοφόρησε ο τελευταίος τόμος (13/2023) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Λογεῖον/Logeion. Α Journal of Ancient Theatre, που εκδίδεται, όπως είναι γνωστό, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλα Πανεπιστήμια. Σκοπός του περιοδικού είναι η μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου διεπιστημονικά (από την πλευρά, μεταξύ άλλων, της θεατρολογίας, της κλασικής φιλολογίας, της αρχαιολογίας, της επιγραφικής) τόσο σε σχέση με την ίδια την αρχαιότητα όσο και με την πρόσληψη του Αρχαίου Θεάτρου στη νεότερη εποχή. Το περιοδικό κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και συγχρόνως σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ περιλαμβάνεται στο Scopus και σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνώς βάσεις επιστημονικών περιοδικών, την ProQuest και την EBSCO. Τα περιεχόμενα του τόμου μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα του περιοδικού:  http://www.logeion.upatras.gr/

Ημερίδα FITCE
Στις 17 Μαΐου 2024, παγκόσμια ημέρα των τηλεπικοινωνιών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της FITCE – Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής της Ευρώπης- στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σημαντικός αριθμός μηχανικών και επιστημόνων από το χώρο των τηλεπικοινωνιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τόσο από πανεπιστημιακούς καθηγητές όσο και από εκπροσώπους φορέων και εταιριών του χώρου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Η μαζική συμμετοχή των επιστημόνων στην Ημερίδα συνηγορεί στο γεγονός, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και για τα θέματα αιχμής στο χώρο των ΤΠΕ τόσο σε εμπορικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Οι εργασίες της Ημερίδας ανέδειξαν τα σημαντικά θέματα, συνέβαλαν στην ενημέρωση και βοήθησαν στην επικοινωνία μεταξύ των στελεχών του χώρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της FITCE αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές της Ημερίδας, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην πραγματοποίηση και την επιτυχία της.

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

  • Συνέδριο Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Από την αρχαιότητα έως σήμερα
    24.5.2024
  • Πολιτιστική Εκδήλωση «Χορός και Εκπαίδευση: 60 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών»
    24.5.24
  • Εθνική Διάλεξη Τέμπη & Εθνικά Θέματα
    24.5.24
  • Επιστημονική Ημερίδα «”Πώς να αποκτήσω μια επιτυχημένη και κερδοφόρα online παρουσία»
    25.5.24
  • Επιστημονική Ημερίδα «Δίκτυο Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών – ENGENIUS PATRAS»
    25.5.24
  • Επιχειρηματικό Συνέδριο Regional Growth Conference (RGC) 2024
    27.5.24-1.6.24
  • Βιωματικό Εργαστήριο: Διαχείριση Άγχους
    29.5.24
  • Ημερίδα προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Kings College London κ. David Ricks: Ζητήματα νεοελληνικής ποίησης: συγκριτολογικά, μεταφραστικά, ερευνητικά
    30.5.24
  • Επιστημονική Συνάντηση Juniper Networks 5G Team Q3 Meetup
    31.5.24

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.confer.upatras.gr/